BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

DEP'li Kaya'dan BDP'ye tokat gibi sözler

Kürt aydını Kemal Burkay’ın 31 yıl sonra Türkiye’ye dönmesi sürgündeki diğer aydın, yazar ve siyasetçilere umut oldu.

Abone ol

Kürt aydını Kemal Burkay'ın Türkiye'ye dönmesi. sürgündeki diğer Kürt aydınlarına ilham kaynağı oldu. Anter Anter ve Yaşar Kaya da gelmek isteyenler arasında. 

Sürgünde Kürt parlamentosunu kuran Kaya'nın şimdi BDP'yi eleştirmesi gelinen noktayı çarpıcı biçimde özetliyor:

“Kürtler’in radyo, televizyon ve Kürtçe okulları olmalı diyorduk. Bunların birkaçını devlet yerine getirdi. O zaman bizim sürgünde kalmamızın bir anlamı yok."

ANTER 1972'DE VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMIŞTI

1992’de failimeçhul bir cinayete kurban giden Kürt aydını Musa Anter’in oğlu 41 yıl sonra vatanına dönmek için resmi başvuru yaptı. Bugün gazetesinden Serbest Özden İsveç'te yaşayan 66 yaşındaki Anterin avukatı ile konuştu. 1972'de vatandaşlıktan çıkarılan Anter'e 1991 yılında yurda giriş yasağı konulmuş. 

BABAMIN MEZARINI GÖREYİM

"En azından gideyim de babamın mezarını göreyim" dediğini aktaran Anter'in avukatı Ramazan Demir sözlerine şöyle devam ediyor:

"41 senedir yurtdışında olan bir insan ülkesine dönmek istiyor. Keyfi yasak ortadan kaldırılacak mı hep birlikte göreceğiz. “Soruşturulacaksam da askere dahi alınacaksam geri gelmek istiyorum” diyor. Darbe zamanında yapılan bu işlemlerin artık kaldırılması gerekiyor. Keyfi yasak kaldırılacak mı göreceğiz."

NEREDEN NEREYE?

Bugün gazetesi Yaşar Kaya'nın da Türkiye'ye dönmek istediğini duyurdu. Haberde siyasi kariyerine yer verildi. 

Tarihe 49’lar davası olarak geçen ve 1960 darbesi öncesi tutuklanarak idamla yargılandı. DEP'in eski lideri ve Özgür Gündem Gazetesi’nin eski sahibi aynı zamanda.  Behçet Cantürk’ün öldürülmesinın ardından 17 yıldır Almanya'da yaşıyor. Hollanda’da Kürt Sürgün Parlamentosu’nu kurduğu için Türkiye’de yargılanan ve hakkında yakalama kararı çıkartılan Kaya, bu nedenle ülkesine dönemiyor. 

BDY'YE "ORADA NE İŞİN VAR?" ELEŞTİRİSİ

AK Parti'nin iktidara gelmesiyle demokrasinin çıtasının yükseldiğine dikkat çeken Kaya, bir dönem beraber saf tuttuğu siyasal hareketi eleştiriyor:

"Dağ gibi evlatlarımız toprağa düştü. Biz artıkbu acıların yaşanmaması içinmücadele ediyoruz. BDP çok acemice politika yapıyor. İradesiz ve salahiyetsiz politika yapılmaz. Muhatap değiliz diyorlar. Sen muhatap değilsen orada ne işin var?"

NERELERİ ZİYARET EDECEK?

Yaşar Kaya, özlemlerini şöyle anlatıyor: “Diyarbakır’a gitmek istiyorum. 1991’de katledilen HEP Diyarbakır İl Başkan’ın mezarını ziyaret etmek istiyorum. Annemim mezarını görmeyi hayal ediyorum. 17 senedir annemi ziyaret edemedim.”