BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Denktaştan vahim uyarı

Denktaş, ABD'nin Türkiye'yi İslam Cumhuriyeti'ne dönüştüreceğini iddia etti

Abone ol

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, geçtiğimiz hafta sonu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari'nin temaslarını ve adadaki son durumu değerlendirdi.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, "30 yıldır bu senaryoları gördüm. Rum tarafı bir noktada durur. Nitekim temel prensiplerinden de bir fedakarlık yapmamışlardır. Bizden bekledikleri, eşitliğimizi kanıtlatmadan görüşmeye oturtmaktır. BM, eskiden beri tarafları 'eşit' olarak masaya oturtur, toplantı bitiminde bu eşitlik ortadan kalkar. Rumlar meşru hükümet olarak yoluna devam eder.
Bu görüşmelerden de Rum meşru hükümet, biz cemaat olarak ayrılacağız; ama verdiğimiz tavizler Rum'un cebinde kalacaktır" dedi.

"Biz Annan Planı ile seviyemizi tayin ettik" diyen Denktaş, "Annan Planı'na 'evet' dedik ama bu, 'Türkler ayrı devlet ayrı egemenlikten vazgeçmiştir' diye yansıtıldı. AB ve Avrupa Parlamentosu'na göre Kuzey'de yaşayan azınlığız. Yeni yapılan önerileri de halk bilmiyor. KKTC Meclisi'nin konfederasyon kararı kalkmamıştır. Kırmızı çizgilerimizi Türkiye ile birlikte çizelim. Devlete dayanmayan bir anlaşma bizi adadan yok etme anlamına gelmektedir" şeklinde konuştu.

Bir çok kurum ve kuruluşa mektup yazarak, Perşembe günü Saray Otel'de yapılacak toplantıya çağırdığını açıklayan Denktaş ayrıca, "Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, 'Kıbrıs'ta tek üniter devlet vardır' demeye devam etmektedir. Mesele Kıbrıs'a sahip çıkma meselesidir. Bunu sağlayan ise KKTC ve sınırları koruyan Türk askeridir. Türkiye Başbakanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün 'asker çekilmeyecek, limanlar açılmayacak' söylemlerine 'KKTC de var olacaktır' ibaresinin eklenmesini de bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Toplantı sırasında Atatürk'ün bir yeminini de okuyan Denktaş,Türkiye'yi İslam Cumhuriyeti'ne dönüştürmek isteyen Amerika'nın 'oyunu'na da dikkat çekti.