BIST 10.159
DOLAR 32,13
EURO 35,11
ALTIN 2.472,06
HABER /  DÜNYA

Denktaştan gençlere nasihat

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kırgızistan'da gençlere seslendi.

Abone ol

KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) öğrencilerine seslenerek, ''Allah aşkı ve korkusuyla vatan aşkını iyi bilmelerini'' istedi.

KTMÜ'nün davetlisi olarak dört gündür Kırgızistan'da bulunan Rauf Denktaş, bugün KTMÜ'nün 2006 yılı mezuniyet törenine katıldı Üniversite bahçesinde düzenlenen program, iki ülke milli marşlarının söylenmesi, ardından da KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Karıbek Moldobayev ve Rektör Vekili Prof. Dr. Seyfullah Çevik'in açış konuşmalarıyla başladı.

Moldobayev ve Çevik, konuşmalarında ağırlıklı olarak, törenin önemli konuğu Denktaş ve mücadelesi hakkında davetlileri bilgi aktardılar. Türkiye'nin Bişkek Büyükelçilik Vekili Özgür Gökmen ve Kırgızistan Hükümeti adına Başbakanlık Teşkilat Bölüm Başkanı Maripa Abdıyeva'nın konuşmalarından sonra da KTMÜ Senatosunun Denktaş'a ''fahri doktora verilmesi'' kararı, Rektör Moldobayev ve Rektör Vekili Çevik tarafından Kırgızca ve Türkçe okundu.

Üniversite Senatosunun 25 Ekim 2005 tarihinde ''hayatını ülkesine ve Türk Dünyasına adaması, bu dava uğruna hiç tavizsiz, şerefle mücadele etmesi, çabaları ve eserleriyle Türk kültür ve medeniyetine katkı sağlaması, KKTC'nin dünya sahnesine çıkmasının yolunu açması nedeniyle kendisine fahri doktora unvanı verilen'' Denktaş'a üniversitenin cüppesi giydirildi.

''GENÇLER ALLAH AŞKI VE KORKUSUYLA VATAN AŞKINI İYİ BİLMELİ''
Rauf Denktaş da kendisine cüppenin giydirilmesinin ardından  yaptığı konuşmada, ''bu unvanın kendi başarısı için değil, hak ve ürriyeti için her şeyini ortaya koymuş bir halkın mücadelesi adına bu ğurda can veren, şehit olan, gazi olan Kıbrıs Türk halkı adına ldığını ve teşekkür ettiğini'' söyledi.

Konuşmasında ''hürriyet içinde geçmeyen bir aşkı ve korkusuyla atan aşkını iyi bilin'' diyen Denktaş, gençleri ''vatan için, ürriyet için mücadele etmeye; vatanlarını, hürriyetlerini ortadan aldırmaya çalışanlara karşı bir duvar gibi dik durmaya'' çağırdı.

KTMÜ mezunlarından, diplomalarını, Türk Dünyasını birleştirmek çin kullanmalarını isteyen KKTC 1. Cumhurbaşkanı Denktaş, ''Türk ünyası, Türkiye'nin önderliğinde Avrasya Birliği için en önemli oldur. Öğrendiklerinizi, bu amacı gerçekleştirmek için kullanın'' dedi.

2005-2006 öğretim döneminde 430 yeni mezun veren KTMÜ'nün mezuniyet töreni, bölümleri ve fakültelerinde dereceye girenlerle üniversiteyi en iyi derecede bitiren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle devam etti.

KTMÜ'nün 2006 yılı birincisiyse ödülünü, KKTC 1. Cumhurbaşkanı
Rauf Denktaş'ın elinden aldı. KTMÜ'nün mezuniyet töreni mezun öğrencilerin mezuniyet andı vermesi ve üniversite marşını söylemesinin ardından, keplerini havaya fırlatmalarıyla sona erdi.

Bu arada uçlarında KKTC, Kırgızistan ve Türk bayraklarıyla KTMÜ
flamasının olduğu balonlar havaya bırakıldı. Akşam KTMÜ Senatosunun onuruna verdiği yemeğe katılacak olan Denktaş, gece yarısından sonra Türkiye'ye dönecek.