BIST 10.320
DOLAR 32,19
EURO 35,08
ALTIN 2.457,62
HABER /  POLİTİKA

SHP toplumsal barış istedi

Karayalçın, Diyarbakır'daki konuşmasında toplumsal barış mesajları verdi.

Abone ol

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, herkesin dilini, kültürünü konuşma, yaşatma ve geliştirme hakkı olması gerektiğini söyledi.

Karayalçın, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen ''Toplumsal Barış, Siyaset, Kalkınma'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, etnik farklılıklarla ilgili yaşanan sorunların ''Kürt sorunu'' diye adlandırılmasında hiçbir sakınca görmediklerini, programlarında bu ifadeyi kullandıklarını bildirdi.

Kimi siyasetçi, düşünür ve yazarların Kürt sorunu ifadesine karşı çıktığını kaydeden Karayalçın, şöyle dedi:

''Bizim için önemli olan, sorunun nasıl adlandırılacağı değil, nasıl çözüleceğidir. Yurttaşlarımız bu konuya nasıl yaklaşıyor?. Buna bakmak lazım. Bizim tercihimiz yaraların kapatılması için yapılacak tedavinin cemaatlere dayalı azınlık hakları şeklinde değil, anayasal yurttaşlığa dayalı insan hakları ve demokratikleşme yaklaşımıyla gerçekleştirilmelidir. Türkiye'nin tüm bölgelerinde her zaman kullanılacak anlayışı öne çıkarıyoruz. Herkesin dilini ve kültürünü konuşma, yaşatma ve geliştirme hakkı olmalıdır.''
Kamusal alandan insanların etnik farklılıklarının öne çıkamayacağını, geride tutulamayacağını, yüceltilemeyeceğini ve yasaklanamayacağını belirten Karayalçın, ''Siyasetçilerin Diyarbakır gezilerinde yalnızca Kürt sorununu dile getirmelerini doğru bulmuyorum'' diye konuştu.

Karayalçın, yüz binlerce insanın işsizlik sorunu ile ciddi şekilde karşı karşıya olduğunu bile bile Güneydoğu'nun öteki illerinde yaşanan çok sayıda sorunun göz ardı edilmesini ve yalnızca Kürt sorunundan söz edilmesini doğru bulmadığını sözlerine ekledi.