BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,01
ALTIN 2.476,10
HABER /  GÜNCEL

Denizde taşıt vergisi kalkacak

Yat, kotra ve motorlu tekne sahiplerine müjde... TBMM’ye yasa teklifi sunuldu... Taşıt vergileri kalkacak....

Abone ol
ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA -Yat, kotra ve motorlu tekne sahiplerine müjde. Artık yatı, kotrası ve motorlu teknesi olanlar taşıt vergisi ödemeyecek. Kaçak tekne kullanımı ortadan kalkacak. Yabancı bayrak çeken tekne ve yat sahipleri Türk Bayrağı’na kavuşacak.. Ama önce yasa teklifinin kabul edilmesi gerekiyor...

BAĞLAMA KÜTÜĞÜ
Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç tarafından hazırlanarak Meclis Başkanlığı’na verilen Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif, Denizcilik Müsteşarlığının taşra teşkilatını oluşturan liman başkanlıklarının ve iç sularda da yetkili belediye başkanlıklarının bünyesinde “bağlama kütükleri” oluşturulmasını öngörüyor.

Bağlama kütüklerine kayıt zorunluluğu getiriliyor. Bağlama kütüklerine kayıt edilen gemi, deniz ve iç su araçlarına bir yıl süreli ruhsatname düzenlenmesi ve her yıl vize edilmesi, ruhsat ve vizesinden harç alınacak. Ruhsatı alınmamış veya vizesi yaptırılmamış gemi, deniz ve iç su araçlarının zorunlu belgelerinin düzenlenmemesi ve sefere çıkmasına izin verilmeyecek.

VERGİ İSTİSNASI GELECEK
Motorlu Taşıtlar Vergisi ve 492 Sayılı Harçlar Kanununda değişiklik yapılarak özel amaçlı kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden alınan motorlu taşıtlar vergisi, kıyı uzunluğu 8.333 km. olan Türkiye’de denizler ile iç suların daha iyi kullanımı ve amatör denizciliğin geliştirilmesi amacıyla uygulamadan kaldırılacak.

KÜTÜKTEN GELİR
Ancak muhtemel vergi kaybının önlenmesi için bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve iç su araçlarından ruhsat harcı alınması sağlanacak. Harç tutarı, basitleştirilmiş bir usulle kütüğe kayıtlı araçların boyları esas alınarak yıllık vize işlemine bağlanacak. 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununda değişiklik yapılarak Türk vatandaşlarına ait ve halen yabancı bayraklı deniz taşıtlarının Türk bayrağı çekmesi özendirilecek. Bu taşıtların ithalinde katma değer vergisinin yanı sıra özel tüketim vergisi istisnası getirilecek.

TÜRK BAYRAĞINA GEÇİŞ KOLAYLIĞI
Türk vatandaşına ait ve bağlama kütüğüne kaydolmak isteyen yabancı bayraklı gemi, deniz ve iç su araçları için 31/12/2009 tarihine kadar müracaatta bulunması şartıyla ithalde vergi ve diğer mali külfetler bakımından istisna ve muafiyetler sağlanarak Türk bayrağına geçişleri kolaylaştırılacak.