BIST 10.199
DOLAR 32,40
EURO 34,76
ALTIN 2.404,47
HABER /  DÜNYA

Deniz üzerindeki en büyük stad olacak

Trabzon Akyazı Stadı inşaatının Proje Koordinatörü İbrahim Nacar, dünyada deniz üzerinde kazıklar üzerine oturtulmuş en büyük stadyumun Trab...

Abone ol

Trabzon Akyazı Stadı inşaatının Proje Koordinatörü İbrahim Nacar, dünyada deniz üzerinde kazıklar üzerine oturtulmuş en büyük stadyumun Trabzon’da yapılacağını belirtti.
Temeli önümüzdeki Cumartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarafından törenle atılacak olan Trabzon Akyazı Stadı’nın inşası tüm hızıyla sürüyor. Toplam 700 günde bitirilmesi planlanan 41 bin 513 seyirci kapasiteli Stadyum ve Spor Tesisleri İnşaatı Proje Koordinatörü İbrahim Nacar, şuana kadar yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Akyazı Projesi’nin tamamlanmasıyla birlikte dünyada bir ilke imza atacaklarını belirten Nacar, dünyada dolgu üzerine küçük çaplı stadyumların bulunduğunu ancak Trabzon Akyazı Projesi kadar büyük bir projenin şuana kadar gerçekleştirilmediğini söyledi. Nacar "4 Bin 700 adet kazığımız var. Bu kazıklarla zaman zaman 37 metre deniz dibine inerek sert kayayı bulup oraya monte ediyoruz. Sert kayada kazıkları 4 metre soketliyoruz. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binası ve garajlar için de aynı sistemi uyguluyoruz. Toplamda bir fore kazığımızın hesaplamalara göre 4 metre soketlendiği zaman 600 ton taşır. Emniyette olabilmesi için proje mühendisleri bunu 3 bölerek 200 ton taşıyabileceğini hesaplıyorlar. Yapacağımız deneylere ise bizim fore kazıklarımız 308 ton yükleme yapıyoruz. 308 tona cevap verdiği zaman bizim fora kazığımız tamamlanmış oluyor" dedi.

2015 AĞUSTOS’UNDA TESLİM
Akyazı Projesi’nin dünyada ilk projelerden biri olduğunu belirten Proje Müdürü İbrahim Nacar, "Dünyada ilk projelerden birisi bu. Rejit olarak deniz üzerine bir stadyum kuruluyor. Dünyada bu büyüklükte ve bu çapta bir stadyum yok. Dolgu üzerine oturmuş küçük stadyumlar var ama bizim dolgu ile bir alakamız yok. Taşımayla dolgunun bir ilgisi yok. Tamamen taşıyıcılar fore kazıklar üzerinde olacak. 37 metreye kadar inip deniz dibindeki sert kayaya monte ediyoruz. Projede bin 500 kişinin görev almasını bekliyoruz. 2015 Yılının Ağustos ayında teslim etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

ENGELLİLER DE UNUTULMAMIŞ
Öte yandan 38 bin seyirci, 2 bin 954 VIP seyirci koltuğu, 196 adet protokol, 282 basın koltuğu ve 80 engelli seyirci olmak üzere 41 bin 513 seyirci kapasitesine sahip statta, çelik çatı sistemi kullanılacak. Projede stadyumun yanı sıra bir kamp eğitim merkeze, bir adet de İl Gençlik Spor Merkezi bulunan komplekse geliş için bir yan yol ve raylı sistem ulaşımı planlandı. Projede stat oyun sahası dışında, 2 adet çim saha, 5 adet de halı saha mevcut.
(İHA)