BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Deniz Feneri soruşturması: Zahid Akman cezaevinde

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmasında Akman'la birlikte dört kişi cezaevine gönderilirken, bir kişi ise serbest bırakıldı.

Abone ol

Almanya'daki ''Deniz Feneri e.V.'' bağlantılı soruşturma kapsamında tutuklanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Zahid Akman'ın da arasında bulunduğu dört kişi cezaevine gönderildi.

Ankara nöbetçi mahkeme tarafından sorgulanan ve tutuklanmalarına karar verilen RTÜK Üyesi Zahid Akman, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Karahan ve Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, işlemlerinin tamamlanmasının ardından polis eşliğinde adliyenin ön kapısından çıkarıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada Kanal 7 finans Müdürü Erdoğan Kara ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Neyle suçlanıyorlar?

Anadolu Ajansı'nın haberine göre soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcıları, şüphelilerin ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''sahtecilik'' iddialarıyla tutuklanmalarını talep etmişti.

Akman ve 3 Kanal 7 yöneticisi, Deniz Feneri Derneği'nin Almanya'da toplandığı bağış paralarını usulsüz bir şekilde Türkiye'ye aktarmakla suçlanıyor.

Şüpheliler, haklarında bu suçlamalar üzerinden hazırlanacak iddianamenin kabul edilmesi halinde 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılanabilecek.

RTÜK Başkanı Davut Dursun ve eski Başkanı Zahid Akman, geçen yıl Şubat ayında"görevi kötüye kullandıkları" gerekçesiyle, 2 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ancak Yargıtay, Türk Ceza Kanunu'nun "görevi kötüye kullanma" suçunu düzenleyen 257'inci maddesinde yapılan değişiklik ardından, sanıklara bu suçtan verilen mahkumiyet kararını bozmuştu.

Bu kararı takiben, Davut Dursun ve Zahid Akman'ın da arasında bulunduğu 4'ü eski 8 üst kurul üyesi, Mayıs ayında bir kez daha hakim karşısına çıktı.

Deniz Feneri olarak adlandırılan soruşturma Almanya'da başlamış ve bu ülkedeki yargılama derneğin bazı yöneticilerinin mahkumiyetiyle sonuçlanmıştı.

Derneğe yapılan milyonlarca euro tutarındaki yardımın bir bölümünün amaç dışı kullanıldığı belirlenmiş, Almanya'daki dava sonuçlandıktan sonra iddiaların Türkiye ayağının soruşturulması için dosya Ankara'ya gönderilmişti.