BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Deniz Feneri Nijerde

Deniz Feneri Derneği, Nijer'de yaptırdığı içme ve sulama suları ile bir hastaneyi törenle hizmete açıyor.

Abone ol

Deniz Feneri Derneği, geçen yıl yaşanan kuraklık ve çekirge istilasının ardından açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Nijer halkı için köylerde yaptırdığı içme ve sulama suları ile 40 bin kişiye hizmet verecek hastanenin açılışını 8 Martta bu ülkede düzenlenen törenle gerçekleştirecek.

Deniz Feneri Derneği Genel Sekreteri İbrahim Altan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Afrika ülkelerinden Nijer'de çekirge istilası ve kuraklığın yol açtığı açlık tehlikesi üzerine geçen yıl Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyadaki ülkelere bu ülke için yardım çağrısında bulunduğunu bildirdi. Açlıktan her 4 çocuktan 1'inin öldüğü bu ülkede yaşanan kıtlık sebebiyle yetersiz beslenen yaklaşık bir milyon çocuktan 150 bininin geçen yıl öldüğünü ifade eden Altan, 280 bin çocuğun da ölümle burun buruna geldiğini bildirdi.

Nijer'de yaşanan bu içler acısı durum üzerine Deniz Feneri olarak geçen yıl Nijer halkı için kampanya başlattıklarını anlatan Altan, kampanya kapsamında Türk halkının bağışlarıyla 600 bin dolara yakın para toplandığını ifade etti. Altan, kampanyanın tamamlanmasının ardından Nijer'e ilk olarak geçen yıl 100 bin dolarlık gıda ve ilaç malzemesi götürdüklerini belirterek, bu yardımları açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan halka dağıttıklarını kaydetti.

KALICI YARDIMLAR YAPILDI...
Altan, Türk halkının bağışlarını kalıcı yardıma dönüştürmek için Nijer Başbakanı ile yaptıkları görüşmeden olumlu sonuç almaları üzerine bu yönde çalışma başlattıklarını ifade etti. Nüfusunun çoğunluğunun tarım ve hayvancılıkla uğraştığı Nijer'de yaşanan kuraklık nedeniyle halkın çoğunluğunun köyleri terk ederek kentlere göç ettiklerini tespit ettiklerini anlatan Altan, bunun üzerine köylere yönelik kalıcı yardım çalışmaları gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Altan, bu kapsamda yaptırdıkları sondajla tarım arazilerinin sulanabilmesi 16 ziraat kuyusu, 9 adet de içme suyu kuyusu açtırdıklarını bildirdi. Altan, bu su kuyularından 4 köye hizmet verecek birinin 30 tonluk deposu bulunduğunu ve pompasının güneş enerjisi sistemi ile çalıştığını kaydetti. Türk hayırseverlerin bağışlarıyla açtırılan bu kuyuların şu anda bölgedeki 10 bin kişiye hayat verdiğini dile getiren Altan, ayrıca kuyu açtırdıkları köylerde kuraklıkla birlikte hayvanları ölen halka aile başına 10 olmak üzere toplam 9 bin keçi dağıttıklarını söyledi.

Bölge halkının sağlık sorunlarını da göz önünde bulundurarak Nijerya sınırında 400 metre kare alan üzerine bir sağlık merkezi kurduklarını ifade eden Altan, Nijerya halkının da faydalanacağı bu sağlık merkezinin yaklaşık 40 bin kişiye hizmet vereceğine işaret etti. Altan, Nijer'de yaptırılan hastane ve açtırılan su kuyularının açılışının, 8 Martta Türkiye'den gidecek Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Engin Yılmaz ve beraberindekiler ile Nijer hükümetinden bakanların katılımıyla gerçekleştirileceğini bildirdi.