BIST 10.026
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.430,98
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Deniz Baykal'dan 2. tur kehaneti

CHP lideri, Anayasa değişikliği teklifinde BDP'nin tavrını değerlendirdi ve 2. tur için oldukça iddialı sözler etti.

Abone ol

Anayasa değişikliği teklifine BDP'nin tavrı ile değerlendiren CHP lideri Baykal, 2. tur görüşmelerinde kabul oyunun 330'un altında olması gerektiğini belirtirken Meclis'teki 1 Mart 2003 tezkeresi ile ilgili oylamayı hatırlattı

Baykal, NTV'de yayımlanan ''Canlı Gaste'' programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

REDDEDİLEN 1 MART TEZKERESİNİ HATIRLATTI

''Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerinde Meclis'in 330 oyun altına düşüp düşmeyeceği'' sorusuna Baykal, ''Olması gerekir'' yanıtını verdi. İçinde bulunulan durumun parlamentonun ''kişilik sergilemesini zorunlu kıldığını'' savunan Baykal, ''Parlamentomuzda böyle bir yeteneğin, potansiyelin olduğunu biliyorum. 1 Mart 2003 tezkeresinin oylanması sırasında hiçbir planlama olmadan herkes kendi kararını alarak hükümetin getirdiği tezkerenin Türkiye için çok sakıncalı olduğunu, tehlikeli ilişkilere yol açacağını, bunun tarihi sorumluluğunu üstlenemeyeceğini kararlaştırdı ve o doğrultuda davrandı. Muhteşem bir olaydı'' diye konuştu.

SEÇİM TAHMİNİ

Yaşanan krizlerin, sorunların mutlaka yapılacak genel seçimlere yansıyacağını vurgulayan Baykal, ''Şu anda kendi kendilerine ilham vermek için yüksek sesle şarkı söylüyorlar. Yok, 'Yüzde 60 alırız, 70 alırız' diye. Çok ciddi bir sürpriz bekliyor onları'' diye konuştu.

Baykal, seçimlere yönelik tahminin sorulması üzerine, seçeneklerin ne olacağının daha oturmaması nedeniyle ciddi kamuoyu araştırmalarının yapılmadığını belirtti. Baykal, ''İlk sondajlar çok umut verici görünüyor. O doğrultuda vatandaşın muhtemel tavrı ile ilgili dediğim gibi, belli şartlar altında yapılmış olan araştırmalar çok ciddi bir tepki ile karşılaşabilecekleri izlenimi veriyor'' değerlendirmesinde bulundu.

HİTLER-CHURCİLL ÖRNEĞİ

''(Churcill Hitler'e karşı nasıl mücadele ettiyse) benzetmesini yaptınız. Başbakan'a Hitler mi demek istediniz?'' sorusu üzerine Baykal, sözleri ile büyük bir mücadele kararlılığını ifade etmeye çalıştığını söyledi.

MENDERES'E KARŞI GENÇLİK EYLEMLERİNDEYDİM

Baykal, daha önce Adnan Menderes, Süleyman Demirel ve Turgut Özal'a muhalefet ettiği ve Necmettin Erbakan ile aynı kabinede yer aldığı hatırlatılarak, ''Ama hiçbiri ile görüşmeyecek kadar bir raddeye gelmemiştiniz, el sıkmayacak, neredeyse yüzüne bakmayacak... Niye Erdoğan ile böyle oldu?'' denilmesi üzerine, Adnan Menderes'e gençlik eylemleri içinde muhalefet ettiğini söyledi.

''İKTİDAR SAVUNMADA DEĞİL, SALDIRIDA''

Savunmada olanın Türkiye'nin hukuk sistemi, yargı sistemi olduğunu öne süren Baykal, şöyle konuştu:

''O, bir şey istiyor. İstediği şey haklı değil. Mağduriyet, hakkının elinden alınmak istemesi durumunda söz konusudur. Başbakan, haklı falan değil. Başbakan'ın Anayasa Mahkemesine kendi kafasındaki adamları yerleştirmek gibi bir hakkı ne Türkiye'de ne dünyada, hiçbir yerde yok. Böyle bir şey olamaz. Oraya 17 tane Tayyip Erdoğan yerleştirecek. En marjinali getirmek için bütün cinlikleri devreye koymuş. 'Avrupa'da var' diyorlar ama Avrupa'da hiç böyle bir şey yok.''

KAPATMA DAVASI İDDİALARI

Baykal, ''Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bir kapatma davası hazırlığı olduğu söyleniyor. böyle bir şeye nasıl bakarsınız?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Bu konunun AKP'yi dengeli değerlendirme yapma şansından yoksun bırakacak kadar etkilemiş olduğunu üzüntüyle görüyorum. İçinde bulunduğumuz ortamda seçime giderken herhangi bir şekilde Türkiye'de en ciddi gerekçeler oluşsa dahi bir kapatma davasının söz konusu olamayacağı çok açıktır. Kesinlikle bir bekleyişim yok. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı incelemelerini, araştırmalarını yapar. Herkes için yapar, bizim için de yapar, başkası için de yapar. Onun belli bir talep noktasına gelmesi halinde böyle bir şey düşünülebilir. Böyle bir noktaya gelindiğine dair hiçbir ciddi, resmi bilgi, bulgu yok. "

REFERANDUMDAN EVET ÇIKARSA TÜRKİYE İÇİN KÖTÜ OLUR

Baykal, ''Referandumda evet çıkarsa ne olur?'' şeklindeki soruya, ''Türkiye için çok kötü olur'' yanıtını verdi. Türkiye'yi bir arada tutanın yargı olduğunu ifade eden Baykal, ''Burada güveneceğimiz yargıdır. En temel yargı dayanağı Anayasa'dır. Kucaklayıcı, kavrayıcı, kimseyi dışlamayacak bir Anayasa ve o Anayasa'nın doğru yorumudur'' dedi.

Başkanlık sistemine ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine Baykal, Başbakan Erdoğan'ın Başkanlık sistemine ilişkin bir ''hevesi ve arzusu'' olduğunu öne sürdü. Baykal, başkanlık sisteminin uygulanabilir olmadığını söyledi.

KÖŞK SÜRESİ 5 YIL

Baykal, Cumhurbaşkanı'nın görev süresine ilişkin bir başka soruyu yanıtlarken, Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 5 yıl olduğuna ilişkin hiç tereddüt olmadığını savunarak, ''Kamusal statü içinde kazanılmış hak diye bir şey yok'' dedi.

ERKEN SEÇİM BEKLEMİYOR

Baykal, ''Erken seçim bekliyor musunuz?'' sorusuna ''hayır'' yanıtını verdi. Seçim kararının AK Parti'ye kazandıracağı hiçbir şey olmayacağını belirten Baykal, ''Hangi gerekçe ile olursa olsun bir erken seçim kararı bu hükümeti bir başarısızlık değerlendirmesine konu edecektir'' diye konuştu.