BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,07
ALTIN 2.506,02
HABER /  POLİTİKA

Deniz Baykal neyin peşinde?

Baykal operasyon isterken birden bire hükümeti desteklemeye başladı. Neden?

Abone ol

Daha önce Başbakan Müsteşarlığı ve bakanlık görevlerinde bulunan, şu anda bir gazetede köşeyazarlığı yapan, tecrübeli siyasetçi Hasan Celal Güzel ile CHP lideri Deniz Baykal’ın yaptığı sürpriz Kuzey Irak açılımını konuştuk.

Güzel CHP liderindeki değişimin perde arkasında bir tuzak olduğunu savundu. "Baykal sınırötesi operasyonu istiyordu, bunu açık bir dille savunmuştu"  diyen Güzel sözlerini söyle sürdürdü.

DANIŞMANLARI "DAĞ FARE DOĞURDU" DEDİ

"Pazartesi akşamı Başbakan’ın Bush ile yaptığı görüşmenin ayrıntıları açıklanmaya başlanınca televizyonlar Baykal’ın dış politika konusundaki en yakın iki danışmanı Şükrü Elekdağ ve Onur Öymen’e ulaştı. Her ikisi de dağın fare doğurduğunu, operasyonun olmaması için bahane üretildiğini söylediler. Fakat, ne hikmetse, ertesi gün Baykal grupta yaptığı konuşmada mülayim bir üslupla Başbakan’ın gezisini değerlendirdi ve destekledi"

Hasan Celal Güzel de herkes gibi "Bir gece içinde ne olmuştu da değişmişti Baykal" diyor ve bu sorunun en doğru yanıtını Elekdağ'ın vereceğini söylüyor. Çünkü ona göre "Elekdağ son derece dürüst ve tarafsız bir devlet adamı"

'SÜREÇTEN FAYDALANMAK İSTEDİ'

Güzel'in de Baykal'ın değişimine ilişkin görüşleri var elbette. "Amerikan kaynaklı etkinin altında kalmış olabilir. Ancak elimde bir bilgi yok! Bu komplo olur. Bu yüzden ikinci ihtimali öne çıkaracağım." diyor ve Baykal'ın değişimindeki ikinci ihtimali şöyle açıklıyor:  

"Baykal Başbakan’ın bu konudaki temasının neticesinde ABD’den bir nebze de olsa destek sağladığını ve önümüzdeki dönemde harekat beklentisi bulunduğu için Başbakanın bundan faydalanacağını düşünmüş olmalı. 22 Temmuz’da toplantı için bile o bölgeye gidemediğini biliyor Baykal. Ve geleceğe ait bir yatırım yapmak istedi bence. Söylemlerini bir taraf bıraktı ve ani bir kararla “galiba bundan sonra Peşmergelerle anlaşarak bu iş gidecek’ diye düşünerek bu süreçten faydalanmak istedi.

Kaynak: iyibilgi