BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Deniz Baykal buna ne diyecek?

CHP, Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşmasında Baykal'ın imzasının olmadığını savunageldi. 1995 tarihli Resmi Gazete bunun böyle olmadığını ortaya koydu...

Abone ol

CHP, Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşmasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın imzasının olmadığını savunurken, 30 Aralık 1995 tarihli Resmi Gazete, Gümrük Birliği anlaşmasının Deniz Baykal'ın imzasıyla yürürlüğe girdiğini gösteriyor.

Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girişiyle ilgili 6 Mart 1995 tarihli anlaşmanın altnda Dışişleri Bakanı olarak Murat Karayalçın'ın imzası bulunuyor. Daha sonra SHP ile CHP'nin CHP çatısı altnda birleşmesine karar verilince, SHP'nin yerine hükümette CHP girdi ve Genel Başkan Baykal, Karayalçın'ın koltuğuna oturdu. Bu nedenle Gümrük Birliği anlaşmasının 13 Aralık 1995'te Avrupa Parlamentosu'nda onaylanması sürecinde ise konuyu Dışişleri Bakanı olarak takip eden kişi Deniz Baykal'dı.

4 CHP'linin imzası var

Gümrük Birliği anlaşmasının 1 Ocak 1996'dan itibaren yürürlüğe gireceğini belirten 95/7603 sayılı karar metninin altında Cumhurbaşkanı olarak Süleyman Demirel, Başbakan olarak Tansu Çiller ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak ise Deniz Baykal'ın imzası bulunuyor. Kararda şimdi CHP milletvekili olan dönemin bakanları Abdülkadir Ateş, Mehmet Sevigen, Fuat Çay'ın da imzaları yer alıyor.

Baykal 'eşsiz zafer' demişti

Türkiye'nin Gümrük Birliği Anlaşmasın imzalamasında dönemin Dışişleri Bakanı olarak yere göğe sığdıramayan Deniz Baykal, bu anlaşma için "eşsiz zafer" ifadesini kullanmıştı. DYP-CHP Hükümeti'nin hükümet proğramını Meclis'te okuyan Tansu Çiller ise "Gümrük Birliği bir yasal zorunluluktur. Avrupa Parlemantosu'nca sözü edilen tarihten önce onaylanmalıdır. Türkiye, bu konuda süratle kendisine düşeni yapmak zorundadır" demişti.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "CHP, 30 Ekim 1995'de 54 günlük bir seçim hükümetinde görev almıştır. Gümrük Birliği Antlaşması'nın imzalandığı tarihte işbaşındaki hükümetle CHP'nin hiçbir hukuki ve fiili bağlantısı yoktur. SHP, CHP'den ayrı bir siyasi kuruluş olup kendi siyasi sorumluluğunu taşımaktadır" demişti.

'Baykal seçimi bıraktı Avrupa'yı dolaştı'

SHP Genel Başkan Murat Karayalçın ise CHP'lilerin "Gümrük Birliği'yle CHP'nin ilişkisi yok" açıklamalarına tepki gösterdi. Karayalçın, "Gümrük Birliği anlaşmasına Mart 1995'te Dışişleri Bakanı olarak ben imza attım. Bunun Avrupa Parlamentosu'nda onaylanması sırasında ise Deniz Baykal Dışişleri Bakanı idi. Sayın Baykal bunun onaylanması için özel çaba gösterdi. Türkiye'de seçimler olmasına rağmen, seçim çalışmalarına katılmayarak Avrupa'da çalışmalar yaptı. Gümrük Birliği anlaşmasının yürürlüğe girmesinde Deniz Baykal'ın imzası vardır" dedi.

Haber: Bilal Çetin
Kaynak: www.yenisafak.com.tr