BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Demokratikleşme Paketi'nde sürpriz başlıklar

AK Parti'nin ikinci sessiz devrimi olarak nitelendirilen Demokratikleşme Paketi netleşiyor.

Abone ol

Kamuoyu haftaya açıklanması beklenen demokratikleşme paketine kilitlendi. Herkesin merak ettiği ve çözüm sürecinde önemli bir yer tutan paketin içeriğine son şekli önümüzdeki Salı günü verilecek. CNN Türk çalışmanın başlıklarını yayınladı.

Kamuoyu haftaya açıklanması beklenen demokratikleşme paketine kilitlendi. Herkesin merak ettiği ve çözüm sürecinde önemli bir yer tutan paketin içeriğine son şekli önümüzdeki Salı günü verilecek. CNN Türk çalışmanın başlıklarını yayınladı.

ESKİ İSİMLERE İADE

-Yerleşim yerlerine Türkçe isim zorunluluğu kaldırılacak. Ana dilde kamu hizmeti sağlanacak. Bu kapsamda daha önce adı Dersim olan Tunceli'ye bu ismin geri verilmesi önerilecek.

KORUCULUK KALKACAK

-Bağımsız kolluk denetim merkezi, Ayrımcılıkla mücadele komisyonu kurulacak. Koruculuk sistemi kademeli olarak kaldırılacak.

PARTİLERE OY ORANINDA YARDIM

-Partilerin kapatılması engellenecek. Daraltılmış bölge sistemine geçilecek. Yüzde 7 kriteri yerine partiler oyları oranında hazine yardımı alacak.

-Ana dilde propagandanın önündeki engeller kaldırılacak.

-Ruhban Okulu'nun açılması da değerlendiriliyor.

CEMEVLERİ'NE İNANÇ MERKEZİ STATÜSÜ

-İmar Kanunu'nda yaplan düzenlemeyle cemevlerine inanç merkezi statüsü verilecek. Böylelikle arsa tahsisi, su, elektrik yardımı yapılacak. Dedelere maaş verilmesi gündemde.

KAMUDA BAŞÖRÜTÜSÜ YASAĞI KALKIYOR

-Kamuda kılık kıyafet serbest olacak.

-Nefret suçu ilk kez ceza yasalarına girecek. Suçun oluşması durumunda ceza artıcak.

-Jandarma Genel Komutanlığı'nın Genelkurmay yerine İçişleri'ne bağlanaka sivileştirilmesi gündemde.

-Uzun tutukluluk sürelerinin pakete girmesi bekleniyor.

-Pakette Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin Yerel Yönetimlere Özerklik şartı üzerindeki şerhlerinden bazılarının kaldırılması gündeme gelecek.

Öte yandan Taraf gazetesi bugün pakete ilişkin bazı ayrıntılar aktardı. Buna göre seçim barajının düşürüleceği iddia edildi

SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLÜYOR MU?

Daha önceden paketten çıkarıldığı öne sürülen seçim barajı ile ilgili düzenlemenin pakette yer alacağı konuşuluyor. Bu konuda yüzde 3, 5 ve 7 olarak üç alternatif hazırlandı. Ancak, son aşamada alternatif sayısı 5 ile 7’ye düşürüldü.

ANA DİLDE EĞİTİM ÖZEL OKULLARDA

Anadilde eğitim konusunda ise özel okullarda ve devlet okullarında, Kürtçe öğretilmesine izin verilecek.

paket.jpg

candar.jpg