BIST 10.155
DOLAR 32,36
EURO 34,72
ALTIN 2.392,87
HABER /  DÜNYA

’’Demokratikleşme Paketi ile ilgilenmiyoruz’’

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak Demokratikleşme Paketi ile hiç ilgilenme...

Abone ol

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak Demokratikleşme Paketi ile hiç ilgilenmediklerini belirterek, sadece Türkiye halklarına ve kendilerine güvendiklerini söyledi.
Siirt Belediyesi tarafından Siirt Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Demokratik Çözüm Sürecinde Yeni Anayasanın Rolü’ paneline konuşmacı olarak BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve gazeteci-yazar Erdoğan Aydın katıldı. İHD Genel Başkanı Türkdoğan, panelin açılışında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin darbe anayasası ile yönetilen bir ülke olduğunu ifade etti.

’’TÜRKİYE HALKLARI BARIŞ SÜRECİNİ ABDULAH ÖCALAN’A BORÇLUDUR’’
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, Kürt sorununun çözümü için "binlerce tutsağın geçen yıl bedenlerini ölüme yatırdığını" söyledi. Önder, “Ancak hükümetin o süreçte bu gün yarın bırakırlar, vazgeçerler anlayışı ile cezaevlerindeki açlık grevlerine yaklaşmasına rağmen, grev kısa bir sürede çığ gibi büyüdü. Adalet ve eşitlik uğruna canını hiçe sayan bir halk ve onun dostlarının gösterdiği direniş ile PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kaldırmak zorunda kaldı. Barış süreci böyle başladı. Kürt halkı ve siyasal hareketi üzerinde denenmedik hiçbir askeri, siyasi, psikolojik hareket kalmadı. Tarihe yeni yönetenler ihdas edildi, on binlerce Kürt siyasetçisi tutuklandı, ancak artık bu tür çarelerin tükendiği bir sürece girildi. Kürt halkında ve siyasi hareketinde güçlü bir irade doğdu, bunun sonucunda barış süreci başladı. Bu barış sürecini Türkiye halkları sadece Kürt siyasal hareketine ve onun önderi olan PKK lideri Abdullah Öcalan’a borçludur. Başbakan’ın yarın açıklayacağı paketle hiç ilgilenmiyoruz. Sadece Türkiye halklarına ve kendimize güveniyoruz” diye konuştu.

“GEZİ OLAYLARI HAKLI BİR ÖFKEDİR”
Gezi Parkı olaylarına da değinen Önder, “Demokrasiden zerrece nasiplenmeyen bir anlayış bu gösterilere, bu itirazlara böyle yaklaşmazdı. Şimdi bütün hükümet kanadı beraber ve solo şeklinde bunu söylüyor; önce Gezi olaylarının ilk bir günü iyiydi, sonra ilk iki günü, üç günü derken korkarım hepsine şahit çıkacak. Kimse dönüp bunlara behey utanmazlar, peki siz ilk bir hafta içinde 8 bin insanın canına kastettiniz, hastaneye kaldırılan insan sayısı 8 binin üzerine çıktı. Geri kalanların bu olaylar yüzünden bu insanlara haklı öfkesi olmuş olamaz mı?” dedi.

’’DEMOKRATİK VE ÖZERK BİR REJİM’’
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise, yeni anayasanın yapım süreci ile birlikte çözüm sürecinin de ele alındığını söyleyerek, “2012 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan tarafından ulusal ve uluslar üstü siyasal gündem ekseninin de yaptığı çağrının neticesinde başlayan görüşmelerin Kürt tarihinde, ilk defa Kürtler adına siyaset yapanların Kürt halk önderliği ile yaptığı bir süreç başladı. Hükümet bu görüşmeleri gerçekleştirdi, ancak içeriği konusunda kamuoyuna net bir bilgi verilmedi. Kürt sorunu eğer bir imha, inkar, asimilasyon sorunu ise bir dilin, kimliğin ve kültürün özgürleşmesi ile hak ve hukuk temelinde çözülebilecek bir sorundur. Bu anlamda demokratik çözüm sürecinin direkt, yani anayasa süreciyle direkt bağlantılı olduğunu, sadece 82 Anayasası’nı değil, herkesin kendi dili, kültürü ve dini ile özgür ve eşit yaşayabileceği demokratik ve özerk bir rejim istiyor” dedi. Panel, soru-cevap şeklinde sona erdi.
(İHA)