BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,97
ALTIN 2.436,95
HABER /  POLİTİKA

Demokratik açılımın tek ipucu!

Açılım ile ilgili Meclis oturumu kavgalarla, tartışmalarla geçti. Bakan Atalay da açılımı anlatmadı, perşembeye randevu verildi.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
NERGİS DEMİRKAYA


İNTERNETHABER

ANKARA- Demokratik Açılım ile ilgili TBMM Genel Kurul'unda yapılan genel görüşme öngörüşmesinde Açılım'ın detaylarını öğrenmek için bekleyenler hüsrana uğradı. Kavgalarla, küfürlerle, pankartlı protestoyla geçen 6 saatlik görüşmede açılım ile ilgili bilgi vermek için kürsüye gelen İçişleri Bakanı Beşir Atalay da, açılımın sloganı "Herkese daha fazla özgürlük" dışında ayrıntı vermedi. Bakan Açılımın detaylarını Perşembe günü yapılacak ön görüşmede anlatacağını söyledi. Genel Kurul'daki görüşmelerde AKP ile MHP'liler defalarca sert tartışma ve kavgaya varan gerilimler yaşadı. MHP'liler kürsüyü işgal etti. Gerilimi tetikleyen ise, AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç'ın konuşması oldu.

10 KASIM POLEMİĞİ

Meclis'in en sert oturumlarından biri olan Genel Kurul'a ilk damga vuran 10 Kasım tartışması oldu. MHP görüşmenin 12 Kasım'da, CHP ise 11 Kasım'da yapılması önerisi getirdi. İlk gerilim bu önerilerle ilgili yapılan konuşmalarda ortaya çıktı. AK Partili Avni Doğan'ın MHP'yi CHP'nin ağzıyla konuşmakla suçlaması, tetikçilikten bahsetmesi ve darbecileri savunanların olduğu iması tansiyonu yükseltti. Verilen aralardan sonra görüşmeler tamamlandı ve iki muhalefet partisinin de erteleme önerileri reddedildi.

ATALAY AÇILIMI AÇMADI

Gözler aylardır tartışılan açılım konusunda bir ipucu veerceği için İçişleri Bakanı Atalay'ın konuşmasındaydı. Ancak Atalay demokratik açılım üniter yapıyı bozmayacak bir milli birlik ve kardeşlik projesi olduğunu söyledi. Hükümetin atacağı adımları, önerge kabul edilirse iki gün sonra anlatacağını belirten Atalay, "Demokratik açılımda hedef, herkesin daha özgür bir Türkiye’de yaşaması sağlamaktır. O yüzden sloganı “Herkes için daha fazla özgürlük”tür" dedi.

BAŞBAKAN CHP'YE SERT ÇIKTI

Atalay'ın konuşması sırasında CHP'nin açtığı pankartlar gerilimi yeniden tırmandırdı. Başbakan Erdoğan Genel Kurul'dan ayrılırken, yapılanın önemli bir içtüzük ihlali olduğunu belirterek, CHP Atatürk’ü istismar ediyor. Meclis başkanlığı görevini yapmalıdır yoksa çok daha çirkin görüntülere neden olur. Yanlış hatırlamıyorsam daha önce böyle bir şey yapanlara ağır bir ceza vermişti" dedi.

İKİNCİ GERİLİM KILIÇ'TAN

Genel görüşmenin en büyük gerilimlerinden ikincisi AKP'li Suat Kılıç nedeniyle yaşadı. daha önce 10 Kasım'da Afganistan'a asker gönderme tezkeresinin görüşülüp kabul edildiğini hatırlattı. Kılıç, "Mustafa Kemal'in askerlerini Afganistan'a göndermek için 10 Kasım'ı mu buldunuz" dedi.

Kılıç kapalı oturum önerisine karşılık muhalefitin yalanlarla dolu kara bir propaganda yürüttüğünü ileri sürerek "2001 yılında MHP koalisyonunda kapalı oturum yapıldı. Burada mavi akım ve Türkiye'nin enerji politikaları konuşuldu. Şimdi soruyorum. Siz o kapalı oturumda Türkiye'nin menfaatlerini kime kaç paraya sattınız" dedi. Kılıç'ın bu sözleri üzerine kıyamet koptu. Gerilim milletvekilleri arasında büyüdü, kulislere taştı.

KILIÇ TEPKİSİ DİNMEDİ

Verilen aradan sonra ikinci kez kürsüye çıkan Kılıç, sözlerinin sonunu getirmesine izin verilmediği için gerilim yaşandığınıs belirterek, "Millet bizi izliyor. Hiçbir Türkiye Cumhuriyeti hükümeti Kıbrıs'ı satamaz, milli meseleleri pazarlık konusu yapamaz. Millet bizden birlik beraberlik bekliyor. Özgür Cumhuriyetin değerlerini daha ileri götürecek şeyleri konuşmak gerekirken nahoş bir ortam ve diyalog içinde olmak kabul edilemez. Bu anayasa göre yemin edenlerin ihanet edeceğine ihtimal vermiyoruz." dedi. Kılıç'ın bu sözleri de tansiyonu düşürmedi.

MHP KÜRSÜYE YÜRÜDÜ

MHP'li Şandır ve DSP'li Vural'ın ardından MHP'li milletvekilleri tekrar söz istedi. Meclis Başkanı Şandır'ın cevap verdiğini belirterek söz vermedi. MHP'Liler Meclis Başkanı kürsüsünün önüne yığıldı. Burada itişmeler yaşandı. 6 saat süren gerilimli görüşmelerin ardından hükümetin açılım önerisi oy çokluğu ile kabul edildi. Yasaya göre Genel Görüşme 48 saat içinde yapılacak. Takvim daha sonra açıklanacak.