BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,90
ALTIN 2.441,84
HABER /  POLİTİKA

Demokrat Parti liderini seçiyor

Ergenekon davası Demokrat Parti'nin başkanlık seçimine damgasını vuruyor. Adaylar arasında derin uçurumlar var.

Abone ol

DP bugün yeni genel başkanını seçecek. Ergenekon'un gölgesinde yapılacak kongrede Ergenekon'a destek çıkan açıklamalarıyla dikkat çeken Hüsamettin Cindoruk ile Ergenekon karşıtı söylemiyle öne çıkan Süleyman Soylu ve Mehmet Ali Bayar yarışacak.

Süleyman Soylu (DP Genel Başkanı ve adayı): Partimizi demokratik çizgisinden saptıracak bir anlayışa, teşkilatımız izin vermeyecek. Parti içi sızmalara asla izin vermeyeceğiz. Parti başka bir anlayışa yönlendirilmek istiyor. Taban dönmemi istedi döndüm. Kongre antidemokratik cephe ile demokrasiye inananlar, aldatanlarla misyonuna sahip çıkanlar, işbirlikçilerle inadına demokrasi diyenler arasındaki bir mücadele.

Mehmet Ali Bayar (DP Genel Başkan Yardımcısı): Cindoruk'un adaylık projesinden haberdar değildim. Çünkü DP içinde siyaset yapmıyordu. Cindoruk'un 'yapamadılar' sözü ağırıma gitti. Cindoruk dışarıdayken biz içerdeydik. Ben partinin ileri gelenlerinden değil ileri gidenlerindenim. İleri gelenler bu işlere baktık tevessül ediyor, biz de bu konuda sorumluluk hissettik.

Hüsamettin Cindoruk: NTV ve CNNTürk'te konuşan Hüssamettin Cindoruk, AK Parti'nin 'Hak ettiğinden fazla oy aldığını' savunarak bunu 'boşaltmak için DP ve ANAP'la birlikte merkez sağı birleştirmeyi hedeflediklerini' söyledi.  Bir tespitimi söyleyeyim; şu an bir parti arayışı içinde olan pek çok hareket var, hatta bu hareketleri yapanlardan bazıları tutuklu, televizyonları vs. var. O arayışları yapanlar da bizim alacağımız sonucu bekliyorlar. İstediğimiz sonuç olursa, o hareketler de buraya gelecek ve Sayın Demirel'in istemediği, ama tahmin ettiği gelişme olmayacak.

Aydın Menderes (Eski milletvekili): Soylu kazanacak, değişim ve demokrasi kazanacak. Ergenekonculara destek vermek için parti lazım ancak bu DP olmayacak. DP'yi ele geçirme hevesine kapılmasınlar. Cindoruk, DP'de kazanamazsa ikinci bir şemsiye partisi kuracak. Yeni bir parti kurma hazırlığı içinde

Nevzat Ceylan (Genel Başkan Yardımcısı): Cindoruk 28 Şubat sürecinde Demirel'le birlikte hareket etti. DP ise hep gladyonun onun örgütlediği darbelerin hep karşısında olmuştur. Cindoruk da o örgütlenmeleri açıklamalarıyla savunmuştur.

Demirel: 28 Şubat'ta yaptığımı yine yapardım

28 Şubat sürecine ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 krizine destek veren 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün akşam NTV'de 28 Şubat sürecine verdiği desteği savundu. Demirel, 'Lazım olanı yaptım, bugün de bunun dışında başka bir şey yapmazdım' dedi. 28 Şubat'ta bir muhtıranın olmadığını savunan Demirel, ortada Anayasal bir kurulun (MGK) aldığı kararların olduğunu söyledi. Kendisinin de bu kurulun başı olarak kurulun görev yapmasını sağladığını ifade eden Demirel, 28 Şubat sürecini eleştirenler için 'Neyi tartışıyorlar anlamak mümkün değil' dedi ve ekledi: Meclis yerinde duruyor. Kimseye dokunulmamış... Neyin darbesi bu?' Demirel, '28 Şubat Ergenekon'un başlangıcıdır' değerlendirmesi için ise 'Bu boş bir laftır. İpe sapa gelmeyen bir laftır' dedi. Cindoruk'a DP Genel Başkanlığı için destek de isteyen Demirel, 'Partinin başına geçip oturmak değil, ortadaki dağınıklığı toparlamak istiyor. Genel başkan heveslisi değil. Cindoruk'a güvenin' diye konuştu.