BIST 10.756
DOLAR 32,26
EURO 34,92
ALTIN 2.430,72
HABER /  GÜNCEL

Demiryollarına deprem uyarı sistemi

Deprem gerçeği demiryollarını da harekete geçirdi. Deprem riski olan demiryolu güzergahlarına yüksek hızlı trenler için hızlı uyarı sistemi kurulacak

Abone ol

Bu sistem sayesinde hızlı trenler depremi erken algılayabilecek ve ani frenle durdurulacak.Yeni alınacak 6 yüksek hızlı tren'de deprem uyarı sistemini algılayacak donanım koyulacak.

Çalışmayı, Devlet Demir Yolları ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ortak yürütüyor. Yeni sisteme göre ,demir yolu üzerine belirli noktalara 5'er kilometre aralıklarla deprem sensörü yerleştirilecek ve bu sensörlerle belirlenecek deprem büyüklükleri baz alınarak alarm verilecek. Gelen sinyal demiryollarının trafik kontrol merkezlerine onların üzerinden de trenlere ulaştırılıp hızlı trenlerin ani frenle durdurulması sağlanacak.

Çalışma ilk etapta sadece Eskişehir- İstanbul etabı için geçerli. Ancak daha sonra diğer hatlara da yaygınlaştırılacak. Proje henüz alt yapısının tamamlanması aşamasında ama 2013'den itibaren "hızlı uyarı sistemi" kulanılabilecek.