BIST 10.471
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.438,06
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş'tan Arınç'a Damat Ferit uyarısı

DTK için toplanıp çay içiyorlar diyen hükümet sözcüsü Arınç'a Demirtaş'tan çok tartışılacak bir yanıt geldi.

Abone ol

AK Parti sözcüsü Bülent Arınç ile BDP arasındaki çay polemiği yeni açıklamalarla sürüyor. BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK için 'toplanıp çay içiyorlar' diyen Arınç'a Hakkari'den çok tartışılacak bir yanıt verdi.

Ulusal kurtuluş hareketine muhalefetinden ötürü vatan hainliği ile suçlanan Damat Ferit'i hatırlatan Demirtaş, "Halkın kendi içinde çıkardığı örgütlenmeleri görmek halkı küçük görmektir. Kendisine Damat Ferit dönemini hatırlatıyorum. Erzurum'da, Sivas'ta Türkler, Kürtler kongre toplarken İstanbul'da Damat Ferit o kongrelerle alay ediyordu. O dönemi bir daha okusun" dedi.

Demirtaş Kürtçe çekilen 'Unutmadık Halepçe' adlı filminin çekildiği Hakkari'deki film setini gezdikten sonra saz çaldı, yerel sanatçılar da şarkılar söyledi. Köydeki ziyaretinin ardından 3 bin 600 rakımlı Bercelan Yaylası'na giden Demirtaş, burada koyun sağan kadınlarla bir araya gelerek sohbet etti.

Demirtaş, DTK'ya 'Çay partisi nitelendirmesi yapan' Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a sert tepki gösterdi. Demirtaş, şöyle dedi:

"Aslında onlar DTK'nın şu anda yaptığı görevin ciddiyetini biliyorlar. Fakat kamuoyuna farklı bir şekilde yansıtmak, olayı çarpıtmak için küçümsemeye çalışıyorlar. Oysa DTK sivil bir halk meclisidir. Delegeleri halk tarafından seçilmiştir. İçinde Sivil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderleri vardır ve o kongre en nihayetinde önemli siyasal gelişmeleri takip eden tartışan, önemli siyasal kararlar alan bir kongredir. Bu nedenle DTK'yı küçümseyen yaklaşımlar şu anda çözüme hizmet etmez. Hükümet sözcüleri zaman zaman DTK'ya yönelik açıklamalar yapıyorlarsa da tamamıyla görmezden gelmek, küçümsemek için yapıyorlar. Gerçeğin böyle olmadığını kendileri de biliyorlar.

DTK; bir çay partisi ise o halde savcılar niye bu kadar soruşturma yürütüyor, operasyon hazırlığı yapılıyor? DTK'ya yönelik. Bir de şöyle birşey var. Şimdi eğer bir bakan, bir hükümet sözcüsü kendi ülkesindeki bir sivil meclisle ilgili alay edercesine konuşuyorsa demek ki o hükümette hiç bir şekilde demokrasi anlayışı gelişmemiş. Demokrasiye inanmıyor. Yani halkın kendi içinde çıkardığı örgütlenmeleri görmek halkı küçük görmektir ve kendisine damat Ferit dönemini hatırlatıyorum ben. Erzurum'da, Sivas'ta Türkler, Kürtler kongre toplarken İstanbul'da Damat Ferit o kongrelerle alay ediyordu. Kendisine bir kez daha tavsiye ediyorum. O dönemi bir daha okusun."