BIST 10.277
DOLAR 32,24
EURO 34,72
ALTIN 2.385,57
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Demirtaş'tan AK Parti'ye gözdağı: Alaşağı edeceğiz!

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin haftalık grup topalntısında gündemi değerlendirdi. Hükümete sert eleştiriler yönelten Demirtaş HDP kongresinin sonuçlarını paylaştı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin haftalık grup toplantısında gündeme dair açıklamalar yaptı. Demirtaş, HDP'nin Cumhurbaşkanı adaylarını hafta sonu açıklayacaklarını söylerken hükümete yönelik eleştirileriyle dikkat çekti.

İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları:

Bir kez daha grup toplantısında, bu defa HDP çatısı altında sizlerle olmaktan büyük onur duyuyorum.

ŞÜPHELİ ASKER ÖLÜMLERİ

Şüpheli asker ölümleriyle ilgili uzun süredir mücadele eden derneğin ve ailelerin uzun süredir takipçisi olduğu bir mesele var. Neredeyse her yıl 100 asker "eğitim zaiyatı" veya "kaza" adı altında yaşamını yitiriyor. Kışlada asker ölümlerinde, hukuk açısından tek bir sonuç bile alınamadı şimdiye kadar. Hepsi ya intihar ya da kaza olarak kayıtlara geçti.

SSP HASTALIĞI MHP DÖNEMİNDE BÖLGEDE ORTAYA ÇIKTI

SSP kızamık aşısının tek doz yapılmasından ya da bozuk aşı yapılmasından kaynaklı, özellikle Batman, Van, Hakkari civarında, MHP’nin Sağlık Bakanlığı’nı yönettiği dönemde ortaya çıkmış bir hastalıktır. Bu aileler, SSP hastalığının tedavisi için gerekli parayı bulmakta da zorlanıyorlar. Türkiye ortalaması sadece bu 4-5 ilde dünya ortalamasının 20-30 katına çıkmış durumda.

HDP KLASİK BİR PARTİ DEĞİL BİR YAŞAM PROJESİDİR

Hafta sonu HDP 2. Olağanüstü Kongresini gerçekleştirdik. HDP’yi umut haline getiren Türkiye halklarına hayırlı olsun. Bütün Ortadoğu’ya objektif bir gözle baktığımızda HDP’nin ne kadar önemli bir gelecek vaadettiğini daha iyi anlarız. Biz klasik bir parti değil, bir yaşam projesiyiz.

HDP'YE KADIN PARTİSİ DİYEBİLİRİZ

Bugün artık sadece Türkiye’de, Ortadoğu’da değil, dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz: Kadın-erkek eşit temsiliyeti. Kadının öküzden sofralardaki yerinin öküzden sonra olduğu günlerden, özgür birey olma noktasıa geldiğini görüyoruz. Sadece ve sadece bu kadın vizyonu bile tek başına HDP’yi diğer partilerden bin misli farklı yapar. Bu nedenle HDP’ye kadın partisi diyebiliriz. Ortadoğu gibi bir coğrafyada, Türkiyeli, Kürdistanlı kadınlar siyaset sahnesine damga vuruyorlar. HDP kongresi dik duran mücadele eden bütün kadınlara hayırlı olsun. Bu, kadınların başarısıdır. Bir diğer partilere bakın, erkek egemen yapılar, erkek- erkek-erkek, erkeklikleri batası anlayış. Bir de HDP'ye...

DEVRİMCİLERİN BİRLİK ANLAYIŞI HDP İLE ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜ

Yine Türkiye’de ilk defa, etnik kimliği, mezhebi, dini itibariyle "Komşuluk yapmaz, birbirinin sofrasında oturmaz" denilenler aynı parti çatısında aynı yolun yolcusu oldular. Gerçek bir Türkiye fotoğrafı, ötekileştirilenlerin ortak partisinde, HDP’de ortaya çıktı. 1960-70’lerden bu yana devrimcilerin birlik arayışı ilk defa HDP ile bu kadar güçlü bir biçimde ete kemiğe büründü. Artık bundan sonra, bunu ileriye taşımak boynumuzun borcudur.

DEMOKRASİ GEZİ'YE NASIL YAKLAŞTIĞINIZDIR

AKP, CHP ve MHPnin Anayasa Komisyonundaki anlayışına bakın. Kadına, emeğe yaklaşımlarna, Genel Başkanlarının konuşmalarna bakın. Bağırma çağırma kısmını bir yana bırakın, atıp tutma kısmını bırakın, aynı konuşma olduğunu göreceksiniz, çünkü paradigma aynı. Bunların hepsi bir ağaca baktıklarında odun görüyorlar. İşte kongremiz bu nedenle halkların umudunu büyütüyor. Tek derdimiz sandık olamaz, olmayacak. Sandık eşittir demokrasi bir kandırmacadır. Tek başına sandık değildir demokrasi. Demokrasi Gezi’ye nasıl yaklaştığınızdır.

DEMOKRASİ BİR KÜLTÜRDÜR! SANDIKTAN KÜLTÜR ÇIKMAZ

Soma’da katledilen işçilerin arkasından söyledikleriniz, çevreye doğaya verdiğiniz değer demokrasi ölçüsüdür. Biz bunları bilerek sandığı değerli görüyoruz. "Tek başına sandık demokrasidir" demedik, demeyeceğiz. Asıl önemli olan toplumsal demokrasiyi mahallede, evde ve çok daha önemlisi zihinlerde inşa edebilmektir.

Bu bir günde olmaz, bir kültürdür. Demokrasi bir kültürdür, sandıktan kültür çıkmaz. Başbakanın zihninin tahammül edemeyeceği bir kültürdür, muhalefet liderlerinin anlayamayacağı bir kültürdür demokrasi. Varsa yoksa sandık. Sandık hileleri onlarda, para onlarda, medya onlarda, YSK onlarda, seçim kurulu denetimleri onlarda seçim oy sayma sisteminin teknolojik altyapısı Adalet Bakanlığı’nda. İşte HDP sistemin bütün aşağılık yönlerini teşhir edecek kitle partimiz olacaktır. Bize gelecek adına sunulacak modelleri alaşağı edecek bir anlayışla yürüyeceğiz.

KUTSAL DEVLET YOKTUR! ONU GÖKTEN İNDİRECEĞİZ

Türkiye, bu ülkede yaşayan herkesin devletidir diyeceğiz. Devleti milletin hizmetkarı yapana kadar, halkın kölesi haline getirinceye kadar mücadele edeceğiz. Kutsal devlet yoktur, onu göklerden aşağı indireceğiz. İktidar olursak ilk yapacaığımız şey, Cumhurbaşkanının, Başbakanın, devletin, hükümetin yekilerini kısıtlamak olacaktır.

DEVLETİ HALKA İADE EDECEĞİZ

Biz devleti ele geçirmek için hükümet olmak istemiyoruz. Aksine ele geçirilmiş olan devleti asıl sahibine yani halka iade etmek için geliyoruz. HDP hükümetinde yetkilerin yüzde 80'i yerele devredilecektir ki bu programımızda da var. İşte kongremiz bunun bir hayal olmadığının, bir halk iktidarının gümbür gümbür geldiğinin göstergesiydi.

AKP YETERİNCE TEŞHİR EDİLMEDİ

AKP’nin ketempeleyle yasaları bildiği gibi çıkartmasına engel olacağız. HDP grubu bu konuda mahirdir. Soma işçi katliamından sonra gelen, ama asıl derdi başka olan bir torba yasa görüşülüyor. Ona muhalefet ediyoruz ama AKP’nin tutumunun yeterince teşhir olmadığını düşünüyoruz. Torba yasa dediğimiz, içinde yok yok. Aşureyle kıyaslayacağım ama aşure değerli. Bu, rezaletlerin bir torbada toplanmış hali. Referandum döneminde de yaptılar: Bir mavi boncuk, yanına iki kaktüs. Halkların böyle kandırılamayacağını artık bilmeleri lazım. Üç tane madde emekçilerle ilgili, geri kalanlar yıllarca meclis gündemine taşıyamadığı ne kadar pis iş varsa onlar. Neden? Soma işçi katlimanından sonra bir duyarlılık oluştu ya, fırsattan istifade kendi teranelerini el altından çıkartmaya çalışıyor.

RTE'NİN ARDINDAN TİN TİN YÜRÜMEK! BU MU SENDİKA?

301 işçi taşeron eliyle katlediliyor, taşeron sistemini kaldırmak yerine taşeronlaşmayı genişleten bir maddeyi torbaya koyuyorlar. Bu tam bir ucuz tüccar mantığıdır. Bakan komisyonda diyor, “Yasayı sendikalara da danıştık." Sendika temsilcisi de orada, soruyor “Ne zaman Bakanım?” Gözlerinini içine baka baka yalan söylüyor. Kendi kurdurdukları sendikaya sendika mı diyeceğz? Onların derdi padişahım çok yaşa demek, RTE’nin arkasından tin tin tin yürümek. Bu mu sendika? “Arkasından yürüyeyim de, belki sıfırlayamadıkları, düşen paralardan biraz toplarım” diyorlar. Soma katlimacısı firma, yarın birgün ceza bile alsa, gidip devlet ihalesi alabilir, engel yok. Neden? Çünkü devletin merkezinde para vardır, insan yoktur. Bütün kanunlar buna göre düzenlenmiştir. Biz işte bu düzeni değiştireceğiz.

BU SİSTEMİ ALAŞAĞI EDECEĞİZ

Biz özgürlük derken, demokratik özerklik derken işte bu sistemi alaşşağı edeceğiz diyoruz. Bizi kandırmalarına, aldatmalarına bundan sonra asla izin vermemeliyiz. HDP işte bunun için muazzam bir fırsat yaratıyor. HDP bütün sorunların gerçek çözüm gücü olacaktır. Halklar bizden umutlu, bunun hakkını vereceğiz.