BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,09
ALTIN 2.308,88
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Demirtaş'tan 1 Kasım'da şaibe iddiası

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin tek başına iktidar için büyük bir paranoya yaşadığını iddia etti. Demirtaş, ülkenin tek çıkar yolunun koalisyon olduğunu söyledi.

Abone ol

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, müzakereye dönmek isteyen PKK'nın bu iradesine, hükümetin de kulak vermesi gerektiğini söyledi. Hükümetin, HDP'nin güçlü olduğu bölgelerde 1 Kasım'da yapılacak seçimlere sandıkları taşıyarak şaibe bulaştırılmak istendiğini ileri süren Demirtaş, seçim güvenliği tartışmalarıyla ilgili de "Eğer başbakan bunu sağlayamıyorsa istifa etmelidir" diye konuştu.

Selahattin Demirtaş, dün akşam Bugün TV'de Nazlı Ilıcak ve Hayko Bağdat'ın sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, HDP'ye yönelik eleştirilerine sert çıkan ve bayrakla ilgili sözlerini hatırlatan Demirtaş, devletin sembolü olan bayrağa karşı saygılarının olduğunu söyledi. Demirtaş, programda şunları söyledi;

"Türkiye açısından çıkıp diyebiliyor ki başkanlık fiilen gerçekleşmiştir. Nedir kasteddiği tek adam yönetimidir. Tek adam sistemine Türkiye'nin itirazı olmayacak; ancak bizim önerilerimize karşı çıkacaksınız. Biz diyoruz ki merkezi yönetim denilen şey küçük ülkeler için makul olabilir ama coğrafyası büyük toplumun yönetime katılmasını sağlamaz.

İnsanımızın yaşadığı şehirle ilgili karar mekanizmasına katılmaları gerekiyor. TBMMM'nin yetkilerini 81 ile dağıtabilirsiniz. Bu bir tekliftir değerlendirilmelidir.

Aynı zamanda Kürt sorunun çözümünü kolaylaştırabilirsiniz. Bizim ortaya koyduğumuz tartışmanın sağlıklı yürütülmediğini düşünüyoruz. Toplum çok renkli devlet yönetimi eğer tek renkliyse bu da olmaz.

ÖZERKLİK İLANLARI

Özerklik ilanlarını partimiz yapmamıştır. Bazı yerlerde şehir çatışmalardı yaşandı. Silahla birlikte özerklik ilanlarının doğru olmadığını söyledik, eleştirdik. Bu bir HDP faaliyeti değildir. Özerklik mevzusu ne çözüm sürecinde ne de sonrasında tartışılmasına bile izin verilmedi. Müzakere masası devrildikten sonra, bölge insanlarından oluşan şehir meclisleri aldılar bu kararları. Sen benim istediğimi kabul etmiyorsan dediler, onun üzerine sokaktaki insan bunu ilan etti.

"KÜRDİSTAN DİYE BİR COĞRAFYA VAR"

Türkiye'nin batısı bize hala anlamıyor ve katledilmesi gereken bir insan olarak bakıyorlarsa o zaman sorun vardır burada. Şu Kürtler Türkiye'nin başına bela oldular diyorlarsa bunu söyleyenler düşünsünler. Kürtler'in anavatanı buralar. Kürtler özgür olmak istiyorlar. Kürdistan diye bir coğrafya var, Osmanlıya'da kadar bir eyaletti. Büyük bir coğrafyası vardır. Irak ve Suriye topraklarındaki Kürdistan denilen bölüm Osmanlı'ya aitti ve bir eyaletti.

"SİLAHLARIN SUSMASINI İSTİYORUZ"

Bize oy da getiriyorsa oy da götürüyorsa silahların susmasını istiyoruz. Eğer silahli bir örgüt müzakereye geri dönmek istiyorsa bu çağrıyı duyması gerekiyor.

"ŞAİBE BULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

YSK karar alırken hem anayasaya hem de mevcut duruma baktı. 2002'de iktidara geldiğinde biz yine vardık. Geçen 9 seçim boyunca da yine vardık. Biz Cizre'de hep aynı oyu aldık. Bu seçimlerin hiçbirinde hiçbir zaman silahla oy aldılar demediler ta ki HDP barajı aşana kadar. Biz Cizre Belediyesi'ni 99'dan beri kazandık. Yüksekova'da Nusaybin'de yani sandıkların taşınmasını istedikleri her yerde birinci partiydik zaten. Şimdiden 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili bir şaibe oluşturmaya çalışıyorlar. 

"BAŞBAKAN İSTİFA ETMELİ"

Sandıkları birlikte koruyalım diye çağrıda bulundum. Tüm siyasi partiler en üst düzey yöneticilerini buradaki sandıklarda görevlendirin dedim. Buyrun yapalım! Dert Cizre'deki oyları korumak değil, dert oradaki seçim sonuçlarıyla ilgili bir meşruiyet yürütmek istemeleridir. Söylüyorum biz en yüksek oyu İstanbul'dan aldık. Söylesinler İstanbul'un hangi mahallesinde biz silah zoruyla oy aldık. Eğer bir ülkede 6 milyon oy eğer silahla alınıyorsa, başbakanın ülke güvenliğini sağlayamadığı gerekçesiyle istifa etmesi gerekiyor."