BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş davasında şok iddia

Nurettin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 97 kişinin yargılanmalarına devam edildi. Davada şok bir iddia ortaya atıldı.

Abone ol

DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 97 kişinin, "askerlikten kurtulmak için hile yapmak ve bu suça iştirak etmek" suçlarından yargılanmalarına devam edildi. 

Davanın iddianamesinde “olayların başaktörü şüpheli” olarak adlandırılan sanık Aytekin Demirdaş, iddianamede kendisiyle ilgili bölümleri kabul ettiğini belirterek, “iddianamede yer alan olayların doğru olduğunu” söyledi.

Askerlik yükümlüsü 73 kişinin ön raporlarını kendisinin hazırladığını belirten Demirdaş, “hiç kimseyi davet etmediğini, gazetelere de ilan vermediğini, bütün yükümlüleri tanımasının mümkün olmadığını, bu kişilerin aracılar vasıtası ile kendisine ulaştığını” kaydetti.

Dava konusu olayları bir “puzzle”a benzeten Demirdaş, “Bütünü oluşturmak için önce köşelerden başlamalısınız. Ben de bu anlamda savcılık ifademde önemli bilgiler verdim” diye konuştu.

Demirdaş, 2004 yılına kadar Etimesgut Hastanesi'nde görevli olduğunu, ancak bu tarihten sonra Kütahya Asker Hastanesi'ne tayin olduğunu ifade ederek, “dolayısıyla dava konusu eylemleri gerçekleştirirken Etimesgut Asker Hastanesi ile bir bağının bulunmadığını, raporları bilgisayarında kendisinin hazırladığını” iddia etti.

Yükümlülerin tanıdıkları vasıtası ile kendisine ulaştığını yineleyen Demirdaş, 15-20 gün içerisinde ön raporları hazırlayarak arkadaşları vasıtası ile bu yükümlülere ulaştırdığını söyledi.

Askerlik şubesindeki işlemlerin nasıl olduğunu bilmediğini, yükümlülerin de sevk işlemlerini kendilerinin hallettiğini söyleyen Demirdaş, ön rapor alınmasına ilişkin mevzuatı anlattı. Demirdaş, ön rapor için gerekli olan safahatın hiçbirinin, rapor alan yükümlülerde bulunmadığını kaydetti.

YÜKÜMLÜLERİN DURUMUNA GÖRE ÜCRET ALIYORDUM

İlgili askerlik şubelerinden sevk alan yükümlülerin, Etimesgut Asker Hastanesi'ne sevk edilmesi gibi bir zorunluluğun bulunmadığını kaydeden Demirdaş, “Bu nedenle yükümlülerin Etimesgut Askeri Hastanesi'ne gönderilmesinde de bir organizasyon olduğunu düşündüğünü” ifade etti.

Kendisine sadece Etimesgut Asker Hastanesi'ne sevk alanların evrakının geldiğini belirten Demirdaş, “Bu evrakları yakın arkadaşlarım bana getiriyordu. Yükümlülerin durumuna göre ücret alıyordum. Aldığım paranın yarısını Etimesgut Asker Hastanesi'nde görevli Levent Özcan'a veriyordum. Yükümlü hastaneye hiç gitmeden ben bilgisayardan raporu ayarlıyordum” dedi.

NURETTİN DEMİRTAŞ'DAN 33 BİN DOLAR VE 4 BİN YTL

Ön rapor hazırladığı yükümlülerden değişik şekillerde para aldığını belirten Demirdaş, söz konusu kişilerden kişi başı 8-10 bin YTL civarı aldığını, aracılık eden diğer kişilerin ise ne aldığını bilmediğini söyledi.

Demirdaş, “Bazen pazarlık yapar ve eksik almamı isterlerdi. Sivil savcılıktaki telefon tapelerinde de bu pazarlıklar görülebilir” dedi.

Askeri savcılığa verdiği ifadesi de okunan Demirdaş'ın, bu ifadesinde, “Mehmet Özkaplan aracılığıyla Nurettin Demirtaş'dan 33 bin ABD doları ve 4 bin YTL aldığını söylediği” aktarıldı.

Demirdaş, ifadesinin doğru olup olmadığının sorulması üzerine, bu ifadelerinin kendisine ait olduğunu ve doğru olduğunu söyledi.

Dava konusu işlere başlarken yaptıkları usulsüzlüğün bir şekilde ortaya çıkacağını bildiklerini kaydeden Demirdaş, “En baştan işe başlarken 6 ay içinde bu işin kokusunun çıkacağını düşünüyorduk. Ancak maddi sıkıntımız olduğu için bu işe girmiştik. Bir süre sonra yakalanacağımızı bile bile devam etmek zorunda kaldık” diye konuştu.

DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın avukatı Faruk Duran, Demirdaş'ın ifadelerinde çelişkiler bulunduğunu öne sürerek, bu çelişkilerin olayların Demirdaş'ın “kişilik yapısında yarattığı tahribatın bir sonucu” olduğunu ileri sürdü.

Aytekin Demirdaş'ın ifadesinin alınması 5 saat sürdü.

Mahkeme Başkanı Hakim Albay Ahmet Erdem, duruşmaya ara verdi.