BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş çok tehlikeli sözlerle geldi

BDP'de yeni yönetim dün belirlendi. Ölen teröristlerin isimlerinin okunduğu kongrede Demirtaş çok tehlikeli sözler etti.

Abone ol

Eski DTP'lilerin "yeni çatısı" Barış ve Demokrasi Partisi Kürt partisi imajından sıyrılmak için olağanüstü kongre yaptı. Selahattin Demirtaş'ın başkan seçildiği kongrede asılan pankart ve fotoğraflar dikkat çekti.

Ankara'da Ahmet Taner Kışlalı Salonu'ndaki Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) kongresinde Divan Başkanlığına BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır seçildi. Bayındır, divan başkanı seçilmesinin ardından yaptığı Kürtçe konuşmayı daha sonra Türkçe olarak tekrarladı.

Türkiye'de bugün itibarıyla daha fazla barışa ve demokrasiye ihtiyaç olduğunu söyleyen Bayındır, ülkede demokrasi damarlarının tıkandığını savundu. Bayındır, damarların bir an önce açılması için by-pass gerektiğini savundu.

KCK OPERASYONLARINA TEPKİ

Terör örgütü PKK'nın sivil oluşumu ''Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM) Yapılanması''na yönelik yürütülen soruşturmaya da değinen Bayındır, ''Demokrasi diyorsunuz, 'egemenlik milletin' diyorsunuz. Bu belediye başkanlarını millet seçmedi mi? Bu durumu yaratanlar halkın vicdanlarında mahkum edildiler'' diye konuştu.

BDP Genel Başkanı Demir Çelik, salona aralarında Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak'ın da bulunduğu BDP milletvekilleriyle geldi.

İstiklal Marşı'nın okunmadığı kongrede, saygı duruşunda bulunuldu. ''Demokratik Siyaset İçin Demokratik Katılım'' sloganıyla yapılan kongrenin gerçekleştirildiği salonda kürsünün arkasına, parti flaması ve Türk bayrağı asıldı.

SEYİT RIZA'NIN SÖZÜ PANKARTTA

Salonda, ''Yaşasın emekçilerin birliği, halkların kardeşliği'' yazılı pankartın yanı sıra, Dersim olayları sonrası idam edilen Seyit Rıza'nın ''Yalan ve hilelerinizle baş edemedik, bu bize ders olsun. Ama biz de sizin önünüzde diz çökmedik, bu da size ders olsun'' şeklindeki sözünün pankart olarak asıldığı görüldü.

BAŞKANLARIN KELEPÇELİ FOTOĞRAFI ASILDI

Gözaltına alınan belediye başkanlarının elleri kelepçeli fotoğrafı da büyütülerek salona asıldı. Operasyonda tutuklanan belediye başkanlarının isimleri de anons edildi.

Kürtçe türkülerin çalındığı salonda bulunanlar, sık sık Türkçe ve Kürtçe sloganlar attı.

İzleyicilerin oturduğu bölümde bazı kişiler, Öcalan posterleri ve terör örgütünün renklerinin bulunduğu bez parçaları açtı. Salondakiler bu sırada terör örgütü elebaşı lehine Kürtçe slogan attı.

Kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk ile eski milletvekili Aysel Tuğluk, salona gelişleri sırasında salondakilerden yoğun alkış aldı.

TERÖRİSTLERİN ADLARI ANONS
EDİLDİ, DEMİRTAŞ SİVİL İTAATSİZLİK
ÇAĞRISI YAPTI...

[PAGE]

TERÖRİSTLERİN ADLARI ANONS EDİLDİ

Kongreye Leyla Zana ve Irak'taki Kandil bölgesinden gelerek teslim olan ve ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan terör örgütü PKK üyelerinden bazıları ile bir grup Tekel işçisi de katıldı.

Girdikleri çatışmalarda ölen bazı teröristlerin adları salonda anons edildi ve katılımcılar tarafından alkışlandı.

Kongrede yeni başkanın seçilmesi için 289 delege oy kullandı, 288 delegenin oyunu alan Selahattin Demirtaş partinin yeni başkanı oldu.

DEMİRTAŞ'TAN SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRILARI

Çiçeği burnunda Genel Başkan Demirtaş'tan anadilde eğitim için sivil itaatsizlik çağrısı geldi. Öğretmenleri süreci fiilen başlatmaya, velileri Milli Eğitim Müdürleri'nin kapısına dayanmaya davet eden Demirtaş, Kürt kökenli film yapımcılarına da seslendi.

"Yılmaz Erdoğan ve Mahsun Kırmızıgül'e sesleniyorum. Kendi anadilinizde sinema yapın" diyen Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti:

"Öğretmenleri kendi görev yaptıkları okullarda fiilen anadilde eğitim yapmaya çağırıyoruz. Velilere de sesleniyoruz, elinizde dilekçelerle Milli Eğitim Müdürlükleri'nin kapısına dayanın. Çocuklarınıza Kürtçe isim koyun. Gerekirse askerlik şubesinin önüne dayanın, çocuklarınızın kirli savaşta ölmesini engellemenin yolu budur."

ÖCALAN'IN KARDEŞİ PARTİ YÖNETİMİNDE

Kongrede, partinin yetkili organları için de seçim yapıldı. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan Parti Meclisi üyesi olurken, Irak'taki Mahmur Kampı'ndan gelen Nizar Buldan da Parti Meclisi yedek üyeleri arasında 1. sırada yer aldı.

Bu arada Yazar Ayşegül Akış Devecioğlu ile siyanürle altın aranmasına karşı çıkan Bergama Köylülerinin sözcüsü olarak tanınan Oktay Konyar da Parti Meclisi üyesi seçildi.