BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.394,56
HABER /  GÜNCEL

Demirel'e göre Kıbrıs'ı tanıdık

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e göre Türkiye, Kıbrıs'ı tanıdı. Süleyman Demirel, "Korkum o ki, Yunan Helenizmi Türkiye'yi istediği noktaya getirecektir" diye konuştu

Abone ol

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, CNNTÜRK'de yayınlayan Ankara Kulisi programına konuk oldu. Fikret Bila, Murat Yetkin ve Nur Batur'un hazırladığı programda konuşan Süleyman Demirel, Türkiye'nin ek protokole imza atmasıyla Türkiye'nin Kıbrıs'ı tanımış olduğunu öne sürdü: "Türkiye Kıbrıs Cumhuriyeti'ni kabul ediyor, deklerasyonda tanıma anlamına gelmediğini söylüyor. Bu kolay kolay kabul edilebilecek bir şey değil. Bu ileride büyük sıkıntı yaratır"

Murat Yetkin'in "siz bugün Başbakan olsaydınız ek protole imza atar mıydınız?" şeklindeki sorusuna yönelik olarak Süleyman Demirel, "Ben olsaydım ne yapardım o başka mesele" diye yanıtladı.

KARGAŞA YENİ BAŞLIYOR

Türkiye'nin Ek Protokolü 17 Aralık'ta imzalayacağına dair söz verdiğini hatırlatan Demirel, "Şimdi kargaşa yeni başlıyor" dedi. Türkiye'nin anladığı Kıbrıs'la Avrupa'nın tanımladığı Kıbrıs'ın başka başka olduğunu kaydeden Demirel, "Sizin anladığınız Kıbrıs Yönetimi başka, Avrupa'nın anladığı Kıbrıs Cumhuriyeti başka" diye konuştu.

"Yunan Helenizmi ne yapıp yapıp Türkiye'yi kendi noktasına getirecektir, ben ondan korkuyorum" diye konuşan Süleyman Demirel, "Helenizm'in hedefi ikinci Girit'tir. Her ülkenin ve halkın bir milli hedefi vardır" dedi.

KKTC'NİN HAKLARINI KORUYALIM

"Ne yapsanız Avrupa'ya yaranamazsınız. Güçlü bir ekonomik yapısı ve demokrasisiyle ancak Avrupa'da söz sahibi olabilirsiniz" diyen Demirel, "Gelin KKTC'nin haklarını koruyalım" dedi.

TÜRKİYE IRAK'TA KAYBETTİ

Türkiye'nin 1 Mart tezkeresini kabul etmesiyle birlikte Irak'taki söz sahibi olma konumunu kaybettiğini söyleyen Demirel, "Eğer 1 Mart tezkeresi kabul edilseydi, Türkiye Kuzey Irak'ta etkili bir konuma sahip olurdu" diye konuştu. Demirel şöyle konuştu: K.Irak'ta Amerika'nın müttefiki değil, kürt grupladırı. Pentagon Türkiye'ye hala soğuk bakıyor. Demirel Türkiye'nin K.Irak'a operasyon yapabileceğini ancak bunun sonuçlarına katlamayacağını kaydetti.