BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  EKONOMİ

Deloitte en hızlısını seçiyor

Teknoloji şirketleri yine sektörün en hızlı büyüyen kuruluşu olmak için yarışacaklar. Başvurular başladı.

Abone ol

Deloitte’un ilkini geçen sene gerçekleştirdiği “Deloitte Teknoloji Fast 50 – Türkiye” programının ikincisi için başvurular 19 Nisan 2007 tarihinde başlıyor. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketinin sıralandığı liste Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’nın En Hızlı Büyüyen 500 Teknoloji Şirketi Listesi için değerlendirilmek üzere Deloitte EMEA Fast 500’e gönderiliyor. Türkiye geçen yıl EMEA Fast 500’e giren 21 şirket ile iddialı bir başlangıç yaptı.

Türkiye’de Vergi, Yönetim Danışmanlığı, Kurumsal Finansman, Denetim ve Kurumsal Risk alanlarında hizmet veren Deloitte, ilkini geçen yıl düzenlediği “Deloitte Teknoloji Fast 50 – Türkiye” programının ikincisini 19 Nisan 2007 tarihinde başlatıyor. Bu yıl, Interpro Holding, Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) işbirliği ile gerçekleştirilecek olan program Türkiye’nin en hızlı büyüyen, cirosunu en hızlı artıran 50 teknoloji şirketini belirleyecek.

Deloitte, 1995 yılından bu yana çeşitli bölgelerde “Teknoloji Fast” listeleri hazırlıyor. Program, ilk olarak, 15’i Kuzey Amerika’da, 15’i uluslararası olmak üzere toplam 30 bölgede başladı. Bugün, Kuzey Amerika’nın yanı sıra, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) ve Asya Pasifik bölgelerinin en hızlı büyüyen 500 şirketini belirlemek üzere toplam 37 bölgede üç ayrı program yürütülüyor. Her bölgede en hızlı büyümeyi gerçekleştiren 50 şirketin belirlenmesinin ardından, bunlar arasında da “En Hızlı Büyüyen 500 Teknoloji Şirketi” sıralaması hazırlanıyor. “Deloitte Teknoloji Fast 50 – Türkiye” listesi de Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesinin En Hızlı Büyüyen 500 Teknoloji Şirketi listesinde değerlendirilmek üzere EMEA Fast 500’e gönderiliyor.

2006 yılında düzenlenen ilk “Deloitte Teknoloji Fast 50 – Türkiye” programında dereceye giren şirketlerin EMEA Fast 500’de elde ettiği başarının cesaret verici olduğunu ifade eden Deloitte Türkiye Stratejik Planlama, İş Geliştirme ve Pazarlama Ortağı M. Sait Gözüm, programın Türk teknoloji sektörüne katkısını sürdüreceğini söyledi. Gözüm, sözlerine şöyle devam etti:

“Deloitte Teknoloji Fast 50 – Türkiye programını başlatırken, şirketlerin bilinirliklerini artırmaya ve yeni iş ortaklarıyla bağlantı kurmalarına katkıda bulunmayı, Türk şirketlerinin uluslararası alanda daha iyi tanınmasını sağlamayı hedeflemiştik. Geçtiğimiz yıl 21 Türk şirketinin EMEA Fast 500’e girmesi ve bir şirketimizin 15. olması bu yönde emin adımlarla ilerlediğimizi gösteriyor. Teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketlerimizi programa başvurmaya davet ediyorum.”

Destekleyenlerin ortak görüşü: Fast 50 teknoloji sektörünün gelişimine ciddi bir katkı

“Deloitte Teknoloji Fast 50 – Türkiye programına destek veren kuruluşların yetkilileri de etkinliğin Türkiye’nin teknoloji sektörüne katkılarını ve olumlu sonuçlarını vurguladılar.


Geçen yıl Deloitte ile birlikte “Deloitte Teknoloji Fast 50” çalışmasını yürüttüklerini hatırlatan İnterpro Holding Genel Müdürü Zafer Kurdakul şöyle devam etti:

“Şirketlerin saptanması, temasa geçilmesi ve şirketlerin başvurularını sağlamak yönünde çalışmaya katkılarımız oldu. İnterpro Holding olarak, yeni girişimcilerin nabzını tutmak, desteklemek ve tanıtmak görevini yıllardır sürdürüyoruz. Deloitte Teknoloji Fast 50 bu misyonumuza çok uygun bir çalışma, bu nedenle desteklemeye devam edeceğiz.”

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Turhan Menteş ise şunları söyledi:

“Günümüzde uluslararası ölçekli şirketlerin sermaye birikiminin sağladığı pazar avantajları ile rekabet edebilmenin zorunlu yolunun teknoloji üretmek ve inovasyondan geçtiğinin bilinmesi artık yetmiyor. Buna yönelik çaba ve girişimlerin de desteklenmesi gerekiyor. Ulusal bazda ele alınması gereken bu çabalara örnek olacak “Fast 50”nin, geleceğin dev teknoloji şirketlerinin yaratılması için olumlu bir adım olduğuna inanıyoruz”

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Tuğrul Tekbulut da, “Teknoloji Fast 50- Türkiye, Türk insanın teknoloji ve girişimcilik potansiyelini ortaya çıkartmak adına önemli bir girişim” dedi ve şu ifadeyi kullandı:

“Bu programda elde edilen başarılı sonuçlar, uluslararası arenada hem Türkiye’nin, hem de sektörümüzün teknoloji alanındaki gelişmelerini tanıtmamıza fırsat sağlıyor. TÜBİSAD olarak, Türkiye’nin bilişim ile kalkınacağına inanıyor ve sektörümüzün büyümesi için hem yerli hem de yabancı yatırımcının ilgisini bu yönde çekmek amacıyla girişimlerde bulunuyoruz. Dolayısıyla sektörümüzdeki firmaların bu programa başvurmasını, başarılı örneklerin artması adına çok önemli buluyoruz.”

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “Ar-ge ve inovasyon yapmak küresel rekabet için kaçınılmaz ve bu işi çok ciddiye alan ülkelerle arayı kapamamız için Fast 50 logosundaki gibi yelkenlerimizi fora edip hızlanmamız gerekli. Dereceye giren/girecek şirketlere küresel pazarda başarılar diliyorum,” dedi.

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD ) Başkanı Suat Baysan ise, “TESİD elektronik sektöründe faaliyet gösteren ülkemizin güzide şirketlerini temsil etmektedir. Pazar büyüklüğü olarak telekom işleticileri hariç 2006 yılında 9B $ lık bir hacim oluşmuştur. Araştırma-Geliştirme faaliyetlerine en fazla payı ayıran yine elektronik sektördür. Deloitte’un Teknoloji Fast 50 Programı ülkemizde girişimcilik açısından atılmış çok önemli bir adımdır, programı TESİD olarak destekliyor ve şirketlerimize başarılar diliyoruz,” ifadesini kullandı.

Ülkelerin ve o ülkelerde yaşayan insanların refahını belirleyen temel faktörün teknoloji üretmek ve yüksek katma değerli ürünler geliştirmek olduğunu artık herkesin kabul ettiğini kaydeden TTGV İstanbul Temsilcisi Haluk Zontul ise şunları söyledi:

“TTGV olarak, kurulduğumuz 1991 yılından bugüne, ülke ekonomisinin teknoloji temelli büyüyebilmesi için, yenilikçi sanayi kuruluşlarına destek sağlamaktayız. Deloitte’un başlattığı bu programın, ülkemizdeki teknoloji firmalarının uluslararası düzeyde tanınması ; yatırımcı ve karar alıcıların ajandasında teknolojinin üst sıralara çıkması açısından çok önemli bir girişim olduğu düşünmekteyiz. TTGV olarak desteklemekten şeref duyduğumuz teknoloji firmalarının, geçen yıl bu listelerde üst sıralarda yer alması da bizi ayrıca sevindirmişti. Bu yılki sonuçları da merak ve heyecanla bekleyeceğiz.”

Deloitte Teknoloji Fast 50 Türk teknoloji şirketlerine ne kazandırıyor?

Teknoloji Fast 50, teknoloji şirketlerine ve ekonomiye önemli katkılar sağlıyor. Ayrıca, teknoloji sektörünün gücünü, dinamizmini ve potansiyelini ortaya koyarken, kamuoyunun ve iş dünyasının dikkatini de yenilikçiliğe, Ar-Ge’ye ve teknoloji geliştirmeye çekiyor. Program, şirketler açısından da medyada yansıma almak, bilinirlik ve güvenilirliği artırmak, yeni yerli ve yabancı ortaklarla iş geliştirme fırsatları sağlamak ve çalışanların motivasyonunu yükseltmek gibi avantajlar sağlıyor.

Geçtiğimiz sene, “Deloitte Teknoloji Fast 50 – Türkiye” programında ve EMEA Fast 500’de dereceye giren şirketlerin çalışmalarının da programdan olumlu etkilendiği görülüyor. Her iki programın sonuçları da katılımcı kuruluşların müşterileri ve iş ortakları tarafından dikkatlice takip edilirken, elde edilen başarılar bu şirketlerin itibarını önemli ölçüde artırdı.

Özellikle EMEA Fast 500 kuruluşların yurtdışında önemli bağlantılar kurmalarına vesile oluyor. Programda elde edilen derece şirketler için uluslararası bir referans olarak giderek önem kazanıyor. Her iki programda da dereceye giren kuruluşlar, potansiyel uluslararası iş ortaklarına raporun bir nüshasını yollayarak karşılıklı güvenin oluşturulması sürecini hızlandırıyorlar. Şirketler, “Deloitte Teknoloji Fast 50 – Türkiye” programı ile iş geliştirme, yeni iş alanları keşfetme ve yeni iş bağlantıları kurma açısından güzel bir başlangıç yaptıklarını vurguluyorlar. Ayrıca EMEA Fast 500’e giren bir kuruluşun işbirliği yapmayı düşündüğü Asya Pasifik bölgesinden bir şirketin, güvenilirliğini ve başarısını kanıtlayabilmek için sıralamada yer aldığı Asya Pasifik Deloitte Teknoloji Fast 500 raporunu bu kuruluşa göndermesi de programın uluslararası prestijinin yüksekliğine dikkat çekiyor.

Başvurular 19 Nisan’da başlıyor

“Deloitte Teknoloji Fast 50 – Türkiye” listesinde yer almak isteyen firmaların başvuruları 19 Nisan - 15 Haziran 2007 tarihleri arasında kabul edilecek. Firmaların değerlendirmeye alınmaları için bazı koşulları yerine getirmeleri bekleniyor. Bu koşullar şöyle:

• Teknoloji, Medya veya Telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet göstermek,
• Cironun oluşumuna ciddi katkı yapan bir patent hakkına veya teknolojiye sahip olmak veya cironun önemli bir kısmını araştırma – geliştirme faaliyetlerine harcamak,
• 2002 yılında en az 50.000 euro, 2006 yılında ise en az 800.000 euro ciro gerçekleştirmiş olmak,
• Kesintisiz en az beş yıl süreyle faaliyet göstermiş olmak,
• Şirket merkezinin Türkiye sınırları içinde olması.

Başvuru ile ilgili daha detaylı bilgi, Deloitte’un www.deloitte.com.tr/fast50 adresinden veya 0212 366 64 81 numaralı telefondan elde edilebiliyor.