BIST 10.083
DOLAR 32,47
EURO 34,78
ALTIN 2.427,58
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan CHP'ye hodri meydan

Davutoğlu, SKY Türk 360 televizyonunda yayınlanan Siyaset Meydanı programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Abone ol

Katar'da gizli anlaşmalara imza attığını iddia eden CHP'ye, Davutoğlu, "İspat etsinler bir saniye durmam, istifa ederim" diyerek rest çekti.

Anamuhalefet partisi sözcüsünün, Katar'da birtakım gizli anlaşmalar imzalandığı yönündeki iddialarına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, ''Devlet geleneğimiz açısından büyük hicap duydum'' yanıtını verdi.

''Siyaset muhalefet etmeyi gerektirir ama muhalefetin de bir seviyesi olması lazım'' ifadesini kullanan Davutoğlu, yapılanın sadece kendisine değil, Türkiye Cumhuriyeti devletine saygısızlık olduğunu söyledi.

SİYASETİ AĞZIMA ALMAM

Dışişleri Bakanlığı yaptığı sürede kayda geçmemiş hiçbir şeyin bulunmadığını anlatan Davutoğlu, ''İspat etsinler. Böyle bir anlaşmayı bırakın, böyle bir toplantının olduğunu ispat etsinler, bir saniye durmam, istifa ederim. Bütün millet önünde özür dilerim, bir daha da dış politika, siyaset konusunu ağzıma almam'' diye konuştu.

Bazı basın yayın organlarında da bu yönde yalan haberlerin yer aldığına işaret eden Davutoğlu, ''Türkiye'nin elde ettiği bu olağanüstü diplomatik başarı gölgelenmek isteniyor'' dedi.

İSRAİL'İN ÖZÜR SÜRECİNİ ANLATTI

İsrail'in Mavi Marmara saldırısına ilişkin özrünün perde arkasını anlatan Davutoğlu, özrün bir günde ortaya çıkmadığını, son 15 günde hızlı bir sürecin gerçekleştiğini ancak 3 yıldır yaşananların buna zemin hazırladığını belirterek, ''Israrla yürütülen bir politikanın ürünüdür'' diye konuştu.

Mavi Marmara saldırısının yaşandığı güne ilişkin detayları da paylaşan Davutoğlu, olay gerçekleştiğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Brezilya'da bulunduğunu ve Washington'a geçmeye hazırlandığını ancak saldırı üzerine BM Güvenlik Konseyi'ne gittiğini söyledi.

Zor ve hüzünlü bir yolculuk yaptığını kaydeden Davutoğlu, hızlı bir eylem planı uygulayıp, ''örnek bir kriz yönetimi''ni hayata geçirdiklerini ifade etti.

Davutoğlu, son üç yılda, İsrail tarafıyla çeşitli görüşmeler yapıldığını ve İsrail'in bu temaslarda birçok kez özür dilemeye hazır olduğunu ifade ettiğini dile getirerek, 2011'in Eylül ayında ise belli müeyyidelerin uygulanmasına karar verdiklerini belirtti.

Ahmet Davutoğlu, ''Her diplomatik alanda İsrail'e ciddi bir baskı uygulandı. Bazı uluslararası örgüt üyeliklerinde ve diğer konularda bir anlamda alan daraltması yaşandı. Çünkü, İsrail'in bunu hissetmesi lazımdı'' diye konuştu.

Bu süreçte sonuca çok yaklaşıldığını, hatta tazminatla ilgili görüşmelerin yapıldığı zamanların da yaşandığını belirten Davutoğlu, ancak İsrail tarafının hep geri adım attığını vurguladı.

Konunun, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye ziyaretinde de gündeme geldiğini aktaran Davutoğlu, Kerry ile görüşmelerin, sonrasında da telefon konuşmaları, SMS ve e-mail üzerinden sürdüğünü kaydetti.

METİN ÜZERİNDE MUTABAKAT

Davutoğlu, Kerry'nin, ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ziyareti sırasında çözüm yönünde bir girişimde bulunmasını önerdiğini, Türkiye'nin de bu öneriyi, ''hiçbir sürpriz yaşanmaması, her şeyin açık olması ve açıklama metninin bilinmesi'' kaydıyla kabul ettiğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, özür kelimesi ile tazminata ve ambargonun kaldırılmasına ilişkin olarak açıklamada yer alacak ifadeler konusunda uzun görüşmeler yapıldığını, metin üzerinde mutabakat sağlandığını bildirdi.

Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinin ayrıntılarının sorulması üzerine Davutoğlu, her iki tarafın da önünde, üzerinde mutabık kalınmış bir metin bulunduğunu, görüşmenin belli bir senaryo çerçevesinde gerçekleştiğini vurguladı.

HER ŞEY KAYIT ALTINDA

Davutoğlu, özürden önceki 15 gün boyunca tüm temasların ABD üzerinden yürütüldüğünü, Türk ve İsrailli yetkililerin doğrudan görüşmediğini dile getirdi.

Obama'nın varlığının ortamı yumuşattığını ifade eden Davutoğlu, ''Böyle şeylerde şahit olması da iyidir'' dedi. Dışişleri Bakanı, görüşmenin, devlet geleneği olarak kayıt altına alındığını söyledi.

Özür konusunda birtakım spekülasyonlar yapıldığını ifade eden Davutoğlu, ''O telefon görüşmesi dahil her şey, noktasına, virgülüne kadar kayıt altındadır. Kimsenin bu tür spekülasyonlar yapmaması lazım, sonra utanırlar'' diye konuştu.

İsrail basınında, özrün kamuoyuna açık bir özür olmadığına dair haberler çıktığının hatırlatılması üzerine ise Davutoğlu, söz konusu iddiaların doğru olmadığını belirterek, Türkiye'nin ilk açıklamayı İsrail'in yapmasını talep ettiğini ancak İbranice metnin çevirisinden kaynaklanan bir gecikme yaşandığını, sonuç olarak İsrail Başbakanlığı'nın bütün unsurlarıyla resmen özrü açıkladığını söyledi.

DERİN HAYAL KIRIKLIĞI

Davutoğlu, muhalefetten gelen eleştirilerin sorulması üzerine, anamuhalefet partisinden gelen yorumların hayret verici olduğunu dile getirdi.

''Bazı şeyler vardır ki siyasetin üzerinde olması lazım. Bizim muhalefet partilerimizin sessizliği karşısında derin bir hayal kırıklığı yaşadım'' diyen Davutoğlu, bu olayın sadece AK Parti'nin, Başbakanın ya da kendilerinin başarısı değil, toplumsal dayanışmanın bir göstergesi olduğunu vurguladı.