BIST 10.046
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.423,60
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu açıkladı Bağdadi nereden geldi?

Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiği iddialarını yalanlayan Davutoğlu "IŞİD'in lideri Bağdadi nereden geldi? Ebu Gureyb'den geldi. Yani Irak'tan çıktı" ifadelerini kullandı.

Abone ol

Filipinler'deki temaslarını tamamlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, dönüş yolunda uçakta gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

Millyet gazetesinden Fikret Bila'nın köşesine taşıdığı açıklamalarda "Türkiye IŞİD'i destekliyor" iddialarını kesin bir dille yalanlayan Davutoğlu "Peki herkese soruyorum, IŞİD'in lideri Bağdadi nereden geldi? Ebu Gureyb'den geldi. Yani Irak'tan çıktı. Bana bir isim versinler hangi IŞİD lideri Türkiye'den çıktı veya Türk sınırından geçti? IŞİD liderlerinin çıktığı Irak ve Ebu Gureyb, Türkiye'nin kontrolünde oldu mu hiç? Militan kadroların önemli bir kısmı ise Suriye hapishanelerinden salınmıştır" dedi.

İŞTE DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINDAN BİR KISIM;

BAĞDADİ EBU GUREYB'DEN GELDİ

Türkiye defalarca IŞİD'le ilişkisi olmadığını söylemesine rağmen uluslararası medya böyle bir ilişkiyi dillendiriyordu. IŞİD'in hiçbir lideri Türkiye'den gitmedi. Hükümeti zaafa uğratmak için bir propaganda yapıldı. Uluslararası medya her gün Kobani'den canlı yayın yaptı. 'Türk tankları duruyor Kobani vuruluyor' diye haber yaptılar. Peki herkese soruyorum, IŞİD'in lideri Bağdadi nereden geldi? Ebu Gureyb'den geldi. Yani Irak'tan çıktı. Bana bir isim versinler hangi IŞİD lideri Türkiye'den çıktı veya Türk sınırından geçti? IŞİD liderlerinin çıktığı Irak ve Ebu Gureyb, Türkiye'nin kontrolünde oldu mu hiç? Militan kadroların önemli bir kısmı ise Suriye hapishanelerinden salınmıştır. Bu militanlar, Suriye'de konuşlu idi ve Esad koruması altında idi. Hatta Maliki bunun bilgisini bana daha önceden vermiş ve Esad ile ilişkilerimizin olduğu dönemde Türkiye'den yardım istemişti.

7 BİN KİŞİYİ ENGELLEDİK

Önemli bir Avrupa Dışişleri Bakanı, iki sene önce bana 'tedbir alalım' dediği zaman, 'Peki siz bu kişileri biliyorsanız, bu kişileri ülkenizden çıkarmayın' dedim. O da, 'biz demokratik bir ülkeyiz suç işlememiş birisinin seyahat özgürlüğünü engelleyemeyiz' dedi. Ben de 'Biz demokratik bir ülke değil miyiz? Biz de turist olarak gelmiş kişileri suç olmaksızın engelleyemeyiz' dedim. Bu konuşmadan sonra bize yabancı devletlerden listeler gelmeye başladı. Ve biz, şu an Türkiye'ye 7 bin kişinin girişini engelledik. Şu an listeler veriliyor ve kontrol mekanizması çalışıyor.

YANGINI SIÇRATMAK İSTEDİLER

Biz, şu an Atlanta, Boston, Philadelphia nüfusu kadar kişiyi mülteci olarak aldık. Son yüzyılın en başarılı mülteci kabulü Türkiye tarafından gerçekleştirilmiştir. Türkiye'nin IŞİD'e hiçbir desteği olmamıştır. Biz, BM heyetiyle Harran'da kamplarda dolaşırken, dünya tam olarak bu konuları konuşurken, Cenevre 2 öncesi MİT TIR'larına operasyon yapıldı. Ve bir manipülasyon ile 'Türkiye oraya insani yardım yapmıyor IŞİD'e destek veriyor' propagandasına başladılar. TIR olayı ne ise Kobani eylemleri olayı da Türkiye'nin imajını bozmaya yönelik adımlardır. Suriye'deki yangını Türkiye'ye sıçratmak istiyorlar. Meseleyi Suriye meselesinden çıkarıp Türkiye meselesi yapmaya çalıştılar.

PYD'NİN SİCİLİ TEMİZ Mİ?

(PYD, Kobani üzerinden meşruiyet kazanmaya çalışıyor. ABD de 2 yıldır görüştüğünü açıkladı, nasıl değerlendiriyorsunuz' sorusu üzerine) Acaba PYD, Suriye'deki Kürtlerin haklarını korudu mu? PYD'nin Suriye rejimi döneminde Suriyeli Kürtlere ilişkin bir çalışması olmuş mu? PYD'nin Kürtlerle ilgili sicili temiz mi? Esad, Suriye'deki Kürtlere kimlik vermedi. Öcalan'ı desteklerken ve elindeyken bile Kürtlere hiçbir hak verilmedi. Esad ile ilişkimizin iyi olduğu dönemde 'Kürtlere kimliklerini verin' dedik ve biz kartları verdirdik. PYD ne yaptı, Esad ile işbirliği yaptı. Kürtleri Esad öldürürken PYD oradaydı. IŞİD ile mücadeleye Türkiye destek verdi. Sivil halkı biz tahliye ettik. Kobanilileri Avrupa mı korudu, biz koruduk. IŞİD, Kobani çevresindeki toprakları ÖSO'dan alırken PYD tek kurşun bile atmadı.

ADIMLARI BİZ ATTIK

Çözüm süreci konusunda Gezi olaylarından sonra 'AKP hükümeti ne kadar kalıcı ki' havası oluşturuldu. Muhatabımız frene bastı. O tarihten bugüne o taraf hiçbir adım atmadı, biz adım attık. Sözlerini yerine getirmediler. Biz, yasal güvence dahil bütün adımları attık. Silahların bırakılmış olması lazımdı. Şehirlerde illegal faaliyetler yaptılar. Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlar hükümetin samimi olduğunu gördü. Onlar ise baskıyı artırdılar. Alanda sadece biz varız havası estirdiler. Şiddete başvurmadan her şeyi yapabilirsiniz. Kamu düzenini ihlal edecek her şeyden uzak duracaksınız. Beklentimiz bu. Onlar içinde de bazı özeleştiriler yapıldı. Bunlar doğru adımlardır. İç Güvenlik Bakanlığı gibi bir şey yok. Hem İçişleri Bakanı hem de ben bunu açıkça yalanladım.