BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.433,74
HABER /  GÜNCEL

Davul laneti!

Davul çalınmayan köyde bu gelenek geçen ay bozuldu. Düğünden sonra köyde fırtına kopunca, davul yine yasaklandı

Abone ol

Denizli'nin Sarayköy ilçesine bağlı 143 kişinin yaşadığı Tekkeköy'de, davul çalmak 'uğursuzluk getirir' diye yüzyıllardır yasak. Yasak nedeniyle, düğünlerde diğer müzik aletleri çalınmasına rağmen hiç davul çalınmadı. İddiaya göre, son dönemde bu yasağı delenler uğursuzluktan kurtulamadı.

BİRİ BOŞANDI BİRİ İFLAS ETTİ

Tekkeköy muhtarı Süleyman Gülşah, daha önce düğününde davul çaldıran bir kızın boşanıp baba evine döndüğünü, maddi durumu gayet iyi olan bir başkasının ise iflas ettiğini söyledi. Gülşah, "Son olarak, geçtiğimiz ayda Gülşen Çetin ve Özcan Beşer'in düğününde davul çalınmaya başlamasıyla birlikte ortalık buz kesti. Çok sert ve soğuk bir rüzgar köyü etkisi altına aldı. Çok korktuk. Davulcu da korkarak hemen çalmayı kesti. Ardından 21 Temmuz akşamı bir fırtına çıktı. Çatıları uçurdu, ağaçları söktü. Köylüler davul çalındığı için günlerce bana sitem etti. Kim ne derse desin biz buna inanıyoruz. Böyle gelmiş böyle gidiyor. Bundan sonra da davul yine yasak olacak" dedi.

SARIBABA EFSANESİ

Köylülerin inanışına göre, 13. yüzyılda İslamiyet'i yaymak için Horasan'dan bölgeye gelen Sultan Sarıbaba ölünce Tekkeköy'e gömüldü. Bir gün komşu köyden, buraya kız almak için gelindi. Konvoydaki davulcu, Sultan Sarıbaba Tekkesi'ni görünce davul çalmayı hemen kesti. Düğün sahipleri davulcuya zorla davul çaldırdı. O sırada köyde önce deprem oldu, ardından da fırtına çıktı. Davulcu ve çalması için ısrar eden gruptakiler de öldü. Bu efsane üzerine yüzyıllardır Sultan Sarıbaba'nın ruhunun rahatsız olmaması için köyde davul çalmak yasaklandı.