BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Darbelere karşı hukuk yolu kapandı!

Askere sivil yargı yolunu kapatan Anayasa Mahkemesi kararı Demokrat Yargı Grubu üyelerinden sert tepki gördü.

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA-
Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu kapatan kararına Demokrat Yargı Grubu üyelerinden sert tepki geldi. Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can'ın da içinde bulunduğu gruptan yapılan açıklamada karar eleştirilerek, "Darbelere karşı hukuk yoluyla mücadele imkânı kalmamıştır" dedi.

ÇAĞDAŞ DEĞİL
Demokrat Yargı adına yapılan yazılı açıklamada Anayasa Mahkemesinin kararı eleştirilerek şöyle denildi:

"Kararla demokratik hukuk devletinin en temel unsuru olan “doğal yargıç ilkesi” anlamsızlaştırılmış ve askeri yargı genel bir yargı olarak yeniden inşa edilmiş bulunmaktadır. Çağdaş dünyanın hiçbir koşulda kabul edemeyeceği bu sapmanın, sivil alanın daraltılmasına, demokrasiye ve ulusal iradeye yönelmiş tüm müdahalelere dokunulmazlık kazandırılmasına yol açacağı tartışmasızdır. Kısaca darbelere karşı hukuk yoluyla mücadele imkânı kalmamıştır. Karar, darbe Anayasalarına rağmen, atılacak demokratikleşme adımlarında sınırın ne olduğunu da ilan etmiştir."

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ
Demokrat Yargı grubu yaptığı açıklamada düzenlemenin gece yarısı kamuoyunun bilgisi dışında çıkarılmasına da tepki gösterildi. Açıklamada, "Demokratik kamuoyunun bilgisi dışında gece yarısı operasyonlarıyla demokratikleşmenin gerçekleşemeyeceği, demokratikleşmenin ancak gücünü halktan alan siyasal hamlelerle ve kamuoyuna açık bir müzakere süreciyle sağlanabileceği de herhalde görülmüştür" denildi.

YENİ ANAYASA ŞART
Anayasa Mahkemesinin kararını eleştiren yargıçlar yeni dönemde bir Anayasal değişikliğin de şart olduğunu duyurdular. Açıklamada bu değerlendirme de şöyle yer aldı:

"Demokratik irade ürünü olmayan bir Anayasa’ya uygunluk denetiminin demokratik, çağdaş ve özgürlükçü standartlar sunması beklenmemelidir. Başta Anayasa yargısı olmak üzere, yargıya ilişkin tüm yasaların darbe ürünü olduğu bir ülkede tüm siyasal güçlerin ve toplum aktörlerinin katılacağı yeni bir demokratik Anayasa çalışması zorunluluğu artık ötelenemez hale gelmiştir."