BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.396,97
HABER /  GÜNCEL

Darbeciler Öcalan kanunu ile yargılanacak

Prof. Dr. Ersan Şen, darbeciler için halkın meydanlardaki idam talebinin mevcut uluslararası protokoller gereği getirilemeyeceğini söyledi. Şen getirilse bile bunun 15 Temmuz darbecilerini kapsamayacağını iddia etti.

Abone ol

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, darbecilerin Öcalan Kanunu ile yargılanacaklarını ve bu infazın ölümden de beter olduğunu söyledi. İdam cezası getirilse bile geriye doğru uygulanamayacağından olası bir düzenlemenin 15 Temmuz'daki kalkışmayı kapsamayacağını ifade eden Şen, söylenenlerin bu anlamda hukuki karşılığının olmadığını söyledi.

Ersan Şen, CNN Türk'te katıldığı programda darbecilerin yargılanma süreci hakkında bilgi verdi. Şen idam cezasıyla ilgili tartışmalarla ilgili de mevcut haliyle getirilse bile 15 Temmuz'daki kalkışmanın sanıkları için uygulanamayacağını söyledi. İşte Şen'in o açıklamaları:

"İdam meselesini ben savunurum. Özellikle kasten, tasarlayarak adam öldürme suçlarına karşı tatbik edilmesi gerektiğini söylerim. Vatana ihanet çok zorlu bir süreçtir, en ağır cezalardan birisidir ama siyasetin çok karıştığı günlerde, bugün suç olan şeylerin yarın suç olmama durumunda bunun karşılığının idam olmaması gerektiği söylenir. Şu an anayasamız da da yok kanunlarımızda da yok. Uluslararası protokollerden çıkmadıkça, bizim zaten idamı getirebilme lüksümüz yok.

"GETİRİLSE BİLE UYGULANAMAZ" 

Şu anda getirseniz bile idam cezasını, bunu geriye dönük olarak uygulayamazsınız. Yani 15 Temmuz'da işlenen suçlar için idam cezası uygulanamaz. Şu anda siyaseten konuşursunuz, milleti rahatlatmak için konuşursunuz ama tatbik edemezsiniz. 

"ÖCALAN KANUNU İLE YARGILANACAKLAR"

Darbe girişiminde bulunanlar, net olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanacaklardır. Bunların infazında şartla salıverme yok. Bu Abdullah Öcalan kanunu olarak bilinir. Bunun yeri bugün infaz kanunun 107. maddesinin 16 fıkrasına bakın. Ölüm cezasından daha beter. Eğer af getirmezsen ki affedemiyorsun."