BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 35,00
ALTIN 2.447,47

Darbe teşebbüsü sonrası ve uygulamaları...

Darbe teşebbüsü, ülkemize çok büyük zarar vermiştir.

Cuma akşamından beri ailece teyakkuzdayız, haberleri izliyor, akşamları Alanya’nın  meydanlarına gidiyoruz. Artık dönme zamanı...

Ülkemizi derinden sarsan darbe teşebbüsü nedeniyle ortalık toz duman...Mutsuzluk –maalesef- yaşamı esir almış durumda. Sosyal medya çıldırmış vaziyette, ciddi olmayan belgeler/yazılar paylaşılıyor.

Sakinleşmeyi bekliyoruz, çünkü memleket iş bekliyor. Ekonominin, istikrarın bozulmaması lazım. 

Devlete karşı “suç işlemiş” kişilerin cezalarını çekmesi bekleniyor.. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Güneydoğu’dan gelen şehit haberleri içimizi yakarken, ülkemize  ve TSK’ya prestij kaybettiren bu alçak darbe girişimi çok şükür atlatıldı.

Sanat dünyasının ünlü isimleri, FETÖ'nün darbe girişimine tepki amacıyla "Darbeye Hayır" bildirisi yayımladı, kendilerine daha önceki –bazılarının- yanlışlara düşülmediği için teşekkür ediyoruz.

 Ama turizm tamamen bitti; son kalan turistler de gitti, gelecek olanlarda vazgeçti…

Alanya’nın en ünlü marketi 1001 market bile dayanamadı, iflas etti ve kapandı.

Hep inandığım bir söz vardır, bizler atalarımız gibi daima; iri, diri ve uyanık olmalıyız.

Her görev kutsaldır ve yatılacak/keyif yapılacak yerler değildir. Bu ülke kolay kazanılmadı…

Bu arada, MEB'in tweetter hesabından yapılan açıklamada;

 "Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görev yapan FETÖ ile irtibatlı kamu personeline yönelik olarak kapsamlı bir çalışma yürütülmektedir. Bugün itibarıyla, Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 15 bin 200 kamu personeli açığa alınmış, bu kişiler hakkında soruşturma başlatılmıştır. Özel kurumlarda görevli 21.000 öğretmenin lisansı iptal edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

RTÜK'ten yapılan açıklamada ise şu bilgiler verildi:

"19.07.2016 tarihinde yaptığı olağanüstü toplantıda darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ/PDY örgütü ile iltisaklı, ilişkili ve destek içinde olduğu tespit edilen tüm medya hizmet sağlayıcı kuruluşların (radyo ve televizyon kuruluşları) RTÜK neznindeki bütün yayın hak ve lisanslarını oy birliğiyle iptal etmiştir."


Diyanet İşleri Başkanlığı'da bir açıklama yaptı;

 "Bu kapsamda 3 il müftüsü, 1 daire başkanı, 1 Başkanlık müşaviri, 1 Başkanlık müftüsü, 5 il müftü yardımcısı, 31 ilçe müftüsü, 2 Diyanet İşleri uzmanı, 1 din hizmetleri ataşesi, 7 eğitim görevlisi, 65 vaiz, 5 uzman vaiz, 1 avukat, 7 cezaevi vaizi, 1 eğitim uzmanı, 187 imam-hatip, 95 Kur'an kursu öğreticisi, 5 memur, 11 murakıp, 40 müezzin kayyım, 1 öğretmen, 2 sayman, 1 şef, 9 şube müdürü, 2 uzman, 1 uzman imam-hatip, 7 VHKİ olmak üzere toplamda 492 personel açığa alınmıştır. Başkanlığımızın bu konuda oluşturduğu komisyonlar kapsamlı çalışmalarını sürdürmektedir" denildi.

YÖK’ün rektörlerle birlikte yaptığı darbe karşıtı açıklamasını –elbette bizlerde katılıyoruz- geçen yazımızda vermiştik. Bugün yeni bir karar geldi ve YÖK;  devlet ve vakıf üniversitelerinde 1.577 dekanın istifasını istedi.

Biz, “etik” olmayı, “çalışmayı/üretmeyi”  ilke edinen ama hep yara alan akademisyenler,YÖK’ün; “yabancı dil sınavlarını sahtecilikle geçen, bekleyenler varken kadroları/ünvanları  kolayca ver(en)ilen, idari görevler  ve danışmanlıklar dağıt(an)ılan, kendilerinden  jürilerin kurulmasını sağlay(t)an, açılan soruşturmaları hasır altı ed(ttir)en, kişi/kişiler hakkında da”  adım atılmasını bekliyoruz…

DIŞ KAYNAKLARA PARA HARCANMAMALI…

 Önce dış yapımlara para harcamaması ve kendi imkanlarını kullanması nedeniyle TRT’ye teşekkür edelim. Bu uygulamanın diğer kanallarda da uygulanmasını beklediğimizi de belirtelim. Basındaki bazı haberler üzerine  TRT’den yapılan açıklama şöyle;

"Bu karar gereği TRT Kürdi'de yayınlanan haberler ve içerikleri, 16 Mart 2015 tarihinden itibaren yaklaşık 1,5 yıldır TRT'nin kendi bünyesinde hazırlanmaktadır. Bunlar için dışarıya tek kuruş para ödenmemektedir. Bazı haber programlarının dış yapım olarak alınması -eski adıyla- TRT 6'nın yayına başladığı ilk döneme ait uygulamadır. Bu uygulama bir zorunluluk olarak personel eksikliğinden kaynaklanmıştır. Öte yandan ilgili yönetim kurulu kararı, TRT Kürdi'nin yanı sıra tüm yayın mecralarımızda titizlikle uygulanmaktadır. Bu doğrultuda stüdyo eksikliğinden kaynaklı dış yapımlar, kısa sürede tamamlanan ve faaliyete geçen yeni stüdyolarımızla sona erecektir. TRT'nin kurum kaynaklarıyla iç yapımlara yönelmesi 2015 yılı faaliyet raporunda da görülmektedir. Bazı çevrelerin TRT'yi hedef alan yayınları, bizlerin çalışma azmini ve gayretini kıramayacak, TRT bundan sonra da milletimizin hizmetinde olmaya devam edecektir."