BIST 9.916
DOLAR 32,30
EURO 34,58
ALTIN 2.441,70
HABER /  GÜNCEL

Darbe raporuna CHP itiraz etti

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, hazırladığı 2 ciltlik raporu TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu.

Abone ol

Raporun içeriğine katılmadıklarını açıklayan CHP'li üyeler, alternatif rapor sundular. Komisyon Başkanı Nimet Baş, "Karanlık odalara saklanan kişi ve belgeler ortaya çıkarılmalı" dedi.

8 ayda 156 kişiyi dinleyen Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Başbakan Erdoğan'dan gelen yazılı yanıtların ardından tamamladıkları raporu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu. Muhaleftin itiraz ettiği raporda, 20 maddelik öneri listesi var.

PANDORA'NIN KUTUSU AÇILDI

Komisyon Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş, raporun sunarken şunları söyledi:

"TBMM Başkanı’na sunduğumuz rapor, Pandora'nın Kutusu'nu açmıştır. Verilerin demokrasi, hukuk içerisinde değerlendirilmesini bundan sonraki çabamız gösterecek. Demokrasi yolunda geri dönülmez noktadayız. Sivil anayasa olmak üzere önerilerimiz raporda vardır. Hukuki olmayan hiçbir bilgi devlet sırrı olmamalıdır. Elbette raporumuzun kusursuz olduğunu söylemiyoruz. Bu raporun tarihi bir önemi olduğunu söylüyoruz."

MUHALEFETTEN ALTERNATİF RAPOR

Rapora itiraz eden CHP'li ve MHP'li vekiller alternatif rapor hazırladı ve  hazırladıkları ayrışık düşüncelerini içeren raporu Çiçek'e sundu. Komisyonun CHP'li üyesi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, "Raporun içeriğine katılmıyoruz." dedi. CHP’li milletvekilleri Komisyon raporunun sonuç kısmının görüş birliği ile yazıldığını söylediler.

SİS PERDESİNİN BİR KISMI ARALANACAK

Raporları teslim alan Çiçek, sis perdesinin bir kısmının aralandığını belirterek şunları söyledi:

"Şahsen ve TBMM adına gayretlerinizden ötürü teşekkür ediyorum. 4 siyasi partinin yetkililerine teşekkür ediyorum. Davete icabet ederek bilgi sunan herkese teşekkür ediyoruz. Anayasal görevi gerçekleştirdiniz.

Bu rapor çok önemli, geleceğimiz açısından önemli. Geriye dönük yaşadığımız olaylar ve zaman dilimi açısından önemli. Bu raporun önemi bundan sonraki dönemde daha çok anlaşılacak. Referans bir çalışma olacaktır

 Sis perdesi olan ölenlerin öldürenlerin acıların yaşandığı dönemlerle ilgili 4 ay gibi kısa sürede ortaya çıkarmak mümkün olmayabilr ama sis perdesinin önemli bir kapısı aralanmıştır. Bir manada yol haritasıdır. Bundan sonra da yapılacak çok çalışma vardır. Darbeler hiçbir şeyin çaresi değildir, çare demokrasidir. Yaşadıklarımızdan bunu bir kez daha anlıyoruz. Demokrasi dışı arayışlarla sorunun çözülemeyeceğini bir kez daha görüyoruz.  Çabalarınızdan, gayretlerinizden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.

YENİ ANAYASA TEMENNİSİ

Bu çalışma Meclis'e güven vermiştir. Temenni ederim ki anayasayı bitirelim. Onlara örnek oldunuz, cesaret verdiniz. Milletin bizde ne beklediği budur. "

RAPORDA DİKKAT ÇEKEN ÖNERİLER

— Sivil bir anayasa yapılması.

— Darbe dönemlerindeki faili meçhul cinayetlerin gerçekleri araştırma komisyonu kurularak aydınlatılması.

— Darbe çağrışımı yapan yasaların tespiti için Meclis'te yeni bir komisyon kurulması.

— Darbe dönemleri ve sonrasındaki bütün fişlemelerin imha edilmesi.

— Devletin tüm darbe mağdurlarından özür dilemesi.

— Darbe dönemlerinde malvarlığına el konulan işadamlarına mallarının iadesi.

— Milli Güvenlik Kurulu’nun sivil yapının kontrolüne alınması.

— Profesyonel orduya geçilmesi.

— Jandarmanın sivilleştirilmesi.

— Askeri yargının tamamen kaldırılması.

— Ordu yardımlaşma kurumu OYAK'ın devletle bağının kesilmesi.

— Sıkıyönetim ve olağanüstü hal uygulamalarının sınırlarının net olarak çizilmesi.