BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Darbe girişimi en çok Putin'e yaradı

İNGİLTERE'de yayınlana Financial Times gazetesinde yayınlanan bir yazıda 15 Temmuz darbe girişiminden en faydalı çıkan ismin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğu yazıldı.

Abone ol

İNGİLTERE'de yayınlanan Financial Times gazetesinin yorum sayfasında 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye ile Rusya arasındaki düzelen ilişkilerin analiz edildiği bir yazı yayınlandı.

Yazıda Rusya uzmanı Lilia Shevtsova'nın görüşlerine yer verildi. 

Düşünce kuruluşu Brookings Institutions'ta görevli Shevtsova, 'Putin'in darbe girişimi sonrası gelişmelerden fayda sağladığını' yazdı.

GÜVENMEYECEKLER!

Shevtsova, Türkiye ile Rusya'nın ilişkileri düzelse bile Erdoğan ve Putin'in hiçbir zaman birbirlerine güvenmeyecekleri yazdı.

Shevtsova darbe girişimi sonrası Türkiye'de yaşanan tasfiye sürecinin Putin'in ülke içinde ve uluslararası alanda manevra alanını genişlettiğini savunuyor.

Shevtsova, Türkiye'nin Batı'dan kopup Doğu'ya yönelmesinin de, Rusya ile Türkiye arasında güvene dayanan bir birliktelik kurulmasının da mümkün olmadığını yazıyor ve özetle şunları belirtiyor:

"Rusya'nın, Türkiye'nin Doğu'ya çark etmesi hayalleri ne kadar gerçekçi? Bunlar birçok açıdan naif umutlar. Birincisi, otoriter rejimler hiçbir zaman sürdürülebilir dostluklar kurmaz. İkincisi, yayılmacı gündemleri olan komşu ülkeler er ya da geç bozuşacaktır.

EĞER TÜRKİYE BATI'DAN UZAKLAŞIRSA...

Eğer Türkiye Batı'dan uzaklaşırsa, Avrasya'daki çıkarları Moskova'nın etki alanına çarpacaktır. Son olaraksa, Türkiye neden NATO'dan ayrılıp, ihtiraslı ve pervasız İran ve Rusya'yla karşı karşıya gelmek istesin?"

Yazara göre, 'eğer Batı, Erdoğan'ın sınırsız bir iktidara ulaşma çabalarıyla ilgili bir şey yapamayacağına karar verirse bu, Moskova'nın Batı'nın ikiyüzlülüğüne dair eleştirilerini meşrulaştıracak ve Batı içinde Rusya'yla uyumlu olmayı savunanların elini de güçlendirebilecek'.

BİRBİRLERİNE HİÇ GÜVENMEYECEKLER!

Shevtsova ikinci senaryonun da Rusya'nın çıkarına olduğu kanısında:

"Diğer yandan eğer Türkiye'nin Batı ile ilişkileri kötüleşirse Kremlin daha da mutlu olacaktır. Böylece iki tarafı da birbirine karşı kullanacaktır. Batı'ya karşı Erdoğan'ı kucaklayacak ve de tam tersini yapacaktır. Büyük ihtimalle ikisini de yapmayı deneyecektir.

O da Erdoğan da Batı'yla müzakere pozisyonlarını güçlendirmek için birbirileriyle flört etmeye niyetliler. Ama birbirlerine hiç güvenmeyecekler. "