BIST 10.890
DOLAR 32,18
EURO 34,89
ALTIN 2.470,67
HABER /  GÜNCEL

Danone Çin'de rüşvet iddiasını soruşturuyor

Fransa merkezli gıda ürünleri şirketi Danone, kendisine bağlı bazı şirketlerin Çin'de satışları arttırmak için rüşvet verdikleri iddialarını incelemek üzere bir iç soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Abone ol

Fransa merkezli gıda ürünleri şirketi Danone, Çin'de ortaya atılan rüşvet iddialarını incelemek üzere bir iç soruşturma başlatıldığını açıkladı.

21'inci Yüzyıl Business Herald gazetesinde yer alan bir haberde, Karicare bebek mamasının üreticisi Nutrica şirketinin, satışları arttırmak için doktorlara rüşvet verdiği iddia edildi.

Kimliği açıklanmayan bir kaynağa dayandırılan haberde, şirket yetkililerinin, başkent Pekin'deki 14 hastanede 100'den fazla doktora hediyeler verdiği ve seyahat masraflarını karşıladıkları iddia edildi.

Bu son haftalarda, Danone şirketinin adının karıştığı ikinci rüşvet iddiası.

Nutrica'nın Çin'deki işletmesinin sözcüsü, iddiaların ayrıntılarını bilmediklerini, bundan sonra atacakları adımı belirlemek için başlatılan soruşturmanın sonuçlarını bekleyeceklerini açıkladı.

Bu ay içinde, Danone'un sahibi olduğu, bebek gıdaları üreten Dumex adlı şirket de satışlarını arttırmak için doktorlara rüşvet vermekle suçlanmıştı.

Dumex'in, hastane çalışanlarına 'sponsorluk ücreti' olarak yaklaşık 10 bin Yuan (1.632 dolar) ödediği iddia edildi.

Danone, Ağustos ayında Çin yetkilileri tarafından, fiyat sabitlemek ve haksız rekabetten suçlu bulunarak cezaya çarptırılmış, şirket bunun ardından fiyatlarında yüzde 20'ye varan indirimlere gitmek zorunda kalmıştı.

Öte yandan, Danone'a malzeme sağlayan şirketlerden birisinin, ürünlerinin 'bozuk ya da mikroplu olabileceğini' açıklaması ardından, şirket önlem olarak bebek ürünlerinden bazılarını geri çekmek zorunda kalmıştı.

Çin'de yerli firmaların süt ürünleriyle ilgili olarak son yıllarda yaşanan skandalların ardından yabancı ürünlere olan talepte son dönemde önemli bir artış gözleniyor.

Son tahminler, bebek ve çocuklar için satılan süt ürünlerinin yarıdan fazlasının yabancı şirketlere ait olduğuna işaret ediyor.

Ancak özellikle sağlık sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin pek çoğu, hükümetin yolsuzlukla mücadele girişimleri sonucunda inceleme ve soruşturmalarla karşı karşıya kaldı.