BIST 10.161
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.466,54
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Danıştay katsayıda YÖK'ü sevindirdi

Danıştay, Yüksek Öğretim Kurulu' nun katsayı kararının iptal istemini reddetti. Peki bu ne anlama geliyor?

Abone ol

Danıştay, YÖK'ün katsayı kararının iptal istemini reddetti. Danıştay'ın kararı ile 17 Mart'ta belirlenen katsayı geçerli olacak... YÖK, Danıştay'ın verdiği iki iptal kararının ardından yeni katsayıları 17 Mart'ta yaptığı toplantıda 0, 12 ve 0,15 olarak belirlemişti.

YÖK'ün bu kararının iptali için iki öğrenci velisi Danıştay'a başvurmuştu. Danıştay 8. Dairesi merakla beklenen kararını bugün açıkladı. Daire, yürütmenin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

"ÇOK MUTLUYUM"

Danıştay'ın kararı YÖK'te seviçle karşılandı. YÖK Başkanı Özcan şu açıklamayı yaptı: "Danıştay bizim istediğimiz şekilde düzenlemeyi kabul etti, çok mutluyum."

HUKUKA AYRI BİR YÖN BULUNMADI İDDİASI

Dairenin kararında, ''Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim mezunlarının aynı alanda bir yükseköğretime yerleştirilmesinde ek katsayı uygulaması 2547 sayılı yasanın 45. maddesinde yer alan kuraldan kaynaklanmakta olup, açıklanan sınav sistemi değişikliği nedeniyle yeni bir katsayının belirlenmesinde hukuka aykırı bir yön bulunmamıştır'' denildi.

Kararda, bir başka anlatımla ''düzenleyici işlemlerin, yargı kararlarında da belirlendiği üzere maddi olay ve hukuk düzenindeki değişikliğe bağlı olarak değiştirilmesinin mümkün olduğu ve bu nedenle kazanılmış hakka dönüşme olanağı bulunmadığı'' belirtildi.

ERDOĞAN KARARA NE DEDİ?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın kararıyla ilgili olarak 'Gençlerimizi rahatlatan bir karar olmuştur' yorumunu yaptı

KATSAYI 10-12 SORU İLE AŞILABİLECEK

17 Mart 2010'da toplanan YÖK Genel Kurulu, yaptığı katsayı düzenlemesi ile alan içi ve alan dışı tercihlerdeki puan farkını 15'e çıkarmıştı.

Lisedeki alanına göre bir fakülte tercih eden öğrencinin Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı 0,15 ile, alanı dışında tercih yapan öğrencinin puanı ise 0,12 ile çarpılacak. Böylece, bir meslek lisesi öğrencisi ile genel lise öğrencisi arasında 8 ile 15 puan arasında fark olacak. Bu fark sınavda 10-12 soru ile aşılabilecek.

10 YILLIK SİSTEMDE 50 PUAN FARK VARDI

10 yıldır öğrencileri mağdur eden eski katsayılar (0,3-0,8) 50 puana kadar fark oluşturuyordu.

Bir önceki katsayı oranı alan içinde 0,15, alan dışında 0,13 idi. Bu katsayı öğrenciler arasında 10 puanlık (7-8 soruluk) bir fark oluşturuyordu.