BIST 10.320
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.461,12
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Dalgalanma konutu vurdu

Piyasalarda yaşanan dalgalanma sonrası konut kredisi faizi yüzde 1.20’ye çıktı.

Abone ol

Piyasalarda yaşanan dalgalanma, konut kredisi faizlerini de yukarı taşıdı. Finansbank’la başlayan faiz artışına dün de Akbank, Garanti, HSBC, Fortis, Oyakbank, Denizbank ve Tekstilbank katılırken oran yüzde 1.07’lerden yüzde 1.20’lere yükseldi.

PİYASALARDA yaşanan dalgalanma konut kredilerine de yansıdı. Önceki gün Finansbank konut kredisi faiz oranını yüzde 1.07’den, önce yüzde 1.13’e ertesi gün de yüzde 1.20’ye yükseltti. Bu artışın hemen adından dün HSBC yüzde 1.15’e, Fortis ve Garanti Bankası ise yüzde 1.19, Denizbank, Oyakbank, Tekstilbank ve Akbank yüzde 1.20’ye yükselttiğini ilan etti.

YÜZDE 1.10’UN ÜZERİ: Bankacılar piyasalarda yaşanan dalgalanmanın konut kredi faizlerini yukarı çekmek için bir "fırsat" yarattığını dile getirerek, "Mevcut konut kredi faizlerinde gelinen nokta yoğun rekabetin oranıydı. Aslında bugün olması gereken oranlar yüzde 1.10’lar ve üzeri" yorumunu yaptı. Yurtdışı fonlama maliyetlerindeki artışın da faizlerdeki yükselişi kaçınılmaz kıldığına dikkat çeken bankacılar, "Yurtdışı kaynaklardan bir hafta önce yüzde 12 faizle fon yaratıyorduk. Şimdi bu oran yüzde 15 seviyelerine çıktı. Maliyetteki bu artış bizi faizleri yukarı çekmeye zorluyor" dedi.

PİYASA İZLENİYOR: Konut kredilerinde rekabet nedeniyle maliyetlere rağmen 2005 yılı sonunda büyük düşüş yaşandı. Bir haftadır yaşanan panik havasını değerlendiren bankalar, yurtdışı maliyetlerin artmasıyla birlikte kolları sıvadı. Hesaplamalar ve faiz oranı kararları verildi. Ancak açıklama için piyasalar izleniyor. Bazı bankaların faizi artırıp artırmama konusunda kararsız kaldığı belirtilirdi.

HESAPLAR YENİLENİYOR: Piyasalarda bir haftalık sürede bono bileşik faizlerinin yüzde 15.70’leri, doların ise 1.50 YTL’yi aşması bireysel kredilerdeki faizlerin yeniden hesaplanmasını gündeme getirdi. Bono bileşik faizlerindeki artışla yıllık basit faizinin aylık yüzde 1.22’ye denk geldiğini söyleyen bankacılar, "Bugün mevcut yüzde 1.08 oranındaki konut faizinin yıllık bileşiği yüzde 13.76’ya denk geliyor. Piyasa koşullarının çok atında oranlarla kredi kullandırıyoruz. Burada kár yok" dedi.

DÜN BAŞVURANA YENİ FAİZ: Konut kredi faizini yukarı çeken bankalara artırım öncesi yapılan başvurularda artılına faiz oranları üzerinden değerlendirilmeye alınıyor. Bir bankacı, "Dün kredi için başvuran ve yüzde 1.07 faizle anlaşan tüketici ertesi gün yüzde 1.19 oranından işleme tabi tutuluyor" diyor.

Konut kredisinde komisyon oranları maliyeti katladı

KONUT kredisi faizlerini artıran bankalarda komisyon oranlarında da artışlar gündeme geldi. Yüzde 1 seviyelerine yükselen komisyon oranlarının etkisiyle tüketicinin kredi kullanımındaki maliyeti yaklaşık bin YTL’den 2 bin YTL’ye yükseldi.