BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.402,12
HABER /  GÜNCEL

Dalgadan elektrik ürettik

Türkiye'nin rüzgar ve güneş haritasını çıkaran Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, bir yeniliğe daha imza attı.

Abone ol

Enerji Bakanı Hilmi Güler Karadeniz sahilinde yer alan Karasu İlçesi'nde yeni bir enerji kaynağının tanıtımını yaptı. 

Deniz dalgasından enerji üreten ve şimdilik 5 kilovatlık prototipi bulunan mobil sistem; 4 duba, 1 şamandıra ve buna bağlı bir jeneratörden oluşuyor.

Güler, "Türkiye'nin dalga enerjisinden 3 Keban Barajı kadar elektrik enerjisi potansiyeli var." dedi.

Enerji potansiyelini esas olarak  Denizlerin 'dalga haritası'nı çıkaran bakanlık, buralardan elektrik üretecek sistemi de kendisi icat etti.

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (Boren) ve Türkiye Elektromekanik Sanayi (Temsan) işbirliğinde 15 şubat 2008'de başlatılan 'Dalga enerjisinden elektrik üretimi' konulu projeyi basına tanıtan Bakan Hilmi Güler, "Burada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Biliyorsunuz Türkiye'nin üç tarafı denizle çevrili. Bu üç denizinde büyük kısmı dalgalı. Dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi olan dalga enerjisini burada ilk defa denedik. Devlet olarak burada öncülük yapıyoruz. Ondan sonra özel sektörümüz ve müteşebbisler bunları aynı zamana kendi enerji kaynakları olarak kullanabilirler. Kendi enerjilerini üretebilir, fazlasını da bize satabilirler." dedi.

BOR DA KULLANILIYOR

Sistemin, dalganın inip çıkma hareketini elektrik enerjisine çevirdiğini aktaran Güler, jeneratörün içinde Bor'dan yapılma bir mıknatıs bulunduğunu vurguladı. "Bor da bizim milli kaynağımız. Dolayısıyla bir taşla bir kaç kuş vurmuş oluyoruz." diyen Enerji Bakanı, 5 kilovatlık ünitelerin bir kaç tanesinin peş peşe monte edilerek 5'in katların şeklinde elektrik enerjisi üretileceğini kaydetti. Güler, "Böylece sahillerimizde, liman bölgelerinde, dalga kıranlarda yaygın olarak kullanmak mümkün olacak." ifadesini kullandı. Bu sayede hem çevreci hem de cari açığı artırmayacak bir enerji kaynağına kavuşulacağını vurguladı.

[PAGE]

DALGA HARİTASI ÇIKARILDI

Dalga haritasıyla ilgili de bilgi veren Bakan Hilmi Güler, Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'in dalga değerlerini çıkardıklarını söyledi. "Bunların içinde fevkalade güçlü olan bölgeler var." diyen Güler, bunları Ege'de İzmir ve yöresi ile Karadeniz Bölgesi olarak sıraladı. Güler, "Amacımız şuana kadar yapılmayan ve kullanılmayan deniz dalgalarından da elektrik üretebileceğimizi göstermek. Sözle değil uygulamayla bunu göstermek istedik. Teorik değil pratik. Bunu iş adamlarının ve amatörlerin dahi yapabileceği derecede kolay bir iş olduğunu göstermek istedik. Bu önceliği biz yapıyoruz. Bundan sonraki uygulamaları sizler yapacaksınız. Bizlerde sizlere yardımcı olacağız. Elektriğin 10 yıl alım garantisi var. Böylece sizlere bir kolaylığı da yasal olarak gösterdik." şeklinde konuştu.

"Bor ile suyu karıştır, elektrik üret"

Enerjiyle ilgili ikinci bir icattan daha bahseden Güler, bu sistemin de ilkini tamamlayıcı özellikte olduğunu kaydetti. Güler, bir Bor bileşiği ile suyun karıştırılmasıyla açığa çıkan Hidrojen'den de elektrik üretildiğini belirterek şunları söyledi:

"Dalga olmadığı zaman isterseniz Sodyum Bor Hidrür (Bor kaynaklarından ürettiğimiz bir birleşik) var. Bunu da suya attığımız zaman çıkan hidrojen gazıyla elektrik üretiyoruz. Denizden 100 metre açıktaki 43 metre derinlikte elektrik üreten sistemimizi kurduk. Bunun yanında bir karavanımız da var. Karavanda yakıt pili bulunuyor. Elinizde bir sürahi su olduğu zaman yanınızda Sodyum Bor Hidrür getirseniz Hidrojen'den de elektrik üretmeniz mümkün. Bu da ikinci uygulamamız. Ürettiğimiz elektrikle karavanın elektrik ihtiyacını gideriyoruz. Bunu evde de yapmak mümkün."