BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,06
HABER /  DÜNYA

Dalai Lama kimdir asıl adı nedir?

Dalai Lama Budistlerin reankarnasyonla dünyaya geldiğine inandıkları dini liderleridir. Peki son Dalai Lama kimdir? Tenzin Gyatso Dalai Lama olarak ne zaman belirlendi ve nasıl başa geçti. İşte Dalai Lama hakkında bilinenler;

Abone ol

Dalai Lama, Budizm'in kurucusu oIan Shakyamuni'nin reenkarnasyon sürecini tamamIayarak, yeniden doğduğu düşünüIen kişiIere veriIen isimdir. Tenzin Gyatso, 14. DaIai Lama oIarak kabuI ediImektedir. 14. DaIai Lama, 2 yaşında iken rahipIer tarafından buIunarak, yetiştiriImiştir.1 6 yaşında ise ruhani IiderIik görevini yerine getirmeye başIamıştır. Dalai LamaIar, Budizm öğretisinin başöğretmenIeri oIduğu gibi BudistIerin de ruhani IiderIiğini yaρmaktadır. 

Tenzin Gyatso kimdir? Tenzin Gyatso, 6 Temmuz 1935 tarihinde Tibet‘de doğmuştur. Tibet’in Amdo ilinde çiftçilikle geçinen bir ailenin 16 çocuğundan 5.si olarak dünyaya gelen Tenzin Gyatso, 1950‘den beri görevde bulunan 14. Dalai Lama‘dır.

Dalai Lama 2 yaşında rahipler tarafından bulundu. Asıl adı Tenzin Gyatso... Dalai Lama, Budizm'in kurucusu oIan Shakyamuni'nin reenkarnasyon sürecini tamamIayarak, yeniden doğduğu düşünüIen kişiIere veriIen isimdir.

Tenzin Gyatso, 2 yaşında iken rahipler tarafından bulunarak, Tibet‘in başkenti Lhasa‘ya getirilip yetiştirilmiştir. 15 yaşında ise ruhani liderlik görevini yerine getirmeye başlamıştır.

SÜRGÜNDEKİ LİDER : Tibet, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuşatması altındayken, Tenzin Gyatso 17 Kasım 1950’de, 15 yaşında, Tibet’in devlet başkanı ve en önemli politik yöneticisi olarak atandı. Çin'in budist rahipleri katlettiği süreçte Hindistan başbakanı Nehru‘nun daveti üzerine Himalaya dağlarını aşarak 31 Mart 1959’da Hindistan‘a geçiş yaptı. Orada “Sürgündeki Tibet Hükümeti”ni kuran Dalai Lama 10 Aralık 1989‘da Nobel Barış Ödülü aldı.

Dalai Lama ne demek : Dalai engin deniz anlamına geliyor. Lama kelimesi ise bilge manasındadır.

Dalai Lama nasıl belirleniyor: Yetkili rahipler reenkarnasyon sürecinin tamamlandığı düşünülen 66 gün boyunca beklemektedirler. Sonraki zaman zarfında ise Dalai Lama’nın mucizelerini arayıp takip ediyorlar. İlk Dalai Lama, 1474‘te ortaya çıkmıştır. Budist inanışına göre zamanımıza kadar makayana tanrısının ruhu 14 Dalai Lama’nın vücudunda yaşamıştır.