BIST 10.644
DOLAR 32,25
EURO 35,08
ALTIN 2.523,84
HABER /  POLİTİKA

Dağa değil Brüksele tüyerler

DTP kapatılırsa dağa çıkar mı? Murat Karayalçın 1994'ü örnek gösterdi.

Abone ol

DTP'ye kapatılma davası yankı buldu.. Başsavcının iddianamesi 1994 yılına tekrar geri götürür mü?

Sürgünde yani Brüksel'de DTP'liler parti kurar mı? SHP lideri Murat Karayalçın'a göre evet. Bunun dünya kamuoyuna yansıması nasıl olur?

O dönemi yaşayan siyaseçtilerden olan Karayalçın, Milliyet'ten Devrim Sevimay'ın sorularını yanıtladı.. İşte o kritik açıklamalar...

DTP kapatılmaz da böyle giderse ne olur?
Bu çizgi bölgedeki oyları düşürür. Zaten düşmüştü, daha da düşer.

Ya kapatılırsa?
Birincisi tam tersi, oyları artışa geçer. İkincisi, Sayın Başbakan "Kapatılırsa dağa çıkarlar" diyor. Hayır, dağa çıkmazlar. Yurtdışında sürgüne parti kurarlar. Vahim olan budur. 1994'te bu yapıldı, gidip Brüksel'de sürgünde parti kurdular. O zaman bu çok tahribat yaptı. Bu sayede Avrupa'da seslerini duyurdular, geniş bir taraftar kitlesi kazandılar.

Ama Avrupa şu anda DTP'ye karşı çok tavırlı gözüküyor?..
O birden değişir. Eğer parti kapatırsanız şu anda lehimize olan uluslararası konjonktür anıda aleyhimize dönebilir. Türkiye çok zora girer. Unutmayalım ki Türkiye için hâlâ bir AB çapası var. Üstelik sadece Avrupa'yı kaybetmeyiz, daha önemlisi bölgedeki insanları kaybederiz.

Peki ama 94'teki kapatmada siz de koalisyon ortağıydınız?
DYP 2 Mart'ta hiç beklemediğimiz bir şekilde dokunulmazlıklar konusunu gündeme getirdi. 28 Mart'ta yerel seçim vardı. Bir iki puan oy için konuyu Genel Kurul'a taşıdı. Tam da 1992-93'te "Alan Savunma Konsepti"yle çok büyük başarılar kazanmıştık, ama her şey birden tersine döndü.