BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Cuntacı komutanlar görevden alındı

Paraguay'da Devlet Başkanı Fernando Lugo, darbe söylentilerinin ardından ordu komutanlarını görevden aldı.

Abone ol

Güney Amerika ülkesi Paraguay'da Devlet Başkanı Fernando Lugo, muhalefetin yönetime yönelik eleştirilerini artırdığı bir dönemde yayılan darbe söylentilerinin ardından ordu komutanlarını görevden aldı.

Paraguay Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, kara, deniz ve hava kuvvetlerinin başına yeni komutanlar atandığı belirtildi. Eski bir Katolik piskopos olan Lugo, önceki gün Brezilya sınırı yakınlarında tank hareketliliği olduğu ve darbe tehdidi bulunduğu şeklindeki söylentileri reddetmiş, "Kurumsal olarak ordu, demokrasinin sağlamlaştırma sürecini tersine çevirme eğilimi göstermiyor." demişti.

Komuta kademesindeki değişikliğin neden yapıldığı konusunda resmî bir açıklama yapılmadı. Ancak Paraguay medyasına göre Lugo, bu kararı, üst düzey subayların hafta sonu bazı muhalif milletvekilleriyle görüştüklerini öğrenmesinin ardından aldı. Geçen yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Lugo, böylelikle bir buçuk yıl içinde üçüncü kez komuta kademesinde değişikliğe gitti.

Lugo, devlet başkanlığına başladığında, 1954-1989 döneminde ülkede hakim olan General Alfredo Stroessner başkanlığındaki diktatörlük rejimini destekleyen Colorado Partisi'nin 61 yıllık kesintisiz yönetimine son vermişti. Latin Amerika'nın en yoksul ülkelerinden biri olan Paraguay, 35 yıllık askerî diktatörlüğün ardından demokrasiye geçtiği 1989 yılından bu yana siyasî istikrarsızlık ve darbe girişimleriyle gündeme geliyor.

Muhafelet, Lugo'yu artan suç oranlarını önleyememekle suçluyor ve yardımcısının da yer aldığı bazı toprak satışlarıyla ilgili soruşturma açılmasını talep ediyor. Lugo'nun yandaşlarının azınlıkta olduğu kongrede, geçen hafta devlet başkanının sınıf savaşı çağrısı olarak yorumlanan açıklamaları nedeniyle azledilmesi talepleri dile getirilmişti. Lugo, bu iddiayı yalanlamış, ancak ülkedeki yoksullara yardım için daha fazla şey yapılması gerektiğini savunmuştu.