BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyet ve Dabbe

Cumhuriyet'in kampanyası ile kıyamet habercisi kabul edilen Dabbe arasında nasıl bir ilişki var?

Abone ol

Cumhuriyet gazetesinin son üç gündür sürdürdüğü  kampanya, okuyucular kadar medyada da bir hayli tartışıldı. Trajlarda yaşanan düşüş sonrasi düzenlenen bu kampanya okuyucu oranında bir artışa neden olur mu bilinmez ancak gazetenin tertsten attığı manşet, genç bir yönetmenin çok düşük bütçeyle çektiği bir filmi Dabbe'yi  tekrar gündeme getirdi.

Film ile benzerliği nerede?
Dabbe'nin yönetmeni, Japonya'da sayısız kısa film ve prodüksiyona imza atmış ve uluslararası ödüller almış, genç bir sinemacı olan Hasan Karacadağ. Karacadağ'ın sadece 80 kopya ile girdiği ve büyük bir başarı kazandığı filmin öyküsünde Dabbe'nin sırrı ise, filmdeki karakteri tarafından çözülüyor. Bu sır gönderilen maillerin tersten okunması halinde Dabbe'nin ismini veriyor. Senaryo göre kıyamet zamanında ortaya çıkacağı inanılan korkunç bir yaratık olan Dabbe, "herşeyin tersten gözükmesiyle" ortaya çıkacak. Cumhuriyet gazetesi ise, son iki gündür siyah zemin üzerine,
"?zınısım adnıkraf ninekilheT"  başlığıyla çıkıyor. Yazımda ise, filmde kullanıldığı gibi arapça karakterlere benzer bir sitil kullanılıyor.        

Dabbe nedir?
İslami çevrelerde Dabbe ; Kıyamet zamanı ortaya çıkacağına inanılan korkunç bir yaratık-hayvan-canavar olarak tasvir ediliyor. Bazı anlatımlarda, Kıyametin öncüsü olarak ortaya çıkacak bu Hayvanın, 30 metre boyunda olacağı, Arapça konuşacagı, Bir elinde Hz.Süleyman' ın mührü, diğer elinde Hz.Musa' nın asası'nın bulunacağı, Hz.Süleyman' ın mührü ile inananların alnına "Mümin" inanmıyanların alnına da "Kafir" damgasını vuracağı, Müminlerin damgasının Ak, Kafirlerin damgasının Kara olacağı anlatılır. Bazı Yorumcular ise DABBE' nin Tank, Uçak, Denizaltı, Kamyon olabileceğini yazmışlar, Bu nedenle şu anda Dünya'nın "Kıyamet zamanı" içinde bulunduğunu açıklamışlardır.