BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,83
ALTIN 2.422,39
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyet sonsuza kadar yaşar mı?

Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır" sözü Engin Ardıç'ın dilinde

Abone ol

Cumhuriyetin 88. yıldönümünde bildik tartışmalar yeniden alevlendi. Aradan geçen 88 yılda yaşananlar cumhuriyeti değiştirdi mi? Sabah yazarı Engin Ardıç'a göre o cumhuriyetin yerinde yeller esiyor.

1961 ve 1980'de iki kez cumhuriyetin kurulduğunuğu iddia eden Ardıç'ın gündeminde "Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır" sözü vardı. Yazar bugünkü köşesinde cumhuriyetin sonsuza kadar yaşayamayacağını tarihten örneklerle anlatıyor...

"(...)Şimdi, 2012 yılında cumhuriyetin numarası gene değişecek, üçüncü cumhuriyete geçilecektir (dedim ama, korkarım halkoylaması 2013 yılına kalacak gibi görünüyor.)
Fakat bizim naçiz vücutlarımız bir gün elbet toprak olacaktır da, cumhuriyet ilelebet payidar kalacak mıdır?
"Cumhuriyet fikri"
, numarası kaç olursa olsun, elbette kalacak.
Bir federasyona gidilse bile. Hatta, yeniden bir "toprak kaybı" olsa bile.
Çünkü monarşinin geri gelmesi artık mümkün değildir. Olmayan imparatorluğun başına hangi imparatoru geçireceksiniz? Ne Osmanoğlu hanedanı geri gelebilir (zaten bu konu açılınca ödleri patlıyor) ne de onun yerine geçebilecek benzer güçte başka bir hanedan vardır.
O zaman, evet, Atatürk haklıdır... Türkiye Cumhuriyeti "bir şekilde" yaşayacaktır.
Çünkü, hani vallahi "İslam cumhuriyeti" de olsa, "halk cumhuriyeti" de olsa, onun "cumhuriyet olma keyfiyeti" değişmezdi.
Fakat, ilelebet? Yani sonsuza kadar?
Avgustus'un "Roma İmparatorluğu sonsuza kadar yaşayacaktır", ya da Fatih Sultan Mehmet'in "Devlet-i Aliyye ilelebet payidar kalacaktır" demiş olduğunu hayal ediniz, dudaklarınızda bir gülümseme belirir.
Lenin'i de saymadım Hitler'i de, yakışık almayacak."