BIST 10.164
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.392,93
HABER /  SEÇİM

Cumhurbaşkanlığı seçimine nasıl olacak?

Cumhurbaşkanlığı seçim süreci için geri sayım başladı. Adaylık başvuruları bugün sona eriyor. İşte 10 Ağustos'taki ilk tur seçime kadar dönülecek kritik dönemeçler.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı adaylık başvuruları bugün saat 17:00’da sona eriyor. Bugün Meclis Başkanlığı’na yapılan başvurularla birlikte Meclis Başkanlığı adayların başvurularına ilişkin belgeleri 4 Temmuz'da Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) iletecek.

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'na göre adaylar, başvurusu süresinin son tarihi olan bugün mal bildiriminde bulunacak. Seçilen adayın mal bildirimi seçim sonuçlarının kesinleşmesi sonrasında resmi gazetede yayımlanacak.

ERDOĞAN MAL BİLDİRİMİNİ YAPTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçimi için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) mal bildiriminde bulundu. Başbakan Erdoğan'ın avukatları Ali Özkaya ve Burhanettin Sevencan ile serbest muhasebeci ve mali müşavir Ramazan Kocaboy, mal bildirim formunu YSK'ya teslim etti.

Anadolu Ajansına konuşan Avukat Ali Özkaya, "Anayasamız ve 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu çerçevesinde Sayın Başbakanımıza ait mal bildirim formunu YSK Başkanlığımıza teslim ettik. Vatanımıza milletimize hayırlı olsun" dedi.

RESMİ GAZETE BEKLENECEK

YSK 5 Temmuz günü adaylık başvurularını inceleyerek eksiklik varsa tamamlanması için taraflara yazılı bildirimde bulunacak. Adayların en geç 7 Temmuz saat 17:00’a kadar eksik belgelerini vermesi gerekiyor. Eksik belgelerin tamamlanmasıyla YSK, 8 Temmuz da geçici aday listelerini Resmi Gazetede yayınlayacak. Aday listesine itirazlar ise 9 Temmuz da yapılacak. YSK 10 Temmuz da olursa itirazları karara bağlayacak.Adaylar 11 Temmuz'dan itibaren resmen propagandaya başlayabilecek.

PROTOKOLE YASAK

Adayların seçim propaganda yasağı 31 Temmuz 2014 tarihinde başlayıp seçim günü 10 Ağustos 24:00’de sona erecek. Adaylar yasakların başlamasıyla yurt içinde yapılacak seçim propaganda gezilerine makam arabaları ve resmi hizmete mahsus araçlarla katılamayacak. Gezilerde protokol icabı karşılama ve uğurlama törenleri yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek. Seçim yasaklarına ilişkin olarak işlem yapma yetkisi seçimden 5 gün öncesine kadar mülki makamlara aitken son 5 gün ise ilçe seçim kurumlarına ait olacak. Yasaya göre adaylar yurt dışında ve gümrük kapılarında hiçbir şekilde propaganda yapamayacak.

KESİN SONUÇLAR 15 AĞUSTOS'TA

Yüksek Seçim Kurulu’nun kararına göre Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Ağustos, ikinci turu ise 24 Ağustos’ta yapılacak. İlk turda yüzde 50’den fazla oy alan aday Cumhurbaşkanı olacak. İlk turda adaylar yüzde 50 oydan fazla alamazsa en çok oy alan iki aday ikinci turda yarışacak. İkinci turda ise en çok oyu alan aday cumhurbaşkanı olacak.

İlk turda yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin geçici sonuçları 11 Ağustos 2014 tarihinde açıklanacak. 13 Ağustos’a kadar yapılan itirazlar sonrası 15 Ağustos günü kesin sonuçlar resmi gazetede yayımlanacak. Seçimin ikinci tura kalması halinde kesin sonuçlar 28 Ağustos’ta açıklanacak. Cumhurbaşkanı seçilen kişi varsa partisinden ilişiği kesilecek, Türkiye Büyük Millet meclis üyeliği sona erecek.

ÜÇ KİŞİNİN ADAYLIĞI AÇIKLANDI

Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi çatı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterirken Halkların Demokrasi Partisi Selahattin Demirtaş’ı aday gösterdi. Son olarak da AK Parti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı adayı olarak Meclis başkanlığına iletti.