BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  DÜNYA

Cumhurbaşkanı’ndan Ahmet Kaya’ya övgü

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen Ahmet Kaya’nın sözleriyle, türküleriyle, sazıyla herkesi yakal...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen Ahmet Kaya’nın sözleriyle, türküleriyle, sazıyla herkesi yakalayan bir insan olduğunu belirterek, “Yeni hataların ve yeni yanlışların yapılmaması için atılan bir adımdır” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, bir ülkede düşünce özgürlüğünün, fikir özgürlüğünün, siyasi düşüncelerin serbestçe konuşula bildiği arkasında şiddetin olmadığı, her türlü fikrin rahatlıkla tartışıla bildiği bir ortamda sanatın ve kültürün gelişebildiğini söyledi. Türkiye’nin artık bu noktalara geldiğini dile getiren Gül, “İnanıyorum ki bunların hepsi gerçekleşecektir” dedi.

“REFORM SÜREÇLERİNİN DEVAM ETMESİ GEREKİR”
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülüne layık görülen Ahmet Kaya ile ilgili açıklamalarda bulunan Gül, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ahmet Kaya deyince şunları söylemek istiyorum; bu ülke hepimizin ülkesi. Bu vatan hepimizin vatanı. Bu devlet hepimizin devleti. Siyasi tarihimize baktığımızda hepimizin çektiği acılar, yanlışlar, bir sürü üzüntüler var. Ama ne yapalım ki kendi evimiz. Önemli olan kendi evimizdeki yanlışlıkları, noksanlıkları fark edip bunları düzeltme azmini ortaya koymak. Yanlışların farkına varmak ve bu ülkeyi gerçekten özgür, bu ülkenin vatandaşlarının, herkesin düşüncesini rahatlıkla konuşa bileceği, ifade edebileceği, söyleye bileği bir ülke haline getirmek. Onun için kültür sanattan bahsederken esas önemli şey o ülkedeki siyasi anlayışın çok geniş anlamda bunu söylüyorum bunun en gelişmiş hukuk devletlerindeki standartlara ulaşmış olması. Bu yönde geçmişle mukayese ettiğimizde ne kadar mesafe aldığımızı hala almamız gereken mesafenin olduğunu hepimiz farkındayız. Reform süreçlerinin devam etmesi gerekir ülkemizde diyoruz. Bu şekilde doğrusu kendisine yapılan haksızlıklarında en azından ailesi tarafından kendisi görmediyse bile hakkının verildiğini siz görüyorsunuz. Sözleriyle, türküleriyle, sazıyla aslında hangi fikirden olursa olsun, hangi ideolojiden olursa olsun herkesi yakalayan bir insandı. Anadolu’nun bütün sesini dillendiren bir insandı. O bakımdan kendisine de bu ödül verildi. İşte ailesi olarak sizler almış oldu.”

“KAYA’YA ÖDÜL, YENİ HATALARIN YENİ YANLIŞLARIN YAPILMAMASI İÇİN ATILAN ADIM”
Ahmet Kaya’ya ödül verilmesinin yeni hataların ve yeni yanlışların yapılmaması için atılan adımlar olduğunu vurgulayan Gül, geçmişe bakıldığında yanlışların olduğunu kaydetti. “Önemli olan yürüdüğümüz yolda yeni yanlışları yapmamaktır” diye konuşan Gül, “Herkesin farklılığı olabilir. Bu ülke gerçekten çok zengin bir ülke. Her bakımdan çok zengin bir ülke. Önemli olan bu tür farklılıkları bir birlik içerisinde toplayarak bunu enerjiye çevire bilmektir. Karşılıklı saygı ve sevgi içerisinde bu kültürle yapılmazsa başka neyle yapılacaktır. O açıdan bu faaliyetlerin çok değerli olduğuna inanıyorum. Kültür faaliyetlerine, bilim faaliyetlerine Cumhurbaşkanı olarak olağan üstü değer veriyorum. Bu 7. toplantımız ümit ediyorum ki bu tür çabaların kıymeti bilinecektir” dedi.
(İHA)