BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.444,88
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Şi: Bir suçu inkâr etmek, suçu tekrarlamak demek

Çin'de Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in önderliğinde Nanking Katliamı için ilk resmi anma töreni yapıldı. Çin, Nanking'in 1937 yılında Japon askerlerince işgal edilmesi sırasında 300 bin sivilin katledildiğine inanıyor.

Abone ol

Çin'de Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in önderliğinde Nanking Katliamı için ilk resmi anma töreni yapıldı.

Çin, Nanking'in 1937 yılında Japon askerlerince işgal edilmesi sırasında 300 bin sivilin katledildiğini belirtiyor. Japonya'daki kimi milliyetçilerse bu sayıyı reddediyor.

Cumhurbaşkanı Şi, "bir suçu inkâr etmenin, suçu tekrarlamak demek olduğunu" söyledi; ancak, bu anma töreninin "nefret duygusunu sürdürmeyi değil, barışı yaymayı amaçladığını" da ekledi.

İki ülke arasındaki ilişkiler son yıllarda gerginleşmişti.

Doğu Çin Denizi'nde bazı adalardaki egemenlik hakları ve Japonya'nın, Yasukuni tapınağında, hüküm giymiş savaş suçluları da dahil olmak üzere, savaşta ölmüş insanlarını anma konusunda ısrar etmesi yüzünden Pekin ile Tokyo arasında gerilimler yaşanmıştı.

Nanking Katliamı'nın 77. yıl dönümüne denk gelen anma töreni, Çin ve Japonya arasında yaşananların gündeme geldiği üç yeni resmi tatil gününden birinde düzenlendi.

Nanking'deki törene 10 bin dolayında kişi katıldı ve katliamda öldürülenler için bir dakikalık saygı duruşu düzenlendi. Törene katılanlar arasında katliamdan sağ kalabilenler, asker ve öğrenciler de vardı.

BBC'nin Pekin muhabiri Martin Patience, Çin'de sıklıkla kullanılan ifadeyle "Nanking Tecavüzü" olayının, iki ülke arasında yaşanan gerilimli ilişkilerde özellikle hassas bir nitelik taşıdığını kaydediyor.

Pekin ve Tokyo, Japonya'nın 2. Dünya Savaşı sırasında Çin'i büyük şiddet kullanarak işgali konusunda derin görüş ayrılıkları içinde.

Çin yönetimi Japonya'nın savaş yıllarında yaptıkları yüzünden hiçbir zaman gerektiği gibi özür dilemediğini veya tazminat ödemediğini belirtiyor.

Çin, Nanking'de onbinlerce sivilin katledildiğine inanırken, kimi Japon politikacılar ve milliyetçi kesimler böyle bir katliamın yapıldığını bile reddediyor.

Çin Cumhurbaşkanı Şi, Japon milliyetçilerinin gerçekleştirilen zulmü inkâr etmesini eleştirdi ve "Katliamı inkâr edenlere, tarih, ölmüş olan 300 bin kurban, 1,3 milyar Çinli ve dünyada barış ve adaleti seven tüm insanlar izin vermeyecek" dedi.