BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,25
HABER /  DÜNYA

Cumhurbaşkanı kapanış töreninde

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün akşam gerçekleştirilen KKTC Üniversiteler Spor Oyunları kapanışı ve ödül törenine katıldı. Törende konu...

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün akşam gerçekleştirilen KKTC Üniversiteler Spor Oyunları kapanışı ve ödül törenine katıldı. Törende konuşma yapan Eroğlu barış içinde bir dünya, kardeşçe, dostça yan yana yaşayan ülkeler, savaşan değil bir birine destek olan uluslar istediklerini söyledi.
Eroğlu, DAÜ-Beach Club’da yer alan ödül töreninde yaptığı konuşmada bu sefer spor ambargolarına değinmeyeceğini, suskunluğunun yeterli mesajı vermesini umduğunu söyledi. Mart ayında başlayan ve Mayıs ayı sonuna dek süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Üniversiteler Spor Oyunları’nın gerçekleşmesine katkı koyan, oyunlarda yarışan herkesi kutlayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, 8 üniversiteden yaklaşık bin 300 öğrencinin 16 branşta yarışmasını sağlayan bir organizasyon düzenlemenin takdir edilecek bir iş olduğunu ifade etti. Eroğlu ayrıca, “Aldığım bilgilere göre bu yıl ev sahibi okul konumunda olan Doğu Akdeniz Üniversitemiz büyük bir başarı ile görevini yerine getirmiştir. Bir yarışta veya müsabakada birileri veya bir takım kazanacak diğerleri kaybedecektir. İşin doğasında bu vardır. Ancak kazanmak veya kaybetmek kadar katılmak, yarışmak önemlidir. Önemli olan sağlıklı beden ve ruh gelişimi için spor yapmaktır. Önemli olan daha ileri gidebilmek için rekabet etmeye hazır olmak, kazanmak, başarılı olabilmek için mücadele ederken kurallardan ayrılmamak, rakiplerinizle karşılıklı sevgi saygıya dayalı bir yarış içinde olmaktır” dedi.

ÜNİVERSİTELER BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Üniversitelerin sadece mesleki bilgiler verilen yerler değil, öğrencileri yaşamın bütününe hazırlayan her bakımdan gelişmesine katkı koyan kuruluşlar olduğunu vurgulayan Eroğlu, üniversitelerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önemli değerleri arasında geldiğini ifade etti. Üniversitelerin daha da gelişmesi, ileri gitmesinin şart olduğunu, bu alana yapılacak yatırımlardan asla kaçınılmaması gerektiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Eroğlu, “1985 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin kuruluşuyla ilgili yasal hazırlıkları yapan hükümetin başındaki kişi olarak gelinen noktadan gurur duyuyorum ancak daha ileri gitmemiz gerektiğinin de altını çiziyorum” dedi. Hedefin 100 bin öğrenci ve daha yüksek nitelikli eğitim hizmeti olması gerektiğini dile getiren buna ek olarak çok iyi durumda olan üniversitelerde spor ve sosyal aktivite olanaklarını daha da artırmaları gerektiğini kaydeden Eroğlu, “Üniversitelerimize Anavatan Türkiye ve üçüncü ülkelerden gelen öğrenci sayısının arttığını görmek ve duymak beni çok sevindiriyor. Bu sayı daha yukarılara çıkarken ülkemize gelen bu gençlerin sportif ve sosyal açılardan da kendilerini geliştirmelerine ağırlık vermemizin bizlere önemli getiriler sağlayacağının bilinci içerisine olmamız lazım” diye konuştu.

ANAVATAN’DAN GELEN ÖĞRENCİLER...
Anavatan Türkiye ve diğer ülkelerden gelen öğrencilerin çok değerli misafirleri olduğunu belirten Eroğlu ve üniversite yaşamlarından sonra dönecekleri ülkelerinde KKTC’nin fahri temsilcileri olduklarını ifade etti.
“Onları ve ailelerini memnun etmek, ülkemizi ve kültürümüzü onlara tanıtmak, mutlu olmalarını sağlamak ülkemize yapacağımız en büyük hizmetlerden biri olur kanaatindeyim. Değerli konuklar Üniversiteler Spor Oyunları’na katılan başarılı olan veya olmayan herkesi bir kez daha candan kutlarım” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu oyunların artan bir katılımla hep devam etmesi ve dünyanın dört bir yanından gelerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde buluşan gençlerin yarışıp kaynaşmalarını diledi.
KKTC Üniversite Spor Oyunları Federasyonu Başkanı Beyhan Gürgöze de konuşmasında 1 yıl boyunca yoğun bir dönem geçirdiklerini kaydetti ve dün akşam faaliyetlerini noktaladıklarını söyledi. Gürgöze gençlere dışa açılması ve uluslararası arenada yarışmalara katılıp başarılar elde etmeleri için olanak tanınabilmesini de temenni etti. Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Abdullah Öztoprak da KKTC’nin bir üniversiteler birliği haline gelmesinin KKTC için çok önemli olduğunu, üniversitelerin ülkeye katkısının büyük olduğunu söyledi. Üniversitelerin sadece eğitim araştırma amacı taşımadığını gençleri sosyal-sportif aktivitelerde de bir araya getirdiğini belirten Öztoprak KKTC üniversitelerinin bu konuda başarılı olduğunu düşündüğünü kaydetti.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü Süleyman Göktaş da Üniversite Sporları Federasyonunun 2000’li yıllarda kurulduğunu ve 16 branşta etkinlik düzenleyebiliyor olmasının ülke için önemli olduğunu söyledi.Göktaş genç sporcuların ülke dışında da KKTC’yi başarıyla temsil edeceğine inandığını da ifade etti. Konuşmaların ardından başarılı takımlara ödülleri verildi, teşekkür plaketleri sunuldu ve ödül töreni havai fişek gösterisiyle sona erdi.
(İHA)