BIST 9.710
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.427,30
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Venezuela'da önemli açıklamalar

VENEZUELA ile Türkiye arasında altın çağ başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Başkanı Maduro ile ortak basın toplantısı düzenledi. Maduro her kapı Türkiye'ye açık dedi.

Abone ol

Resmi temaslarda bulunmak üzere Venezuala'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Başkanı Maduro ile başkent Caracas'taki Miraflores Sarayı'nda ikili görüşme gerçekleştirdi. İki liderin görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Venezuela FETÖ bünyesindeki iki okulu kapatarak Maarif Vakfı'na devretti. Erdoğan, cami inşaatı için yer talebinde bulunduğunu Devlet Başkanı Maduro'nun da bunu uygun bulduğunu açıkladı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, "El Libertador" nişanı ve Simon Bolivar'ın kılıcı takdim edildi.

Erdoğan ortak basın toplantısında şunları söyledi: "Bugünkü ziyaretimle yeni bir safhaya geçtiğimize inanıyorum. İmzalanan anlaşmalarla inşallah ticari ve ekonomik ilişkilerimizi daha sağlam temellere oturtacağız .Venezuela ile ilişkilerimizi her alanda daha ileriye taşımaya kararlıyız. Ticari ve ekonomik faaliyetlerimiz büyük bir gelişme gösteriyor.  2017'de 154 milyon dolar olan ticari hacmimiz 2018'de 1 milyar doları aşmış vaziyette."

FETÖ OKULLARININ KAPATILMASI :
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü FETÖ bünyesinde Venezuela'da faaliyet gösteren 2 okulun kapatılarak Maarif Vakfı'na devredildiğini söyledi. 

Nicolas Maduro düşen Türk Bayrağını yerden kaldırdı

CAMİ İNŞAATI İÇİN CARACAS'TA YER TALEBİ
Erdoğan, "Caracas'ta bir cami inşaatı için yer talebinde bulundum, kendisi de bunu uygun buldu" dedi.

PETROL VE ALTIN HERŞEY DAHİL
Venezuela Devlet Başkanı Maduro da, Türkiye ile ilişkilerin gelişmesinden memnuniyetini ifade ederek, "Türkiye'ye bir çok kez geldim. Türk insanlarına sizinle sevgilerimi gönderiyorum. Emin olun asıl bundan sonrası önemli. 2019-2020 bizim için çok önemli. Sayın Erdoğan ile 2030'a kadar ilişkilerimizi konuştuk. İki ülke olarak bundan sonra tarih yazacağız. Venezuela Türk yatırımları konusunda her sektör için açıktır. Petrol, altın gibi alanlar da buna dahildir. Türkiye'nin desteğiyle site ve uydu kentler yapılacak. İnşaat konusunda mucize yaratacağız. Kendimizi Ankara'da gibi hissedeceğiz. Türkiye bizim yol arkadaşımız oldu" dedi.

"TÜRKİYE, DÜNYAYI TEKRAR UYANDIRDI"
Bağımsız ülkeler hattında Türkiye ve Venezuela'nın lider durumunda olduğuna dikkati çeken Maduro, "Biz bu mesajı birlikte inşaa ediyoruz. Türkiye, Avrasya bölgesinde lider. Türkiye'nin son bin yılda oynadığı rol çok büyük. Dünya kültürüne ve politikasına verdiği katkı büyük. Türkiye, dünyayı tekrar uyandırdı. Venezuela yeni bir dönemin altına imza atacak. 2010 Kasım ayında Türkiye'ye giden ilk Dışişleri bakanı oldum. İlk defa 68 yıl içinde bir Türkiye  Cumhurbaşkanı'nı ağırlıyoruz. Tarihi bir gün yaşanıyoruz" şeklinde konuştu.

ERDOĞAN'A "EL LİBERTADOR" NİŞANI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Maduro tarafından basın toplantısı öncesinde, Venezuela'nın en yüksek şeref nişanı olan "El Libertador" nişanı ve Simon Bolivar'ın kılıcının replikası verildi.

İKİ ÜLKE ARASINDA 10 ANLAŞMA İMZALANDI
Ziyaret ve görüşmelerin ardından, iki ülke arasında ekonomi, eğitim ve savunma alanlarında 10 anlaşma imzalandı. Erdoğan ve Maduro, iki ülke arasındaki ortak bildiriye de imza attı.