BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Esad'a tepki: Katil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Budapeşte 6. Bakanlar Konferası açılışında konuşuyor. Erdoğan düzensiz göçlerle ilgili konuştu, bunun üzerinden siyaset yürütmenin doğru olmadığını söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki iç savaşla ilgili olarak bir kez daha "Katil Esed" dedi, Türkiye'nin varil bombaları nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyelilere ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara harcadığı rakamın 37 milyar doları aştığını belirten Erdoğan, AB'nin taahhüt ettiği 6 milyar Euro'nun ilm diliminin bile Suriyelilere ulaşmadığını söyledi.

Erdoğan, Çırağan'da düzenlenen Budapeşte Süreci 6. Bakanlar Konferası açılışında konuşuyor. İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"İnsan dramları üzerinden siyaset yapmak, toplumdaki önyargıları kaşıyarak siyasi rant peşine düşmek daha da utanç vericidir. Tüm bunları çatışmaların ve düzensiz göçlerin uzağında bir cumhurbaşkanı olarak söylemiyorum. Bunları en fazla göçmeni ağırlayan bir ülkenin cumhurbaşkanı olarak söylüyorum. Göç ve mülteciler konusunu sadece güvenlik olarak ele almak indirgemeci bir yaklaşım olacaktır.

AB'NİN SÖZ VERDİĞİ YARDIMLAR

Sığınmacılar için kendi milli imkanlarımızla harcadığımız rakam Birleşmiş Milletler kriterlerine göre şu an itibarıyla 37 milyar doları aştı. Fakat Avrupa Birliği'nin bize verdiği söz, 3+3 milyar avro Türkiye'ye uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla ödeyeceğiz dediler. Şu ana kadar bu uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla gelen bir milyar 750 milyon avro. Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği vasıtasıyla gelen 750 milyon dolar. Bizim harcadığımız ise 37 milyar dolar. Hesap bu. Dünya hala bu işe sessiz, Batı sessiz. Birçok sözler de verdiler ama tutmadılar. Ayrıca ülkemiz Küresel İnsani Yardım Raporuna göre 2017 yılında 8,1 milyar doların üzerindeki yardımla dünya ilk sıralara yükseldi. Aynı dönemde dışarıdan ülkemize gelen yardım miktarı ise son derece kısıtlıdır. Avrupa Birliği'nin taahhüt ettiği 6 milyar avronun henüz ilk dilimi dahi Suriyelilere ulaşabilmiş değil.

"BİRBİRİNİ YİYORLAR"

Biz 8 yıldır 4 milyon insana sahip çıkarken, ekonomik imkanları bizden fazla olan ülkeler 100-150 göçmeni kabul etmemek için adeta birbirini yiyor. Irkçı partiler başta olmak üzere Avrupalı siyasetçiler, mülteci düşmanlığı üzerinden koltuk kapmanın hesabını yapıyor. Bugün dünyanın diğer devletlerine demokrasi ve insan hakkı dersi veren birçok ülkede, mülteci ve yabancılar en büyük tehdit olarak görülüyor. 

"SORUNLARLA YÜZLEŞMELİYİZ"

Görünen ile suyun altında kalan kısmı yani asıl sorunlara odaklanmayız. Her yıl milyonlarca insanı evlerinden yurtlarından eden sorunlarla cesaretle yüzleşmeliyiz. Burada öncelikle şu tespiti yapmakta fayda görüyorum. Göç güvenlik boyutuda olan insanı ve siyasi bir meselesidir. Bu meselenin özünde adalet açığı ve empati eksikliği vardır. Dünyanın en zengin ile en fakir ülkelerini bellli belirsiz bir sınır ayırıyor. Bir tarafta insanlar lüks içerisinde yaşarken sınırın öte tarafında açlık kol geziyor.

"KATİL ESED..."

çık ve net söylüyorum. Acaba bu Afrika'nın altını, elması, bütün bakırları, kromları kimler tarafından bugüne kadar sömürüldü, kimler tarafından bunlar oralardan alınıp ülkelerine taşındı. Yeri geldiği zaman katliamlar kimler tarafından yapıldı. Ama bunlar tabii hep gizleniyor, bunlar konuşulmuyor. Cezayir katliamını biz unutamayız. Ruanda katliamını bizler unutamayız. Bunların hepsi ortada. Buralarda yüzler binler değil, buralarda yüz binler, yeri geldi milyonlar öldürüldü. Burada şimdi göçü konuşanlar, nereden hareketle konuşacak? Buralardan hareketle konuşacak. Bu insanlar ülkelerini niye terk ettiler. Şu anda benim ülkeme gelenler acaba keyifle mi, zevkle mi geliyorlar? Varil bombaları üzerlerine yağdığı için, işte bu katil Esed'in o yağdırdığı varil bombaları neticesinde ülkelerini, evlerini, topraklarını terk etmek zorunda kaldılar."