BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.494,21
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Tabii ki kırgınım'

Suudi Arabistan ziyaretinden dönerken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'la ilişkilerden Hakan Fidan'ın adaylığına kadar geniş bir değerlendirme yaptı.

Abone ol

Suudi Arabistan'da yeni kralı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suudi Arabistan ve Mısır'la olan ilişkilerden, yasadışı dinleme operasyonlarına, Hakan Fidan'ın adaylığından İç Güvenlik Paketi'ne kadar geniş bir değerlendirme yaptı. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gazetecilerle yaptığı o sohbet. Erdoğan Hakan Fidan'ın adaylığıyla ilgili "Kırgın mısınız?" sorusuna "Tabii ki kırgınım" diye cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyaretinden dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yeni kralın Suriye konusunda Türkiye’nin tezlerini tamamen paylaştığını, uçuşa yasak bölge ve eğit-donat konularında da iş birliği yapılacağını açıkladı.

"BİZİ UMUTLANDIRDI"

- Seyahatinizde alınan sonuçları değerlendirir misiniz?

“Yaptığımız ikili görüşmede gerek heyetler arası, gerekse dar kapsamlı görüşmelerde Türkiye Suudi Arabistan’la ilgili gelecek noktasında, ikili ilişkilerimizi çok daha iyi bir konuma geleceğine dair olan umutlarım artmıştır. Ve özellikle de siyasi alanda olsun, askeri alanda olsun, güvenlik alanında olsun, terörle mücadele ve insani yardımlar noktasında olsun, müşterek çalışmalar içerisine girebileceğimizi karşılıklı olarak teyit ettik. Bölgesel sorunlar noktasında ise yine bölgedeki ülkelerle olan ilişkiler noktasında hemen hemen bütün ülkeler ilgili yaklaşımımız büyük ölçüde örtüşüyor. Bu ülkelere İran, Irak, Suriye, Filistin, Libya da dâhil. Mısır’da biraz farklılıklar olsa da, bunlar bizim ikili ilişkilerimizi etkileyecek noktada değil. Bütün derdimiz Ortadoğu’da ve İslam dünyasında, özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerinin çok daha güçlü bir zemine oturtulması ve bu şekilde de geleceğe yürümektir. Örneğin Suriye ile ilgili bölge noktasında, güvenli bölge noktasında aynı şeyleri düşündüklerini ifade ettiler. Eğit-donat noktasında da öyle. Buna benzer konularda iş birliği yapabileceğimize yönelik irade beyanı bizleri gerçekten umutlandırmıştır. Yakın bir zamanda, gerek Muhammed b. Nayef gerekse Muhammed b. Salman’ın Türkiye’ye geleceklerini umut ediyorum. Çanakkale kutlamalarına Suudi Arabistan’ı da davet etmiştik. G-20 toplantısına zaten gelecekler.”

- Suudi Kralı dün de Sisi’yle görüştü, Sisi buradaydı. Size Sisi’den herhangi bir mesaj iletildi mi?

Hayır.

- Suudi Arabistan’da da Türkiye’ye ve şahsınıza yönelik bir sempati olduğu gözlemleniyor.

Evet, ülkemize yönelik bir sempati var ve her geçen gün artıyor. Rahmetli Kral Abdullah b. Abdülaziz ile de münasebetlerimiz aslında Mısır olayına kadar gayet iyiydi. Hakikaten bir abi kardeş hukuku içerisinde bir hassasiyet vardı. Bölge bugün o günlerden çok daha farklı bir travma yaşıyor. Ben özellikle Salman bin Abdülaziz’in Suriye’de uçuşa yasak bölge, güvenli bölge oluşturulması gibi konulardaki olumlu yaklaşımını önemsiyorum. Bu konulardaki tavrının bizim yaklaşımlarımızla örtüştüğünü, stratejik bir yaklaşım olduğunu söyleyebilirim.

DEVRAN DÖNEBİLİR

- Mısır konusunda İhvan liderlerinin siyaset yapabilmeleri, idam cezalarının kaldırılması gibi hususlar gündeme geldi mi?

Mısır meselesi konuşulurken, kendilerinin dikkatini oradaki duruma çektim. Kontrollü bir yumuşama olmazsa, yaşananlardan dolayı sosyal patlama olabilir. Öyle bir durumda da Mısır’da ne istikrar kalır, ne de güven! Mısır’ı asla yok farz edemeyiz. Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye; bu üçlü ayak, bölgenin en önemli ülkeleri. Bölgenin barışı, huzuru, refahı için hepimizin üzerimize düşen görevler var.

- Bu üç ülkenin ortak strateji belirlemesi ABD ve Batı’yı rahatsız etmez mi?

Önemli olan bölgenin barış, huzur ve refahı için birlikte hareket etmek. Bana göre Mısır konusunda, en etkin olabilecek olan ülke Suudi Arabistan’dır. Eğer burada Suudi Arabistan bir adım atacak olursa, devran tersine dönebilir.

- Sizin programınız çok önceden belliydi. Ancak Suudi Kralı ani bir şekilde Sisi’yi de davet etmiş. Kraldan Mısır-Türkiye sorunlarının aşılması noktasında bir teklif geldi mi?

Mısır konusunda şu anda öyle bir şeye ihtiyaç yok. Mısır’da üst düzeyde barışmamızı tabii ki istiyorlar ama ısrarları yok. İşin en güzel yanı, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin Mısır’dan bağımsız olarak değerlendirilmesi.

YASADIŞI DİNLEME OPERASYONLARI

- Paralel yapıyla mücadelede sık sık “yasa dışı dinleme” soruşturmaları yapılıyor. Ama örneğin bu çerçevede gözaltına alınan 54 kişi serbest bırakıldı. Bu konuda paralel yapı uzantılarının, hâlâ tehdit ve şantaj dilini kullanmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Serbest bırakılma konusundaki haber benim açımdan da şaşırtıcı oldu. Ancak konu tabii yargı sürecinde bir mesele olduğu için, değerlendirmeye girmem uygun olmaz. Bahsettiğiniz uzantıların, o tür bir dil kullanmasından toplum da rahatsız elbet. Toplum huzurunu kaçırıp, “Ben bilmediklerinizi biliyor, duymadıklarınızı duyuyorum” diye adeta devletle dalga geçmeye kalkışıyorlar. Devlet, her türlü kanunsuzluğun, yasa dışı işlerin elbette peşinde olacaktır. Er ya da geç gereği yapılacaktır. Daha sonra da yargı bu konunun değerlendirmesini yapacaktır.

- Hakan Fidan meselesinde kırgın olduğunuzu söylemiştiniz. Hâlâ aynı hissiyatta mısınız?

Biz devlet yönetiyoruz. O konuya ilişkin kanaatimi daha önce de söyledim. Kanaatlerimizi ifade etmiş olmamıza rağmen istifa edip adaylık söz konusu olmuş ise elbette bir kırgınlık söz konusudur. MİT sıradan bir kurum değildir. Devletin en önemli kurumudur. Devletin milli istihbarat teşkilatı zayıfsa, o devletin ayakta kalması mümkün değildir. Şimdi biz onu böyle bir göreve getirdik. Getiren de benim. Madem öyle, ayrılırken de, eğer müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki kırgınım.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ

- İç Güvenlik Paketi’ne yönelik muhalefetin eleştirileri var. Yasa tasarısını inceleyebildiniz mi?

İç Güvenlik Yasa Tasarısı taslağını inceledim. Eksiği var, fazlası yok.