BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu ilk kez açıkladı

Bahreyn'de Uluslararası Barış Enstitüsü'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'deki gelişmelere değindi, mülteci ve terör sorununa ilişkin atılacak adımları sıraladı.

Abone ol

2.8 milyon Suriyelinin, 300 bin Iraklı mültecinin Türkiye'de bulunduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz kapımızı bombalardan kaçan insanlara kapayamayız. Öyle ya da böyle alacağız." dedi.

Mülteciler için yeni bir çalışma yapılacağını da açıklayan Erdoğan, "Gelebilecek mültecileri yine alacağız. Yeni bir çalışma daha yapıyoruz. Bu çalışma ile birlikte hatta belli kısmını vatandaşla yapacağız. Rahatlıkla iş bulsunlar diye. Bunların aralarında doktor, mühendis, doktor var. Bu insanlar Suriye'de farklı yaşadılar. Bu insanları çadıra, konteynere mahkum etmek olur mu? Bunun adımını atacağız." dedi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları;

15 Temmuz'da Bahreyn halkı bize gözyaşı döktü. Adeta ateş çemberiyle kuşatılan İslam coğrafyası sancılı günler geçiriyor. Ağır imtihamdan geçiyor. 6 yıldır Suriye'de çocuklar gökyüzüne baktıklarında gökyüzünün maviliğini değil ölüm saçan uçakları hayallerini ve bedenlerini parçalayan varil bombalarını görüyor. Birbirlerine yabanlaştırılan Müslümanlar kendi kendini tüketiyor. Arap ve İslam medeniyetinin göz bebeği şehirlerin terör örgütlerinin sahası haline getirilişini takip ediyoruz. Kanı, gözyaşını, zulmü engellemek için ne çaba harcadık? Kardeş kavgasını engelleyecek ne tür adımlar attık? Maalesef bu sorulara birçoğumuz tatmin edici cevaplar veremiyoruz. Komşuları zillet içinde yaşarken, kardeşleri zulüm görürken hiçbir ülke, toplum sadece kendi konforunu düşünemez. Bu coğrafyada kaderimiz de, kederimiz de ortaktır. Bu topraklarda mazimiz de istikbalimiz de müşterektir. Kardeşlerimizin başına gelenlerin bizlerin de başına gelmeyeceğinin garantisi yoktur. Bu yüzden daha sonra değil hemen harekete geçmemiz gerekiyor.

"ADIMLARI ATMAK ZORUNDA KALDIK"

Bugün durum tespitine müsaade ederseniz Suriye ile başlamak istiyorum. En büyük sınırdaş ülke biziz. İlk tehdit bize bunları yaşadık bu yüzden adımları atmak zorunda kaldık. Ardından Irak. Önümüzdeki Suriye'de en önemli husus hayata geçirilen ateşkesin güçlendirilerek yeniden başlatılması için zeminin oluşturulmasıdır. Biz bunun için çaba sarf ettik. Hala da buna devam ediyoruz. Türkiye uluslarası platformlarda başlattığı aktif diyaloğu sürdürecektir. Terörle mücadelede de gerekini yapıyoruz. Fırat Kalkanı ile DEAŞ'ı PYD'nin bir bölümünü sınırlarımızdan uzaklaştırdık. Cerablus'tan başlattık ve orayı DEAŞ'tan temizledik. Dabık'ı temizledik. El Bab'ı temizlemek üzereyiz. Sonrasında Mümbiç ve Rakka'yı terörden temizleyeceğiz.

"DEAŞ'IN İSLAM'LA ALAKASI YOK"

Şehitlerimiz var. Özgür Suriye Ordusu'nun şehitleri var. Ama DEAŞ'tan 3 bini aşkın etkisiz hale getirilen terörist var. DEAŞ'ın uzaktan yakından İslam'la alakası yoktur. DEAŞ terör örgütüdür. Dinimiz barış dinidir.DEAŞ terör estirmiştir.

"O AN BİTMİŞTİR DEDİK"

Biz DEAŞ tarafından devamlı tehditteyiz. Gazinatep'te düğün merasiminde 56 vatandaşımızı bunlar canlı bomba ile öldürdüler o ana kadar hep sabrettik o andan itibaren bitmiştir dedik Cerablus'a gittik ve oradan da defettik.

"DEAŞ MÜSLÜMANLARIN YÜZ KARASIDIR"

DEAŞ Müslümanların yüz karasıdır ve tüm dünyada Müslümanlar bunlar yüzünden karalanmaktadır. Bunlar teröristtir. Bazıları terör ve İslam'ı yan yana getirenler var. Kimse radikalizmle İslam'ı da yan yana getirmesin. İslam radikalliği kabul etmez. Aşırılıklarda fayda yoktur.

"ÖYLE DE BÖYLE DE ALACAĞIZ"

Biz Aylan, Ümran bebekleri Batı'nın dergi kapaklarında görünce mi ah vah edeceğiz. Suriye'de bugüne kadar katil Esed bir milyona yakın insanı öldürmüştür. Hala acımasız şekilde buna devam etmektedir. Biz bunlara sabırla bakabilir miyiz? Biz biliriz ki zulme rıza zulümdür. Biz bu zulme sessiz kalamayız. 2.8 milyon Suriyeli, 300 Bin Iraklı mülteci Türkiye'de. STK'larla birlikte 25 milyar dolar harcadık. AB'den Temmuz başında bize 3 milyar avro ödeyeceklerdi. Geldi mi? Hayır. Şu ana kadar gelen neydi 725 milyon dolar geldi. Biz kapımızı bombalardan kaçan insanlara kapayamayız. Öyle ya da böyle alacağız.

"OBAMA'YA DA TRUMP'A DA SÖYLEDİM"

Terörden arındırılmış bölge için sayın Obama'ya şimdi de Trump'a ifade ettim. Dedim ki bu bölgeyi gelin tamami ile terörden arındırılmış bölge olarak buralarda konut inşaasına başlayalım biz konutta başarılı bir ülkeyiz. Mültecileri buralarda yerleştirelim hatta Suriyeli kardeşlerimizi tekrar kendi topraklarına gönderelim.Adım atalım dedik, gerekeni yapalım dediler 2 yıl geçti herhangi adım yok. Buradan sesleniyorum. Diyorum ki Körfez'e de önemli iş düşüyor. Hep birlikte adımı atalım. Oradaki kardeşlerimizin mağduriyetini engelleyelim.

"FETÖ YENİ NESİL TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"

Terörün kökünün kurutulabilmesi için daha çaba göstermeliyiz. Aynı samimiyetle tüm örgütleri lanetliyoruz. Yabancı teröristlerin seyahatlarinin engellenmesi konusunda çaba harcıyoruz. Bazı terör örgütlerine karşı tedbir alınırken diğerlerine karşı hareketisiz kalmak mücadelenin inandırıcılığını engeller. Biz terörün alçak yüzünü 35 yıldır görmekteyiz. 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunan FETÖ yeni nesil terör örgütüdür. Bu örgütle de diğeri gibi kararlılıkla mücadele edilmelidir ve ediyoruz. Batı'da son zamanlarda Müslümanların ibadethanelerine saldırılar bizi üzmektedir bunları tahrik olarak görüyoruz bu tahrik hayırlı neticeler doğurmaz. İslam ile terörü ilişkili hale getiren tüm iftiraları reddediyorum, reddediyoruz.

Bölgemizde barış ve istikrar istiyoruz. Üzerinde durulması gereken en önemli iki grup kadınlar ve gençlerdir. Bölge ülkeleri olarak tüm kesimleri içine alan ekonomiyi içine alan seferberlik ruhu ile hareket etmeliyiz.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisine yöneltilen soruları yanıtladı:

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

*Esed ailece görüştüğüm kişiydi. Olaylar farklı gelişmeye başladı o gücüne çok inanıyordu kendi ülkesinde bu tür gelişmelerin olmayacağını düşünüyordu. Arkadaşlarımız kendisi ile görüştü. Ramazan ayında gece kendisini aradım 'Beşar bu gidiş iyi değil kendi halkına bomba yağdırıyorsun. Vatandaşlarının üstüne tanklarla gitme yarın cuma vatandaşların rahat namaz kılsın dedim. Bunlar terörist dedi. Ertesi gün 360 kişiyi öldürdüler bu süreç devam etti ilişkimizi kestik. Şimdi arayışımız diplomasi Astana bunun önemli adımlarından bir tanesi. Astana'dan sonra Cenevre süreci başladı.

MÜLTECİ SORUNU

2.8 milyon mülteci Türkiye'de. Buna rağmen gelebilecek mültecileri yine alacağız. Onları varil bombalarına terk edemeyiz. Batı dikenli teller örüyor. Yeni bir çalışma daha yapıyoruz. Bu çalışma ile birlikte hatta belli kısmını vatandaşla yapacağız rahatlıkla iş bulsunlar. Aralarıda doktor, mühendis, doktor var. Bu insanlar Suriye'de farklı yaşadılar. Bu insanları çadıra, konteynere mahkum etmek olur mu? Bunun adımını atacağız. Bunların dışında çok önemlisi Suriye'nin parçalanmasını istemiyoruz. Birileri Suriye ve Irak'ın bölünmesini istiyor.