BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.425,53
HABER /  GÜNCEL

Cuma günü namazdan önce yüz defa bunu tekrarlayın!

Cuma günü okunacak dualar neler cuma günü faziletleri ve yapılması gereken ibadetler haberimizde. İslam inancına sahip herkesin en uğurlu günü olan cuma günü geldi. Cuma günü namazdan önce 100 kez bu cümleyi tekrarlayan herkesin dilekleri kabul oluyor.

Abone ol

Milyonlarca inanın en hayırlı gün dediği cuma günü geldi. İslam inancına sahip olanlar bugün dua okuyup namaz kılacak. Peki bugün yapılması gerekenler neler?

Cuma günü okunacak dualar ve cuma günü faziletini haberimizden sizlerle paylaşıyoruz. Cuma gününde milyonlarca Müslüman vatandaş camilere akın edecek ve namaz ibadetini yapacak. Cuma gününde namazın ardından dualar da edilecek. Peki Cuma gününde okunacak dualar neler? Sizler için derlediğimiz bu haberden cuma günü fazileti bilgilerini ve okunacak duaları görebilirsiniz. Cuma günü hakkındaki ayrıntılı bilgileri de buradan inceleyebilirsiniz.

CUMA GÜNÜNÜN ÖNEMİ NE? Ayette geçen “el-cumu'ati" kelimesi, “toplamak, bir araya getirmek" anlamına gelen “cem'" kökünden türetilmiş bir isimdir. Müslümanlar öğle saatinde camide toplanıp birlikte cuma namazı kıldıkları için Arapların daha önce “arube" dedikleri haftanın bu gününe “cuma günü" denilmiştir. Haftanın en değerli günü cuma günüdür. Peygamberimiz (s.a.s.) cuma gününün faziletini şöyle beyan etmiştir: “Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün cuma günüdür; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet de cuma günü kopacaktır." (Müslim, Cuma, 18) Cuma günü ezânı işiten ve Cuma namazı üzerine farz olan; yani erkek, müslüman, dînen mükellef ve hür olan kimsenin bu çağrıya derhal icâbet etmesi gerekir.

CUMA NAMAZI ÖNCESİ BUNU YAPANIN DİLEĞİ GERÇEKLEŞİYOR İmam-ı Gazali'ye göre Cuma günü bin kere Ya Allah diye okuyanlar evliyalar sınıfına katılırlar. *Yine Cuma günü namazdan önce yüz defa “Ya Allah, Ya Hu" diyen kimsenin hayırlı dileği gerçekleşir. *Cuma namazından sonra yüz defa “Ya Rahman" diyenler unutkanlıktan ve gafletten kurtuldukları gibi kalpleri de nurlanır. *Cuma namazından sonra yüz defa “Ya Gaffar" ism-i şerifini okuyanlar affa mağfirete mazhar olurlar.*Cuma günü akşama doğru “Yâ Veliyy" ism-i şerifini okuyanların hayırlı dilekleri kabul olunur. *Cuma gecesi 1000 defa “Yâ Muhsî" ism-i şerifini okuyanın kıyamet gününde hesabı kolay olur. *Cuma günü 1000 defa “Yâ Vâlî" ism-i şerifini okuyarak dua edenin duası kabul olur, işleri kolaylaşır. *10 hafta süreyle Cuma günleri onar defa “Yâ Ganiyy, Yâ Muğni" ism-i şeriflerini okuyan zengin olur. *Cuma Günü " YA VELİYYÜ YA ALLAH" esmasını (1000) defa zikreden kişi her istediğine kavuşur.

CUMA GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER: Müslüman inancında temizlik imandan gelir. Cuma namazına iştirak edecek her müminin de namazdan evvel bedensel temizliğini yerine getirmesi gerekmektedir. Cuma günü boy abdesti alarak güne başlamak çok faziletlidir. Sonrasında da güzel kıyafetler giymek, kokular sürünmek rivayete göre Peygamber Efendimizin de yerine getirdiği hayırlı amellerdendi. Peygamber Efendimiz, bu konuyla alakalı şöyle buyurmuştur; “Cuma günü abdest alan mümin ne güzel iş yapmış olur, fakat o gün gusletmek daha faziletli ve sevaptır.” (Ebu Davud, Taharet 130, (354); Tirmizi, Salat 357, (497); Nesai, Cuma 9)

Cuma günü okunacak dualar Hz Ömer'in dilek duası