BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,75
ALTIN 2.412,01
HABER /  GÜNCEL

Cudiye toplar yerleştirildi

Irak sınırındaki Cudi dağına uzun menzilli havan topu yerleştiriliyor. Asker yeni mevziler kazıyor.

Abone ol

Şırnak'ın Irak sınırı kesiminde bulunan Cudi Dağı eteklerinde askeri hareketlilik sürüyor. PKK'nın Kuzey Irak'tan Türkiye'ye geçişte kullandığı Cudi Dağı'nın birçok noktasına askerler ve zırhlılar yerleştirildi.

Cudi Dağı'nın stratejik noktalarına uzun menzilli havan topları yerleştirilirken, askerler de yeni pusular kazdı. Cudi Dağı'nın hemen altında bulunan Görümlü köyünün arka kısmına yerleşen askerler 24 saat alarmda bekliyor.

Newsweek'ten 'yeni cephe' iddiası

ABD'de yayımlanan Newsweek dergisi de dünkü sayısında, Kuzey Irak'ta son günlerde yaşanan hareketliliği 'Irak'ta yeni bir cephe açılması' olarak yorumladı. Dergi Türk ordusunun bölgeye asker yığmasının ve İran'ın PKK'ya yönelik operasyonlarının tansiyonu yükselttiğini yazdı.

Türkiye'nin bölgede operasyon hazırlığında olduğunu ileri süren Newsweek, ABD yönetiminin operasyon konusunda Türkiye ile Iraklı Kürtler arasında kaldığını belirtti. Dergi, Washington'ın Irak yönetimine PKK konusunda harekete geçmesi için baskı yaptığını vurguladı.

Kuzey Irak'ta İran ordusunun düzenlediği operasyonları ve Şii militanların Kerkük'e gitmeye başlamasını da değerlendiren Newsweek, "Irak Savaşı'nda yeni bir cephe mi açılıyor?" diye sordu.

Sınırda operasyon sürüyor

Sınırötesi operasyona ilişkin söylentilerin arttığı bir dönemde Güneydoğu'daki bazı birlikler de araziye çıkarak tatbikat yapmaya başladı. Cizre'deki tabura ait tanklar araziye çıkarak eğitim çalışması yaptı. Tankların yanı sıra birlikte görevli askerler de arazide yapılan tatbikata katıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak ve İran sınırında PKK'lı teröristlere yönelik başlattığı bahar operasyonu kapsamında birlikler sınırın her noktasına konuşlandı. 1999 yılından bu yana ilk kez bu kadar yoğun bir sevkıyatın yaşandığı bölgede askerler mevzilerini hazırlayıp gözlerini Irak ve İran sınırına çevirdi.

Günlerdir süren sevkıyatın ardından Hakkari'nin İran sınırındaki Yüksekova ve Şemdinli ilçesinden, Irak sınırındaki Çukurca'dan Şırnak'a kadar sınır kapatıldı.  Üst düzey askeri yetkililer, sınırda alınan önlemlerin yaz sonuna kadar süreceğini belirtiyor.

Kaynak: